05 Σεπτεμβρίου 2024

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΔΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

 

ΕΛΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ηλιακάκη16, Ρέθυμνο, Τ.Κ.74131

ΣΥΝΔΙΚ.ΧΡΟΝΙΑ: 2023-24

e-mail: elmereth@gmail.com

Ρέθυμνο, 05/09/2024

faceboοκ:  https://www.facebook.com/elmereth /

ΕΞΕΡΧ.: 116

blog:elme-rethymno.blogspot.com/

ΠΡΟΣ:  Σχολικές Μονάδες Ρεθύμνου

ΚΟΙΝ: ΔΔΕ - ΠΥΣΔΕ Ρεθύμνου/ΟΛΜΕ

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΔΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

          

α) ΑΙΤΗΣΗ ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΗΣ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ.

Την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη ΔΔΕ Ρεθύμνου η κατάθεση της συλλογικής και των επιμέρους αιτήσεων των διορισθέντων συναδέλφων του 2020 και 2021 για αυτοδίκαιη μονιμοποίηση χωρίς αξιολόγηση. Οι αιτήσεις πρωτοκολλήθηκαν για να διαβιβαστούν στο ΠΥΣΔΕ Ρεθύμνου.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί επίσκεψη των συγκεντρωμένων εκπαιδευτικών και του Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ στον Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Μ. Μαραγκάκη. Οι συγκεντρωμένοι εξήγησαν στον κ. Μαραγκάκη ότι:

·         Ο νόμος 4823/2021 παραβιάζει το εργασιακό δίκαιο θέτοντας ως προϋπόθεση, παρά την παρέλευση της διετίας, την «επιτυχή αξιολόγηση» για τη μονιμοποίηση του εργαζομένου.

·         Έτι παραπάνω, στην περίπτωση των διορισθέντων του 2020 και 2021 έχουμε – παρανόμως – «αναδρομική» εφαρμογή του νόμου, καθώς οι κανονιστικές πράξεις εκδόθηκαν μετά το ΦΕΚ διορισμού τους. (Στην περίπτωση μάλιστα των διορισθέντων του 2020 δεν υπήρχε καν ο νόμος).

·         Σχετικό με το παραπάνω, η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου δημιουργεί νέα δεδομένα, που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

·         Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου δικαιώνει την ΕΛΜΕ Ρεθύμνου που και εξωδίκως απαίτησε τη μονιμοποίηση των διορισθέντων του 2020. Η άρνηση του κ. Προϊσταμένου να προβεί στη μονιμοποίηση φέρνει σε ακόμα πιο δυσχερή θέση τους συναδέλφους, καθώς θα ήταν διαφορετικά τα δεδομένα να συζητάμε για πιθανή ανάκληση μονιμοποίησης σε σχέση με μη μονιμοποίηση.

·         Ούτως ή άλλως, η «αξιολόγηση», ατομική ή σχολικής μονάδας, έχει ήδη κάνει μεγάλο κακό στο κλίμα και τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου και πρέπει να καταργηθεί.

Από την πλευρά του ο κ. Μαραγκάκης είπε ότι το ΠΥΣΔΕ θα εξετάσει τις αιτήσεις και θα δοθεί γραπτή απάντηση. Ισχυρίστηκε όμως ότι το αίτημα είναι στη δικαιοδοσία είτε των δικαστηρίων, είτε της κυβέρνησης, και όχι της διοίκησης. Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ απάντησε ότι το σωματείο και η Ομοσπονδία κάνουν ενέργειες προς όλες τις κατευθύνσεις, ωστόσο η συλλογική αίτηση κατατίθεται στο ΠΥΣΔΕ και η απόφαση θα βαρύνει τα μέλη του και κανέναν άλλον.

 

β) ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ.

Την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στα γραφεία της ΠΔΕ και ΔΔΕ Ρεθύμνου στα πλαίσια της πανελλαδικής κινητοποίησης ενάντια στις συγχωνεύσεις τμημάτων. Ακολούθησε συνάντηση των συγκεντρωμένων εκπαιδευτικών, αντιπροσωπείας του Σ.Δ. του 1ου Γυμνασίου και του Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ με τον κ. Μαραγκάκη.

Ο κ. Μαραγκάκης ρωτήθηκε αρχικά αν προβλέπονται συγχωνεύσεις ή μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων σε ΕΠΑΛ, Κατευθύνσεις ΓΕΛ κλπ. Έδωσε αρνητική απάντηση διαβεβαιώνοντας πως η ΠΔΕ Κρήτης έχει εγκρίνει όλα τα ολιγομελή τμήματα. Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ εκτιμά πως, αν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, ο αγώνας γονέων και εκπαιδευτικών έχει παίξει τον δικό του ρόλο σε κάθε έκφανση ανάσχεσης της αντιπαιδαγωγικής πολιτικής του υπουργείου Παιδείας.

Σχετικά με το θέμα που προέκυψε μη διχοτόμησης του τμήματος Πληροφορικής και Τεχνολογίας στο 1ο Γυμνάσιο, δυστυχώς ο κ. Μαραγκάκης αγνόησε τα επιχειρήματα και το νομικό πλαίσιο για την ασφάλεια και την πυροπροστασία των κτιρίων, τις ιδιαίτερες συνθήκες του εν λόγω σχολείου, το γεγονός ότι η διχοτόμηση ανέκαθεν γινόταν χωρίς προσκόμματα από την ΠΔΕ ή το Υπουργείο και – κυρίως – τη διαπίστωση ότι με δύο μαθητές ανά Η/Υ σωστό μάθημα δεν μπορεί να γίνει στην Πληροφορική, ενώ η Τεχνολογία θα μετατραπεί πρακτικά σε μάθημα θεωρητικών διαλέξεων. 

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην επιμονή του κ. Μαραγκάκη να συγχωνεύσει (γιατί ουσιαστικά περί αυτού πρόκειται) το τμήμα, τον καλεί να αναθεωρήσει και να επισκεφτεί και ο ίδιος το σχολείο για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι όσα μετέφεραν οι εκπρόσωποι του συλλόγου και καθιστά σαφές πως δεν θα υπάρξει κανένας εφησυχασμός όσον αφορά τις συγχωνεύσεις και τα ολιγομελή τμήματα.

Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ

Ο Πρόεδρος                                Η  Γ. Γραμματέας

Χρήστος Σουρουλής                      Δέσποινα Νικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια: