15 Σεπτεμβρίου 2024

Η «απογείωση» της Παιδείας συνεχίζεται: Τηλεκπαίδευση στο Γυμνάσιο Περάματος λόγω ακαταλληλότητας κτιρίου!

 

ΕΛΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ηλιακάκη16, Ρέθυμνο, Τ.Κ.74131

ΣΥΝΔΙΚ.ΧΡΟΝΙΑ: 2023-24

e-mail: elmereth@gmail.com

Ρέθυμνο, 15/09/2024

faceboοκ:  https://www.facebook.com/elmereth /

ΕΞΕΡΧ.: 119

blog:elme-rethymno.blogspot.com/

ΠΡΟΣ:  Σχολικές Μονάδες Ρεθύμνου

ΔΔΕ Ρεθύμνου/ Δήμος Μυλοποτάμου

Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης

                                                      

                                                       

Η «απογείωση» της Παιδείας συνεχίζεται:  Τηλεκπαίδευση στο Γυμνάσιο Περάματος λόγω ακαταλληλότητας κτιρίου!

 

Ένα ακόμη ακραίο δείγμα του ...οράματος που τρέφουν για την Παιδεία οι πολιτικές ηγεσίες και οι θεσμικές αρχές εκτυλίσσεται στον νομό μας: Το Γυμνάσιο Περάματος θα ξεκινήσει τη χρονιά με τηλεκπαίδευση (!), επειδή κτιριακά είναι πλήρως ακατάλληλο και επικίνδυνο για μαθητές και εκπαιδευτικούς!

 

Μετά τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι, αλλά και λόγω παλαιότητας, το κτίριο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Οι εκπαιδευτικοί είχαν σε πρώτη φάση τη διαβεβαίωση από τον Δήμο και τους μηχανικούς που το εξέτασαν ότι το σχολείο είναι ασφαλές και χρειάζονταν μόνο δευτερεύουσες παρεμβάσεις στην τοιχοποιία. Οι εργασίες ωστόσο καθυστέρησαν απελπιστικά να ξεκινήσουν (λόγω «έλλειψης χρηματοδότησης»), κάτι που έγινε μόλις τον Ιούνιο, με τη ρητή διαβεβαίωση πως όλα θα λειτουργήσουν κανονικά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Την 1η Σεπτεμβρίου όμως το σχολείο δεν ήταν έτοιμο, καθώς κατά την πορεία των εργασιών διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα στατικότητας και στα δύο κτίρια.

 

Σε ενημέρωση στο Δημαρχείο Περάματος (6/9/2024) παρουσία εκπαιδευτικών, γονέων και μελών του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, ειπώθηκε από την πλευρά του Δήμου Μυλοποτάμου ότι φέτος το σχολείο θα στεγαστεί στο ένα μόνο κτίριο, που θα παραδοθεί προς χρήση ως τις 15/10/2024, με διχοτόμηση των αιθουσών με γυψοσανίδες, και παράλληλη «επιστράτευση» της βιβλιοθήκης του Λυκείου Περάματος, με ανάλογη «τριχοτόμηση». Για το δεύτερο κτίριο δεν υπάρχει ασφαλής πρόβλεψη για τον χρόνο αποκατάστασης. Πρόταση του Δήμου για απογευματινή λειτουργία του σχολείου ευλόγως απορρίφθηκε από τους γονείς, ενώ πρόταση του συλλόγου διδασκόντων για χρήση containers, που θα έλυνε αρκετά προβλήματα,  απορρίφθηκε από τον Δήμο χωρίς καν να εξεταστεί.

 

Έτσι, προκρίθηκε η «λύση» της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, που μπήκε στη ζωή μας λίγο μετά την έναρξη της πανδημίας και λειτουργεί «δια πάσα νόσον». Όμως υπάρχει άραγε κανείς που να αμφισβητεί πλέον το γεγονός ότι  η τηλεκπαίδευση συνιστά τραγική υποβάθμιση της μορφωτικής διαδικασίας, αποξένωση των μαθητών από τη σχολική τάξη και αλλοίωση του ρόλου του εκπαιδευτικού;

 

Τα προβλήματα ωστόσο δεν τελειώνουν εδώ. Η επιστροφή των μαθητών στο σχολείο θα γίνει με όρους συνωστισμού και επικινδυνότητας, επηρεάζοντας και το ΓΕΛ Περάματος. Έτσι, π.χ. αίθουσα για 26 μαθητές θα στεγάζει δύο τμήματα των 24 μαθητών το καθένα, με μία κοινή έξοδο! Δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε τι μπορεί να συμβεί στην πιθανή ανάγκη έκτακτης εκκένωσης του κτιρίου. Και τι μάθημα θα γίνεται, όταν δεν θα υπάρχει καθόλου ηχομόνωση; Ποια εποπτικά μέσα για τη διδασκαλία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν;  Κι ούτε λόγος φυσικά για επαρκή αερισμό, ψύξη, θέρμανση και εξασφάλιση συνθηκών αποτρεπτικών για μετάδοση ασθενειών. Πώς κρίνεται, τέλος, λογικό να εξακολουθήσει η λειτουργία του κυλικείου στο δεύτερο, έτι πιο ακατάλληλο, κτίριο; Πάμε κι όπου βγει; Φλέγοντα ερωτήματα που επιβάλλεται να απαντηθούν άμεσα από τους αρμόδιους φορείς.

                                                       

Αυτές οι τραγελαφικές καταστάσεις, που κάθε πιθανή λύση είναι ένα καινούργιο πρόβλημα, συνιστούν απόρροια της αντιμετώπισης που απολαμβάνει η Παιδεία από την Πολιτεία και κατεξοχήν από την παρούσα κυβέρνηση και μας οδηγούν στα ακόλουθα αιτήματα, για τα οποία δεν θα πάψουμε στιγμή να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις:

·                     Δραστική αύξηση των δαπανών για την Παιδεία. Με το ποσοστό του ΑΕΠ σταθερά κάτω από το 3%, βαίνοντας μειούμενο, είμαστε από τους ουραγούς της ΕΕ.

·                     Δραστική αύξηση των δαπανών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η οικονομική ασφυξία των Δήμων πρακτικά τούς μετατρέπει σε ιμάντα εντολών της εκάστοτε κυβέρνησης. Ασφαλώς, αυτό δεν στερεί από κάθε δημοτική αρχή την ευθύνη για τις πολιτικές επιλογές της.

·                     Επιστροφή του προϋπάρχοντος θεσμικού πλαισίου και ουσιαστική ενίσχυση των σχολικών επιτροπών.  Εγκατάλειψη κάθε ιδέας για οριστική τους κατάργηση. Επιστροφή των εκπροσώπων ΕΛΜΕ - ΣΕΠΕ στις δημοτικές επιτροπές Παιδείας.

·                     Τέλος στην ολέθρια λογική της «συμπίεσης» σε Παιδεία, Υγεία, Υπηρεσίες. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις εκπαιδευτικών, να μην συμβιβαστούμε με τη μετατροπή των παιδιών μας σε «σαρδέλες». Τα αποχαυνωτικά αφηγήματα περί «ψηφιακών επαναστάσεων» και σπουδαίων μεταρρυθμίσεων δεν μπορούν να κρύψουν πια τη ζοφερή εκπαιδευτική πραγματικότητα.                                            

 

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου στηρίζει αυτονόητα τη σχολική κοινότητα του Περάματος στον αγώνα και την αγωνία τους για πειστικές και άμεσες λύσεις στα προβλήματά τους και όλους τους εκπαιδευτικούς του νομού, ενόψει μιας σχολικής χρονιάς απόλυτα δυσοίωνης, αν περάσουν οι πολιτικές επιλογές που περιγράψαμε.

 

Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ

Ο Πρόεδρος                                                  Η  Γ. Γραμματέας

Χρήστος Σουρουλής                            Δέσποινα Νικολάου

14 Σεπτεμβρίου 2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΤΟΥ 2ου ΓΕΛ

 

ΕΛΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ηλιακάκη16, Ρέθυμνο, Τ.Κ.74131

ΣΥΝΔΙΚ.ΧΡΟΝΙΑ: 2023-24

e-mail: elmereth@gmail.com

Ρέθυμνο, 14/09/2024

faceboοκ:  https://www.facebook.com/elmereth /

ΕΞΕΡΧ.: 118

blog:elme-rethymno.blogspot.com/

ΠΡΟΣ:  Σχολικές Μονάδες Ρεθύμνου

ΔΔΕ Ρεθύμνου/ Δήμος Ρεθύμνου

Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης

 ΚΟΙΝ: Σωματείο ΑΜΕΑ Ν. Ρεθύμνου

                                                       

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΤΟΥ 2ου ΓΕΛ

 

Την Παρασκευή 06/09/2024 αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ επισκέφτηκε το 2ο ΓΕΛ Ρεθύμνου μετά από πρόσκληση της διευθύντριας κ. Αλεξάνδρας Ντρουμπογιάννη προκειμένου να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι, να καταγράψουμε και να δημοσιοποιήσουμε τα ανυπέρβλητα προβλήματα  που έχουν δημιουργήσει σε μαθητές, γονείς και διδακτικό προσωπικό τα έργα ανάπλασης στους χώρους περιμετρικά του εν λόγω σχολείου. Μετά από μια μικρή ξενάγηση στο εργοτάξιο του προαυλίου, περνώντας πάνω από μπάρες, καρφιά και υλικά οικοδομής, τα οποία είναι διάσπαρτα παντού, συναντηθήκαμε στο γραφείο με τον Σύλλογο Διδασκόντων και τη Διεύθυνση του 2ου ΓΕΛ, οι οποίοι μας ενημέρωσαν πως:

 

1. Από τις 21/06/2024, αριθ. πρωτ. 419, έχουν αποστείλει έγγραφο στον Δήμο Ρεθύμνου, την Τεχνική Υπηρεσία, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και το Τμήμα Παιδείας, καθώς και στο Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με σειρά καίριων ερωτημάτων αναφορικά με την ασφάλεια, τη λειτουργικότητα και την αισθητική του υπό διαμόρφωση χώρου.

2. Στις 02/09/2024, αριθ. πρωτ. 564, απέστειλαν νέο έγγραφο στους παραπάνω αποδέκτες ζητώντας άμεσα απαντήσεις σε πρακτικά θέματα που θα προκύψουν από τις 11 Σεπτεμβρίου και μετά, χωρίς να λάβουν καμιά απολύτως απάντηση σε κανένα από τα δύο έγγραφα.

 

 

Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου στηρίζει τον Σύλλογο Διδασκόντων και τη σχολική κοινότητα του 2ου ΓΕΛ. Μαζί με τους συναδέλφους ζητάμε και εμείς απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα που πρόσφατα και λόγω των έργων δημιουργήθηκαν. Συγκεκριμένα:

α) Με ποιο τρόπο θα διασφαλιστούν τα προβλεπόμενα από την εκπαιδευτική νομοθεσία (άρθρο 18, παρ. 3, κεφ. Β του ΠΔ 79/2017 / ΦΕΚ 109 Α’) αλλά και από το έγγραφο 143074/ΓΔ4/17-11-2022/ΥΠΑΙΘ για την «Ασφάλεια των μαθητών», όπου απαιτείται οι θύρες εισόδου και εξόδου του σχολείου να παραμένουν κλειστές καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου; Να σημειώσουμε πως από φέτος δεν θα υπάρχει σχολικός φύλακας στο εν λόγω συγκρότημα μετά την αποχώρηση λόγω συνταξιοδότησης του απερχόμενου φύλακα. (Γεγονός που δεν συνιστά τη μοναδική περίπτωση στον νομό).

β) Πώς θα αποφευχθούν οι κίνδυνοι από την απουσία ενδιάμεσου περίκλειστου χώρου ανάμεσα στις αίθουσες και τον δρόμο για τις αίθουσες στην πλευρά της οδού Ασκούτση;

γ) Πώς εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου όταν προβλέπεται χρήση μέρους της αυλής κατά τις απογευματινές ώρες από τον γενικό πληθυσμό; Τηρείται ο υφιστάμενος σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας για περιπτώσεις φυσικών καταστροφών;

δ) Τηρείται ο κανονισμός για τις θέσεις στάθμευσης και για μια θέση ΑΜΕΑ με κατάλληλη σήμανση; Ακόμα, δεν υπάρχει μια βρύση που να μπορεί να έχει πρόσβαση άτομο με κινητικά προβλήματα.

 

Ως ΕΛΜΕ Ρεθύμνου καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να δώσουν τις προσήκουσες απαντήσεις και κυρίως να σκύψουν με προσοχή στα αναφερθέντα προβλήματα και να συνεργαστούν με τις σχολικές κοινότητες του 2ου ΓΕΛ και 2ου Γυμνασίου, ώστε να αντεπεξέλθουν στις απαιτητικές αλλά αναγκαίες προϋποθέσεις για την ομαλή και με ασφάλεια εκπαίδευση όλων των μαθητών. 

 

Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ

Ο Πρόεδρος                                       Η  Γ. Γραμματέας

Χρήστος Σουρουλής                            Δέσποινα Νικολάου

13 Σεπτεμβρίου 2024

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΕΚΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

 

ΕΛΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ηλιακάκη16, Ρέθυμνο, Τ.Κ.74131

ΣΥΝΔΙΚ.ΧΡΟΝΙΑ: 2023-24

e-mail: elmereth@gmail.com

Ρέθυμνο, 13/09/2024

faceboοκ: https://www.facebook.com/elmereth /

ΕΞΕΡΧ.: 117

blog:elme-rethymno.blogspot.com/

ΠΡΟΣ: Σχολικές Μονάδες Ρεθύμνου

 

 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΕΚΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

όπως όλοι γνωρίζουμε το σωματείο ενός κλάδου οφείλει να αποτελεί τη φωνή και την οργανωμένη διεκδικητική εκπροσώπηση του κάθε συναδέλφου. Το σωματείο συνίσταται στα εγγεγραμμένα μέλη του και τη συλλογική δράση τους και δεν πρέπει να ταυτίζεται με το Διοικητικό Συμβούλιο ή κάθε άλλο εκλεγμένο αντιπρόσωπο.

 

Στην ΕΛΜΕ Ρεθύμνου θεωρούμε ότι γίνεται διαχρονικά μία προσπάθεια ώστε ο κλάδος να έχει λόγο και φωνή τόσο στα ζητήματα που άμεσα τον αφορούν, όσο και για θέματα που απασχολούν κάθε ενεργό πολίτη. Το σωματείο της ΕΛΜΕΡ έχει με κόπο και με συμβολή πολλών ανθρώπων κατακτήσει την ιδιότητα να

«ακούγεται» στον νομό και να συνιστά δέκτη απεύθυνσης για άλλες συλλογικότητες και μεμονωμένα άτομα.

 

Σε αυτά τα πλαίσια η ίδρυση και η λειτουργία του Στεκιού Καθηγητών αποτελεί το κορυφαίο ίσως παράδειγμα δημιουργικής και συλλογικής όσμωσης με την πόλη, με τις ομάδες του να καθίστανται πόλος έλξης για δεκάδες ανθρώπους, όχι μόνο εκπαιδευτικούς.

 

Παρόλα αυτά, το ενοίκιο και τα άλλα λειτουργικά έξοδα του Στεκιού, η νομική μας εκπροσώπηση, οι μετακινήσεις, τα αναλώσιμα και μια σειρά άλλες δαπάνες που υποστηρίζουν και στοιχειοθετούν τον διεκδικητικό και δραστήριο χαρακτήρα της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου καθιστούν το ταμείο μας διαρκώς μειούμενο, με ορατό τον κίνδυνο πλέον να κλείσει το Στέκι προκειμένου να μη μηδενιστεί το ταμείο μας.

 

Ούτως ή άλλως όμως, η εγγραφή στο σωματείο – με την αντίστοιχη συνδρομή 2,25 ευρώ τον μήνα (ΕΛΜΕ 1€, ΟΛΜΕ 1€, ΑΔΕΔΥ 0,25€) – πρέπει να αποτελεί στοιχείο της κουλτούρας μας ως εργαζομένων που άλλη φωνή δεν έχουμε παρά το συνδικάτο μας. Αντίστοιχα, η οικονομική ενίσχυση, με 2€ μηνιαίως για τους καθηγητές Δ.Ε., καθίσταται πλέον όρος οικονομικής επιβίωσης του Στεκιού μας.

 

Συνάδελφοι, όλα αυτά τα χρόνια η ΕΛΜΕΡ έχει στηρίξει και υποστηρίξει κάθε εκπαιδευτικό που εργάζεται σε σχολείο ή σχολεία της ΔΔΕ Ρεθύμνου, ανεξάρτητα εάν αυτός είναι εγγεγραμμένος στο σωματείο ή όχι. Αυτό όμως ούτε είναι


καταστατικά σύννομο, ούτε εγγράφεται στη σωματειακή κουλτούρα που έχουμε ανάγκη να αναδείξουμε, ούτε υπηρετεί την ισονομία και τη δίκαιη μεταχείριση. Επομένως πρόκειται για μία πρακτική που δεν γίνεται πλέον να συνεχιστεί.

 

Για τους παραπάνω λόγους, πρακτικούς και ιδεολογικούς, κάνουμε απεύθυνση σε όλους τους εκπαιδευτικούς της Δ.Ε. Ρεθύμνου, νέους ή μη, που δεν είναι εγγεγραμμένοι στην ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, να καταθέσουν στο Τμήμα Μισθοδοσίας της ΔΔΕ Ρεθύμνου την αίτηση παρακράτησης αποδοχών (συνάπτεται) ή να καταβάλουν εφάπαξ την ετήσια συνδρομή, επικοινωνώντας με το Δ.Σ. στο elmereth@gmail.com.Οι ίδιες διαδικασίες ισχύουν και για τη συνδρομή του Στεκιού.

 

Δυνατή ΕΛΜΕ σημαίνει δυνατός εκπαιδευτικός. Γιατί το Σωματείο είμαστε όλοι εμείς!

                                                     Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ


Ο Πρόεδρος                           Η Γ. Γραμματέας

Χρήστος Σουρουλής               Δέσποινα Νικολάου

08 Σεπτεμβρίου 2024

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

 

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

Προς: Υπουργείο Παιδείας και Αθλητισμού ΚΟΙΝ: Σύλλογοι Γονέων Δ. Ρεθύμνου Σχολικές Μονάδες Ν. Ρεθύμνου Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης

 

Ρέθυμνο, 07/09/2024

 

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Ένωση Γονέων Μαθητών Δ. Ρεθύμνου και η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απρόκλητη και βίαιη επίθεση με χημικά που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις καταστολής στην από κοινού παράσταση διαμαρτυρίας που κάλεσαν στις 4-9-2024 η Διδασκαλική Ομοσπονδία, η ΟΛΜΕ και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων έξω από το Υπουργείο Παιδείας.

Οι διαδηλωτές διεκδικούσαν να αποσυρθεί η απαράδεκτη εγκύκλιος που στοιβάζει τα παιδιά σε τμήματα των 25 και 28 μαθητών, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ούτε διαγνωσμένες – από επίσημες δομές – μαθησιακές δυσκολίες, ούτε καν αναπηρίες μαθητών!

Η Κυβέρνηση της ΝΔ, που ευθύνεται για χιλιάδες εκπαιδευτικά κενά στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, πιστεύει ότι με τη βία θα λύσει το πρόβλημα της εκπαίδευσης, όταν σκοπός της είναι να μειώσει τον αριθμό των εκπαιδευτικών, υπολογίζοντάς τους ως κόστος και όχι ως κέρδος για τα παιδιά μας.

Καθιστούμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι γονείς και εκπαιδευτικοί είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω υποβάθμιση της μόρφωσης των παιδιών μας.

Είμαστε πολλοί και έχουμε το δίκιο.

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΤΟΥΣ!

Τα Δ.Σ. ΣΕΠΕΡ, ΕΓΜΔΡ, ΕΛΜΕΡ

05 Σεπτεμβρίου 2024

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΔΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

 

ΕΛΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ηλιακάκη16, Ρέθυμνο, Τ.Κ.74131

ΣΥΝΔΙΚ.ΧΡΟΝΙΑ: 2023-24

e-mail: elmereth@gmail.com

Ρέθυμνο, 05/09/2024

faceboοκ:  https://www.facebook.com/elmereth /

ΕΞΕΡΧ.: 116

blog:elme-rethymno.blogspot.com/

ΠΡΟΣ:  Σχολικές Μονάδες Ρεθύμνου

ΚΟΙΝ: ΔΔΕ - ΠΥΣΔΕ Ρεθύμνου/ΟΛΜΕ

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΔΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

          

α) ΑΙΤΗΣΗ ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΗΣ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ.

Την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη ΔΔΕ Ρεθύμνου η κατάθεση της συλλογικής και των επιμέρους αιτήσεων των διορισθέντων συναδέλφων του 2020 και 2021 για αυτοδίκαιη μονιμοποίηση χωρίς αξιολόγηση. Οι αιτήσεις πρωτοκολλήθηκαν για να διαβιβαστούν στο ΠΥΣΔΕ Ρεθύμνου.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί επίσκεψη των συγκεντρωμένων εκπαιδευτικών και του Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ στον Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Μ. Μαραγκάκη. Οι συγκεντρωμένοι εξήγησαν στον κ. Μαραγκάκη ότι:

·         Ο νόμος 4823/2021 παραβιάζει το εργασιακό δίκαιο θέτοντας ως προϋπόθεση, παρά την παρέλευση της διετίας, την «επιτυχή αξιολόγηση» για τη μονιμοποίηση του εργαζομένου.

·         Έτι παραπάνω, στην περίπτωση των διορισθέντων του 2020 και 2021 έχουμε – παρανόμως – «αναδρομική» εφαρμογή του νόμου, καθώς οι κανονιστικές πράξεις εκδόθηκαν μετά το ΦΕΚ διορισμού τους. (Στην περίπτωση μάλιστα των διορισθέντων του 2020 δεν υπήρχε καν ο νόμος).

·         Σχετικό με το παραπάνω, η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου δημιουργεί νέα δεδομένα, που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

·         Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου δικαιώνει την ΕΛΜΕ Ρεθύμνου που και εξωδίκως απαίτησε τη μονιμοποίηση των διορισθέντων του 2020. Η άρνηση του κ. Προϊσταμένου να προβεί στη μονιμοποίηση φέρνει σε ακόμα πιο δυσχερή θέση τους συναδέλφους, καθώς θα ήταν διαφορετικά τα δεδομένα να συζητάμε για πιθανή ανάκληση μονιμοποίησης σε σχέση με μη μονιμοποίηση.

·         Ούτως ή άλλως, η «αξιολόγηση», ατομική ή σχολικής μονάδας, έχει ήδη κάνει μεγάλο κακό στο κλίμα και τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου και πρέπει να καταργηθεί.

Από την πλευρά του ο κ. Μαραγκάκης είπε ότι το ΠΥΣΔΕ θα εξετάσει τις αιτήσεις και θα δοθεί γραπτή απάντηση. Ισχυρίστηκε όμως ότι το αίτημα είναι στη δικαιοδοσία είτε των δικαστηρίων, είτε της κυβέρνησης, και όχι της διοίκησης. Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ απάντησε ότι το σωματείο και η Ομοσπονδία κάνουν ενέργειες προς όλες τις κατευθύνσεις, ωστόσο η συλλογική αίτηση κατατίθεται στο ΠΥΣΔΕ και η απόφαση θα βαρύνει τα μέλη του και κανέναν άλλον.

 

β) ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ.

Την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στα γραφεία της ΠΔΕ και ΔΔΕ Ρεθύμνου στα πλαίσια της πανελλαδικής κινητοποίησης ενάντια στις συγχωνεύσεις τμημάτων. Ακολούθησε συνάντηση των συγκεντρωμένων εκπαιδευτικών, αντιπροσωπείας του Σ.Δ. του 1ου Γυμνασίου και του Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ με τον κ. Μαραγκάκη.

Ο κ. Μαραγκάκης ρωτήθηκε αρχικά αν προβλέπονται συγχωνεύσεις ή μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων σε ΕΠΑΛ, Κατευθύνσεις ΓΕΛ κλπ. Έδωσε αρνητική απάντηση διαβεβαιώνοντας πως η ΠΔΕ Κρήτης έχει εγκρίνει όλα τα ολιγομελή τμήματα. Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ εκτιμά πως, αν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, ο αγώνας γονέων και εκπαιδευτικών έχει παίξει τον δικό του ρόλο σε κάθε έκφανση ανάσχεσης της αντιπαιδαγωγικής πολιτικής του υπουργείου Παιδείας.

Σχετικά με το θέμα που προέκυψε μη διχοτόμησης του τμήματος Πληροφορικής και Τεχνολογίας στο 1ο Γυμνάσιο, δυστυχώς ο κ. Μαραγκάκης αγνόησε τα επιχειρήματα και το νομικό πλαίσιο για την ασφάλεια και την πυροπροστασία των κτιρίων, τις ιδιαίτερες συνθήκες του εν λόγω σχολείου, το γεγονός ότι η διχοτόμηση ανέκαθεν γινόταν χωρίς προσκόμματα από την ΠΔΕ ή το Υπουργείο και – κυρίως – τη διαπίστωση ότι με δύο μαθητές ανά Η/Υ σωστό μάθημα δεν μπορεί να γίνει στην Πληροφορική, ενώ η Τεχνολογία θα μετατραπεί πρακτικά σε μάθημα θεωρητικών διαλέξεων. 

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην επιμονή του κ. Μαραγκάκη να συγχωνεύσει (γιατί ουσιαστικά περί αυτού πρόκειται) το τμήμα, τον καλεί να αναθεωρήσει και να επισκεφτεί και ο ίδιος το σχολείο για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι όσα μετέφεραν οι εκπρόσωποι του συλλόγου και καθιστά σαφές πως δεν θα υπάρξει κανένας εφησυχασμός όσον αφορά τις συγχωνεύσεις και τα ολιγομελή τμήματα.

Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ

Ο Πρόεδρος                                Η  Γ. Γραμματέας

Χρήστος Σουρουλής                      Δέσποινα Νικολάου