20 Δεκεμβρίου 2008

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ 176 ΕΥΡΩ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε, με την υπ’ αριθμ. 1132/2008 τελεσίδικη απόφαση του ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, με την οποία δικαιώθηκαν 53 ενάγοντες συνάδελφοι/σσες μας για τα αναδρομικά της ειδικής μηνιαίας παροχής των 176 €, ανοίγει ο δρόμος να διεκδικήσουμε την καταβολή των 176 € και για τα έτη 2007 και 2008 και μάλιστα έντοκα με το ισχύον επιτόκιο υπερημερίας.
Για να μην παραγραφούν τα αναδρομικά που δικαιούμαστε, θα πρέπει, όπως και πέρυσι, να υποβάλουμε σχετική αίτηση στο σχολείο από το οποίο μισθοδοτούμαστε ή όπου υπηρετούμε μέχρι 31-12-2008. Έχουμε στείλει σχετικό υπόδειγμα αίτησης στα σχολεία μέσω e-mail.
Ένα φωτοαντίγραφο της πρωτοκολλημένης αίτησης σας θα φροντίσετε να τοποθετηθεί στον Προσωπικό σας Μητρώο και, κατά σχολείο, με ενιαίο διαβιβαστικό, θα τις στείλετε στο Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο οποίο υπάγεστε, ώστε να πρωτοκολληθούν ομαδικά - προς αποφυγή φόρτου εργασίας των διοικητικών υπαλλήλων.
Θερμά σας παρακαλούμε να ενημερώσετε τους συναδέλφους μας που πιθανόν να απουσιάζουν, καθώς και όσους έχουν αποσπαστεί ή συνταξιοδοτηθεί.

18 Δεκεμβρίου 2008

Ανακοινώσεις της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ για τη νέα δολοφονική επίθεση εναντίον μαθητή

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ –ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καταδικάζει απερίφραστα τη δολοφονική ενέργεια ενάντια σε μαθητή, μέλος του 15μελούς Συμβουλίου του 1ου Γενικού Λυκείου Περιστερίου.
Για τους εκπαιδευτικούς, η νέα αποτρόπαιη πράξη εντάσσεται σε ένα γενικότερο κλίμα εκφοβισμού της νέας γενιάς. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι σοβαρότατες, διότι όσο συντηρείται και αναπαράγεται, με τις δικές της επιλογές, η δυσφημιστική εκστρατεία ενάντια στους αγώνες των νέων, των μαθητών/μαθητριών και των εργαζομένων όλο και περισσότερο θα οπλίζονται χέρια δολοφόνων, θα στοχοποιούνται νέοι, μαθητές και μαθήτριες που πρωταγωνιστούν στις κινητοποιήσεις.
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς και κάθε σκεπτόμενο πολίτη να σταθούν συνοδοιπόροι και αρωγοί στα δίκαια αιτήματα της νέας γενιάς. Να ορθώσουμε όλοι μαζί, με κάθε θεμιτό μέσο και πρόσφορο τρόπο, ένα δημοκρατικό κλοιό υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας και αλληλεγγύης στη νεολαία.
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί τη νέα γενιά να διεκδικήσει όλα τα δικαιώματά της στη ζωή, στην εκπαίδευση και στην εργασία, όλα τα δημοκρατικά δικαιώματά της, περιφρουρώντας ταυτόχρονα τους αγώνες της.
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς και όλους τους εργαζόμενους σε ενότητα και επαγρύπνηση. Καμιά δολοφονική ενέργεια δεν μπορεί να ανακόψει το κίνημα εργαζομένων και νεολαίας για ένα καλύτερο μέλλον.

****************************************************

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
με αφορμή τη νέα δολοφονική επίθεση εναντίον μαθητή

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τη νέα δολοφονική επίθεση, με πυροβόλο όπλο, εναντίον μαθητή, γιου του μέλους του Δ.Σ. της ΔΟΕ Παπλωματά Κώστα.
Η κυβέρνηση μπροστά στην ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και στις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις λαού και νεολαίας, οξύνει τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία, οξύνει την καταστολή και τη βία.
Η εισβολή ενόπλου στο Παλαιό Δημαρχείο Χαλανδρίου, οι επιθέσεις σε εκπαιδευτικούς που μιλούν στους μαθητές τους για τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου, τα σκισίματα αφισών στα σχολεία, τα απειλητικά τηλεφωνήματα σε μέλη Συλλόγων Π.Ε. που διοργανώνουν τοπικές κινητοποιήσεις, και η νέα δολοφονική επίθεση εναντίον μαθητή δείχνουν ότι ενεργοποιούνται παρακρατικοί μηχανισμοί για να σταματήσουν τους αγώνες. Δυστυχώς, διαμορφώνεται αντίστοιχο κλίμα με αυτό που οδήγησε στη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα.
Το Δ.Σ. της ΔΟΕ εκφράζει τη συμπαράστασή του στο συνάδελφό μας και την οικογένειά του. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν αρκούν μόνο οι καταγγελίες. Χρειάζονται μαζικοί αγώνες και παλλαϊκός ξεσηκωμός. Σε αυτό τον αγώνα οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι παρόντες.

15 Δεκεμβρίου 2008

Να αποσύρει τις υβριστικές επιθέσεις στους καθηγητές ο Υπουργός Παιδείας!

Μετά από 6 μέρες που ήταν εξαφανισμένος ο Υπουργός Παιδείας (είχε αρκετές κοινωνικές υποχρεώσεις…), αποφάσισε να πάρει το λόγο και να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά.
Λίγο – πολύ κατηγόρησε όσους καλούν σε κινητοποίηση - και τους εκπαιδευτικούς - ενάντια στην κυβέρνηση και τις αντιεκπαιδευτικές, αντιλαϊκές, κατασταλτικές πολιτικές της, ότι «εκμεταλλεύονται το θυμό των μαθητών για να τους μετατρέψουν σε τρομοκράτες και κουκουλοφόρους» και ότι πρέπει όλοι «να μαζευτούμε». Τη συγκεκριμένη φράση την επανέλαβε αρκετές φορές, αντιγράφοντας μάλλον τα πιο επικίνδυνα δόγματα, μιας σιδηρόφραχτης δημοκρατίας, που κωδικοποιούνται στο «όποιος βγαίνει στο δρόμο, είναι εν δυνάμει τρομοκράτης»!!! Επίσης κάλεσε σε ανοιχτά σχολεία και ότι θα κάνει διάλογο με την εξαγριωμένη μαθητική νεολαία μέσω ενός καινούριου site...

Την ίδια επίθεση δεχτήκαμε ως εκπαιδευτικοί και από την ηγεσία της αστυνομικής διεύθυνσης Ρεθύμνου, κατά το συλλαλητήριο της Παρασκευής. Χαρακτηριστικά μας ειπώθηκε ότι «οι καθηγητές είναι οι αυτουργοί για ότι συμβαίνει» και «μαζέψτε τα μικρά».

Στην παραπάνω απαράδεκτη και αντιδημοκρατική μεθόδευση έχουμε να απαντήσουμε τα εξής:
  • Ο θυμός της νεολαίας δεν οφείλεται απλά στη δολοφονία του 15χρονου μαθητή. Οφείλεται στην κρίση αξιών και θεσμών που κατοικούν στα κυβερνητικά κτήρια και εκπορεύονται από όλα τα κέντρα εξουσίας. Σε ένα ασφυκτικό σχολείο για το μαθητή που του ζητιούνται όλο και πιο πολλά και του δίνονται ελάχιστα, στα μελλοντικά αδιέξοδα που βιώνει η εργαζόμενη νεολαία. Υπάρχει ένας ρατσισμός ενάντια στη νεολαία. Και αυτό το βιώνει στο σύνολο των ρατσιστικών πολιτικών που χτυπούν οράματα και δικαιώματα παλιότερων γενεών! Αυτό το αδιέξοδο και η πολυεπίπεδη κρίση, είναι που βγάζει στο δρόμο τη νεολαία και την εξοργίζει! Θα έπρεπε να το είχε καταλάβει αυτό ο κ. Υπουργός τόσες μέρες…
  • Καλό σχολείο δεν είναι απλά το ανοιχτό σχολείο. Είναι το δημόσιο ισχυρά χρηματοδοτούμενο με γενναία αύξηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ανοιχτό σχολείο. Για να φτιαχτούν σχολεία, εργαστήρια, να διοριστούν εκπαιδευτικοί, να χτυπηθεί το καρκίνωμα της παραπαιδείας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή, έστω για να «κατευνάσει τα πνεύματα», θα μπορούσε η κυβέρνηση να αποσύρει τον προϋπολογισμό της παραπαιδείας, να σταματήσει την ενίσχυση των κολεγιαρχών, να στηρίζει τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση με το περιβόητο 5% για την παιδεία. Όμως πάλι κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ο κ. Υπουργός…
  • Οι εκπαιδευτικοί έχουν χρέος να είναι δίπλα στους μαθητές τους όταν θυμώνουν, εξεγείρονται και διεκδικούν. Για να μη ταυτιστούν με τον παχυδερμισμό της εξουσίας που τους αγνοεί και τους εμπαίζει. Γιατί τα αδιέξοδα που βιώνει η νέα γενιά, δεν υπάρχει άλλος που να τα βιώνει πιο έντονα, πέρα από τους εκπαιδευτικούς. Γιατί, δυστυχώς, η αστυνομία τους αντιμετωπίζει σαν τρομοκράτες όταν κατεβαίνουν στο δρόμο…

  • Πάρτε πίσω όλες τις πολιτικές σας ενάντια στη νεολαία! Δυναμιτίζετε τα θεμέλια όλης της κοινωνίας!
  • Σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει. Δημόσιο, ισχυρό, φραγμός στην παραπαιδεία.
  • Οι μαθητές δεν είναι τρομοκράτες! Να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες και να αποσυρθούν οι κατηγορίες!
  • Τιμωρήστε τους πολιτικούς υπεύθυνους για τη δολοφονία του μαθητή. Παραδειγματική τιμωρία των δύο ειδικών φρουρών και όποιου αστυνομικού βγάζει πιστόλι ενάντια σε διαδηλωτές.
Ή αλλιώς Φ Υ Γ Ε Τ Ε!!!

Υ.Γ.: Τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, πάνω από 10.000 μαθητές χτυπιούνται βάναυσα από τα ΜΑΤ στην Αθήνα και 14χρονοι μαθητές σε όλη την Ελλάδα, σύρονται στα αστυνομικά τμήματα με κατηγορίες για σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης!!! Οι εικόνες αυτές θα κυκλοφορήσουν. Πόσο ακόμα θα τραυματίζετε κ. Υπουργέ, εσείς και η κυβέρνησή σας, τις παιδικές ψυχές; Πόσο ακόμα θα τροφοδοτείτε το θυμό;

12 Δεκεμβρίου 2008

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στην κρατική βία και τον αυταρχισμό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στην κρατική βία και τον αυταρχισμό

Τις τελευταίες μέρες ζούμε τον μεγάλο ξεσηκωμό του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας με αφορμή τη δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου. Οι αγώνες αυτοί μας γεμίζουν ελπίδα και θεωρούμε εκ του πονηρού οποιαδήποτε ταύτισή τους με πράξεις τυφλής βίας. Καθώς περνούν οι μέρες, η κυβέρνηση συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν να μην έχει καταλάβει τίποτα για τα αίτια και το νόημα αυτού του ξεσπάσματος και για το μέγεθος των ευθυνών της.
Απαιτούμε άμεσα ανάληψη ευθυνών και πραγματικές παραιτήσεις. Απαιτούμε παραδειγματική τιμωρία των ενόχων χωρίς παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη. Απαιτούμε άμεσα μέτρα για να μπει ένα τέλος στη βία και την αυθαιρεσία των σωμάτων ασφαλείας έτσι ώστε να υπηρετούν και όχι να δολοφονούν τους πολίτες.
Απαιτούμε αλλαγή πολιτικής έτσι ώστε να γίνονται σεβαστά τα πολιτικά, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα της νεολαίας. Απαιτούμε τώρα η παιδεία να μπει στο επίκεντρο της πολιτικής. Απαιτούμε να απολογηθεί ο υπουργός παιδείας που στις κρίσιμες ώρες «περί άλλων ετύρβαζε» και διασκέδαζε σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.
Επισημαίνουμε επίσης ότι δε θα επιτρέψουμε σε κανένα τηλεοπτικό μαϊντανό να ασχημονεί πάνω στη μνήμη του Αλέξη διαστρέφοντας, χωρίς τσίπα, την αλήθεια.
Τις μέρες αυτές περισσότερο παρά ποτέ οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στους μαθητές μας, να αφουγκραστούμε τις βαθύτερες ανησυχίες τους και να τους συμπαρασταθούμε τόσο μέσα στην τάξη όσο και έξω, στους δρόμους.
Για όλα τα παραπάνω καλούμε τους συναδέλφους αλλά και όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο αύριο Παρασκευή 12/12/2008. Για το λόγο αυτό το σωματείο έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ.

07 Δεκεμβρίου 2008

Ανακοίνωση για τη δολοφονία του δεκαεξάχρονου μαθητή στην Αθήνα


Από το βράδυ του Σαββάτου ένα θρανίο έμεινε άδειο…

Η δολοφονία του δεκαεξάχρονου μαθητή από τον ειδικό φρουρό ήταν το τελευταίο και πιο τραγικό γεγονός σε μια πορεία ολοένα εντεινόμενης αστυνομικής τρομοκρατίας.
Από τις «ζαρντινιέρες» και τα «πράσινα παπούτσια» μέχρι τους ξυλοδαρμούς φοιτητών και μεταναστών, τον εξευτελισμό της ανθρώπινης υπόστασης στα διάφορα «Α.Τ. Ομόνοιας» όλης της χώρας και την ανοχή –αν όχι υπόθαλψη- ρατσιστικών επιθέσεων, το κοινό χαρακτηριστικό των γεγονότων αυτών είναι ότι οι υπεύθυνοι ουδέποτε τιμωρούνται, αντίθετα καλύπτονται πολιτικά και ηθικά από το επίσημο κράτος.
Κάθε φορά πρόκειται για «μεμονωμένο περιστατικό», κάθε φορά «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο» αλλά κάθε φορά οι ποινές που επιβάλλονται στους δράστες είναι εξοργιστικά γελοίες (αν δεν αθωωθούν πλήρως). Μερικές φορές μάλιστα επιβραβεύονται με προαγωγή!
Είναι φανερό λοιπόν ότι η ηθική αυτουργία ανήκει στην κυβέρνηση που έχει επιλέξει την τακτική της άγριας καταστολής απέναντι σε οποιονδήποτε διεκδικεί δικαιώματα, και ειδικά απέναντι στη νεολαία.
Μεγάλο μέρος της ευθύνης φέρουν και πολλά Μ.Μ.Ε. που αντί να υπηρετούν την ανεξάρτητη και αντικειμενική ενημέρωση υπηρετούν την κυβερνητική πολιτική συσκοτίζοντας και διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα, υποστηρίζοντας την –όπως αποδεικνύεται- ψεύτικη αρχική εκδοχή της αστυνομίας για «εξοστρακισμό της σφαίρας» και στρέφοντας την προσοχή του κοινού σε «θεαματικές» σκηνές επεισοδίων τη στιγμή που έχει χαθεί η ζωή ενός αθώου παιδιού.
Θέλουμε ακόμα να επισημάνουμε την προκλητική στάση της κυβέρνησης: Οι παραιτήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκαν υποκριτικά για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους δεν έγιναν δεκτές από τον πρωθυπουργό με το σκεπτικό ότι «όλα βαίνουν καλώς». Με αυτόν τον τρόπο, η πολιτική ευθύνη της δολοφονίας του μαθητή βαραίνει ολόκληρη την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό. Αυτό σημαίνει ακόμα ότι όχι μόνο δεν θα πάρουν μέτρα ενάντια στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία αλλά αντίθετα, είναι πολιτική τους επιλογή να ενταθεί.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, σαν άνθρωποι και σαν εκπαιδευτικοί δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί. Φέροντας μέρος της ευθύνης για τη διαμόρφωση της συνείδησης κάθε νέας γενιάς, δεν θέλουμε να μας ταιριάζει η ρήση «δάσκαλε που δίδασκες…». Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη του αδικοχαμένου μαθητή, είναι να αγωνιζόμαστε για να μην παραμείνουν κενό γράμμα τα όσα διδάσκουμε περί κράτους δικαίου και ισονομίας.


Καλούμε σε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας τη Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου
στις 6 μ.μ. μπροστά στο Δημαρχείο.

Ανακοίνωση - Κάλεσμα για την απεργία στις 10 Δεκέμβρη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ
24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ στις 10 Δεκέμβρη
ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους:
  • Τα ασφαλιστικά μας ταμεία βρίσκονται στα όρια κατάρρευσης. Οι νέοι συνταξιούχοι περιμένουν για μήνες, ακόμη και χρόνια, την έκδοση έστω και αυτής της ισχνής σύνταξης (κύριας και επικουρικής).
  • Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που χορηγεί το «εφάπαξ», δηλώνει ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στις σημερινές υποχρεώσεις του.
  • Είναι αποκαλυπτικό ότι σήμερα στο ΤΠΔΥ εκκρεμούν 15.000, περίπου, αιτήσεις και για την ικανοποίησή τους απαιτούνται 600 εκατομμύρια, όταν τα χρήματα που υπάρχουν στο Ταμείο φτάνουν μόνο για 100 συνταξιούχους. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν έχουμε καμιά ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση.
  • Ο ΟΠΑΔ (Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου) βουλιάζει στα χρέη του. Το 2003 οι ασφαλισμένοι Δημόσιοι Υπάλληλοι ήταν 1.100.000, ενώ το 2008 έγιναν 1.435.000 (αύξηση 29%) με την επιχορήγηση να μένει ίδια. Η κυβέρνηση ενέταξε στον ΟΠΑΔ στρατιωτικούς, ιερείς, πανεπιστημιακούς, ειδικούς φρουρούς, εργαζόμενους στον ΟΛΠ, χωρίς, ωστόσο, να αυξήσει την επιχορήγηση στον ΟΠΑΔ, με αποτέλεσμα να «βουλιάζει».
  • Ταυτόχρονα, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου παραμένουμε ουσιαστικά χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αφού κάθε τόσο δεν μας χορηγούνται ούτε οι βασικές παροχές εξαιτίας της καταγγελίας των συμβάσεων είτε από τους φαρμακοποιούς είτε από τους γιατρούς.
  • Εμείς όμως πληρώνουμε κανονικά τις εισφορές και τη συμμετοχή μας. Συγκεκριμένα, από τις αποδοχές των εκπαιδευτικών γίνονται κρατήσεις από 366 € στο εισαγωγικό κλιμάκιο (χωρίς να υπολογίσουμε τις επιπλέον εισφορές των 2 πρώτων χρόνων) μέχρι 650 € στο καταληκτικό κλιμάκιο για την υγειονομική περίθαλψη (ΟΠΑΔ), την κύρια σύνταξη, τα ασφαλιστικά ταμεία ΤΕΑΔΥ και ΜΤΠΥ, το «εφάπαξ» (ΤΠΔΥ) και το φόρο.

Μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης υπάρχουν δύο επιλογές: Ή θα πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν, ή για μια ακόμα φορά θα πέσουν τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων. Με την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού η κυβέρνηση έδειξε καθαρά ποια «λύση» προκρίνει. Έτσι, οι εκπαιδευτικοί αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι βλέπουμε να επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο η οικονομική μας κατάσταση, με την εντεινόμενη ακρίβεια και την οριακή πλέον κατάσταση των ασφαλιστικών μας ταμείων.
Η ακρίβεια μειώνει ακόμη περισσότερο την αγοραστική αξία του μισθού μας. Τα δημόσια κοινωνικά αγαθά υποβαθμίζονται και ιδιωτικοποιούνται. Η δημόσια παιδεία δέχεται τα πισώπλατα κτυπήματα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής με στόχο την απαξίωσή της και μέσω αυτής την ιδιωτικοποίησή της (ΣΔΙΤ στα σχολεία, νομιμοποίηση ΚΕΣ κ.λπ.). Η δημόσια υγεία διαλύεται.
Δεν αποδεχόμαστε πλέον οι εισφορές μας να γίνονται βορά στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων. Θέλουμε να παίρνουμε μισθό και σύνταξη που να καλύπτουν τις ανάγκες μας και να μας επιτρέπουν να ζούμε με αξιοπρέπεια.
Η ευθύνη βρίσκεται σ’ αυτούς που με την πολιτική τους έχουν οδηγήσει τα Ταμεία μας στη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση. Να πληρώσουν αυτοί!
Ξέρουμε καλά ότι μια εικοσιτετράωρη απεργία δεν αρκεί για να ανατρέψει αυτή την πολιτική. Για να μη φορτωθεί ο λαός τα βάρη της οικονομικής κρίσης, χρειάζεται επίμονος αγώνας, με σχέδιο και κλιμάκωση. Χρειάζεται να βάλουμε στην άκρη τους συντεχνιασμούς και να δράσουμε ενωτικά και αποφασιστικά. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, αλλά και της ΟΛΜΕ, απαιτείται να υπηρετήσουν με συνέπεια έναν τέτοιο προσανατολισμό. Ο αγώνας αυτός όμως είναι κατά κύριο λόγο δικός μας και πρέπει να τον πάρουμε στα χέρια μας! Η ενεργός συμμετοχή και δράση των εργαζομένων είναι ο καθοριστικός παράγοντας για να αλλάξουν τα πράγματα. Ας θυμηθούμε ότι όσες πρωτοβουλίες και κινήσεις υπήρξαν πέρυσι για το ασφαλιστικό, ξεκίνησαν μετά τη μεγάλη πανεργατική απεργία στις 12/12.
Να αναδείξουμε τις διαθέσεις και τις προτεραιότητές μας με καθολική συμμετοχή στην απεργία στις 10 Δεκέμβρη!

Απαιτούμε και αγωνιζόμαστε για:

  • Άμεση κρατική επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων και ιδιαίτερα του ΤΠΔΥ προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
  • Στήριξη του ΟΠΑΔ με άμεση επιχορήγησή του, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τις καταγγελίες των συμβάσεων των γιατρών και των φαρμακοποιών και να αναβαθμιστεί η ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη.
  • Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας, χωρίς όριο ηλικίας.
  • Κατάργηση του ισχύοντος αντιασφαλιστικού – αντισυνταξιοδοτικού πλαισίου (νόμοι «Σιούφα», «Ρέππα», «Πετραλιά») και επιστροφή όλων των οφειλομένων στα ασφαλιστικά ταμεία. Να εγγυηθεί το κράτος τα αποθεματικά και να καλύψει τα ελλείμματα των Ασφαλιστικών Ταμείων που προέκυψαν από την αγορά «τοξικών» χρηματιστηριακών προϊόντων.
  • Πλήρη διαφάνεια για τη λογιστική και περιουσιακή κατάσταση των Ασφαλιστικών Ταμείων.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.
  • Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία τουλάχιστον στο 5% επί του ΑΕΠ τώρα!

Σας καλούμε να συμμετάσχετε όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει την Τετάρτη, 10 Δεκέμβρη, ώρα 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου.

05 Δεκεμβρίου 2008

Η σύνθεση του νέου Δ.Σ. της ΕΛΜΕ

Την Παρασκευή, 5/12/2008 συνεδρίασε και συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου. Η σύνθεση του νέου Δ.Σ., με τις τροποποιήσεις της 16/1/2009, είναι η εξής:
  • Πρόεδρος: Ευθύμης Καρουζάκης
  • Αντιπρόεδρος: Παντελής Γιακουμάκης
  • Γενικός Γραμματέας: Δήμητρα Ντρέκη
  • Ταμίας: Λεωνίδας Ασβεσταδέλης
  • Οργανωτικός Γραμματέας: Γιάννα Παγιαβλή
  • Μέλη: Μιχάλης Ζαχαράκης και Κωνσταντίνα Κουτσάκη

04 Δεκεμβρίου 2008

Στάση εργασίας για τα προβλήματα των καθηγητών Πληροφορικής

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ με απόφασή του καταγγέλλει την επιβαλλόμενη από το ΥΠΕΠΘ, υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών Πληροφορικής στο δημόσιο σχολείο και τη θεωρεί ως μια ακόμη απόδειξη στην επιχειρούμενη απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης συνολικά. Ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή των άλλων ΕΛΜΕ της χώρας και την ΟΛΜΕ και ζητάμε:
  1. Οι αναθέσεις μαθημάτων ΚΑΙ για τα μαθήματα τα σχετικά με την Πληροφορική να γίνονται με βάση το γνωστικό αντικείμενο του πτυχίου και μόνο.
  2. Μείωση της αναλογίας εκπαιδευτικού προς μαθητές (1:10) για όλα τα εργαστηριακά μαθήματα και κατάργηση της αδικαιολόγητης εξαίρεσης των εργαστηριακών μαθημάτων της Πληροφορικής, που σήμερα είναι δεκαεπτά (17) μαθητές ανά καθηγητή, ενώ σε όλα τα άλλα εργαστήρια είναι 1:12.
  3. Η μείωση του ωραρίου των υπευθύνων εργαστηρίων στα ΣΕΚ να προκύπτει με την αφαίρεση από το υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωράριο που προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία για κάθε εκπαιδευτικό, με βάση τα χρόνια υπηρεσίας του.
  4. Αναστολή της πρόσφατης απόφασης για τις αναθέσεις μαθημάτων και άμεση έναρξη ουσιαστικού διαλόγου του Υπ. Παιδείας με την Ομοσπονδία μας, ώστε να προκύψει νέα απόφαση, που θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά.

Για την αγωνιστική διεκδίκηση των παραπάνω κηρύσσει 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας (11:00 - 14:00) για την Παρασκευή 5/12 προκειμένου να συμμετέχουν οι συνάδελφοι στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στις 12:30 στην Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο.


Για το απερχόμενο Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος

Παντελής Γιακουμάκης

28 Νοεμβρίου 2008

Ενημέρωση από την ΟΛΜΕ

Δείτε στην ιστοσελίδα της ΟΛΜΕ:

Αποτελέσματα εκλογών στην ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Για την ανάδειξη νέου Δ.Σ.:
    Ψήφισαν: 397, Έγκυρα: 383, Λευκά: 10, Άκυρα: 4
Έλαβαν:
    Ενωτική Αριστερή Συνεργασία: 232 [4 έδρες]
    ΠΑΣΚ: 82 [2 έδρες]
    ΔΑΚΕ: 38 [1 έδρα]
    ΕΣΑΚ-ΔΕΕ: 31

Για τα πεπραγμένα του απερχόμενου Δ.Σ.:
    ΝΑΙ: 193, ΛΕΥΚΟ: 82, ΟΧΙ: 38, ΑΚΥΡΟ:1

Για να γίνουν οι ωρομίσθιοι συνάδελφοι πλήρη και ισότιμα μέλη της ΕΛΜΕ:
    ΝΑΙ: 269, ΟΧΙ: 44, ΛΕΥΚΟ: 10, ΑΚΥΡΟ: 1

---------------------- Σταυροδοσία Υποψηφίων ----------------------

Ενωτική Αριστερή Συνεργασία
Για το Δ.Σ.
    Γιακουμάκης Παντελής: 132
    Καρουζάκης Ευθύμης: 106
    Παγιαβλή Γιάννα: 101
    Ντρέκη Δήμητρα: 79
    Μητρόπουλος Δημήτρης: 53
    Χασάπη Σάσα: 48
    Καλλέργης Μανώλης: 28
    Μυστακίδου Αλεξάνδρα: 23
    Σουρουλής Χρήστος: 22
Για το Ε.Σ.
    Καλαϊτζιδάκης Νίκος: 124
    Σάμιος Παναγιώτης: 90
    Αναστασιάδης Γιώργος: 52
    Σαραντινός Γεώργιος: 51
    Ταμπάλης Δημήτρης: 22

ΠΑΣΚ
Για το Δ.Σ.
    Ζαχαράκης Μιχαήλ: 67
    Αναγνωστάκης Εμμανουήλ: 30
    Μακρή Ελένη: 28
    Κουτσάκη Κωνσταντίνα: 22
    Βασσάκη Ελισάβετ: 22
Για το Ε.Σ.
    Παρασύρης Αντώνιος: 48
    Ζάβος Νικόλαος: 45

ΔΑΚΕ
Για το Δ.Σ.
    Ασβεσταδέλης Λεωνίδας: 22
    Δαμανάκης Στέφανος: 19
    Καρουζάκης Ανδρέας: 15
Για το Ε.Σ.
    Κεφαλογιάννη Ζαχαρένια: 17

ΕΣΑΚ-ΔΕΕ
Για το Δ.Σ.
    Σταυρουλάκης Κων/νος: 24
    Χατζηνικολάου Δαμιανός: 8
    Γύπαρης Γιώργος: 6

24 Νοεμβρίου 2008

Ενωτική Αριστερή Συνεργασία στην ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Ενωτική Αριστερή Συνεργασία

(Πρωτοβουλία Ανανέωσης, Ριζοσπαστική Κίνηση Καθηγητών – Παρέμβαση, Εργατική Αριστερά, ανένταχτοι)

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Πολλά χρόνια τώρα βιώνουμε τη ραγδαία επιδείνωση της θέσης των εκπαιδευτικών και της δημόσιας εκπαίδευσης γενικότερα. Όμως αυτά που γίνονται το τελευταίο διάστημα δεν έχουν προηγούμενο:
  • Κάθε δημόσιο αγαθό όπως η δημόσια εκπαίδευση και η δημόσια υγεία υποχρηματοδοτούνται και απαξιώνονται πλήρως. Τα νοσοκομεία δεν έχουν ούτε οινόπνευμα και οι προϋπολογισμοί του 3% στην εκπαίδευση συνεχίζονται, τη στιγμή που οι ανάγκες είναι κραυγαλέες, βλ. το κτιριακό στο Ρέθυμνο. Η κυβέρνηση αυτή δεν είναι κυβέρνηση των εργαζομένων και της νεολαίας. Είναι κυβέρνηση πλασιέ των ιδιωτικών συμφερόντων. Ξεπουλάνε τη δημόσια παιδεία στους κολεγιάρχες, την Ολυμπιακή στους εμίρηδες, τον ΟΤΕ στους Γερμανούς κοκ.
  • Η ακρίβεια εξανεμίζει τον ήδη χαμηλό μισθό και τις μηδενικές αυξήσεις που δίνει η εισοδηματική πολιτική.
  • Το ασφαλιστικό σύστημα καταρρέει. Το Ταμείο Πρόνοιας Δημόσιων Υπαλλήλων που χορηγεί το «εφάπαξ», δηλώνει ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στις σημερινές υποχρεώσεις του. Ο ΟΠΑΔ (Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου) βουλιάζει στα χρέη του, με αποτέλεσμα να μένουμε ουσιαστικά χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Εμείς όμως τόσα χρόνια πληρώνουμε κανονικά τις εισφορές μας. Από 366 € ο νεοδιόριστος, μέχρι 650 € στο καταληκτικό κλιμάκιο. Που πήγαν αυτά τα λεφτά; Ξέρει κι αυτή η κυβέρνηση και η προηγούμενη που τζόγαραν και «επένδυαν» όλα αυτά τα χρόνια τα ταμεία μας. Αυτοί που με τις πολιτικές τους τροφοδότησαν την κρίση, μας κλέβουν τον πλούτο μας και μας καλούν να πληρώσουμε εμείς την κρίση τους. Σήμερα είναι το εφάπαξ και η ιατρικοφαρμακευτική περίθαλψη. Αύριο θα αμφισβητηθούν οι ίδιες οι συντάξεις; Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε! Για την κρίση να πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν! Αντί να δώσουν 28 δις στις τράπεζες να στηρίξουν άμεσα τα ταμεία μας με κρατική χρηματοδότηση πριν καταρρεύσουν!
Σε αυτό το γενικό πλαίσιο, η νέα ηγεσία του ΥΠΕΠΘ συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση της προηγούμενης:
  • Προωθεί το σχολείο της αμάθειας. Με την αποθέωση της εξεταστικής λογικής, με την αντικατάσταση της πολύπλευρης γνώσης από την πληροφορία, της επιστημονικής δεξιότητας από τις επικοινωνιακές τεχνικές, με την απαρχαιωμένη υποδομή, με την πίεση για σύμπτυξη των τμημάτων, με την αντιπαιδαγωγική εμμονή στον αριθμό μαθητών 30 ανά τάξη. Το ενιαίο δημόσιο σχολείο που διεκδικούμε, απαντάει στις παραπάνω πολιτικές και διεκδικεί ένα σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει, ένα σχολείο που δε θα είναι το δεκανίκι της παραπαιδείας.

  • Προωθεί την αξιολόγηση από το παράθυρο. Με δήθεν αθώες εγκυκλίους προγραμματισμού του διδακτικού έργου, με την κατάθεση των τεστ – διαγωνισμάτων, με όργανο επιβολής τον επιθεωρητισμό των σχολικών συμβούλων. Με το σκάνδαλο της συνέντευξης στις κάθε είδους επιλογές στελεχών.

  • Συνεχίζει και εμπαίζει τους εκπαιδευτικούς. Με εργασιακή περιπλάνηση, αδιαφάνεια στις αποσπάσεις (βλ. Διευθύνσεις, γραφεία, υπηρεσίες του Υπουργείου, Πανεπιστήμια, «για τις ανάγκες της υπηρεσίας»), αδιαφάνεια στη χορήγηση των εκπαιδευτικών αδειών, σχέσεις εξάρτησης- με όρους εκλογικής πελατείας- στις προσλήψεις στην ΠΔΣ, συνέχιση του εξευτελιστικού θεσμού της ωρομίσθιας ομηρίας, καθήλωση των μισθών και όλων των αποζημιώσεων. Στις εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια στο Ρέθυμνο η αποδοκιμασία των εκπροσώπων του δικομματισμού και η σαφής στροφή προς το χώρο της αριστεράς, δείχνει ότι αυτός ο εμπαιγμός δεν είναι πλέον ανεκτός από τους συναδέλφους.

  • Η πολιτική της υποχρηματοδότησης έχει τον αντίκτυπό της και στο Ρέθυμνο: το κτιριακό πρόβλημα επιδεινώνεται με την πρόσφατη εξέλιξη της έξωσης του Μουσικού σχολείου να δείχνει το μέγεθος του προβλήματος και με τα 30άρια τμήματα να είναι ο κανόνας στα σχολεία της πόλης.
Ποιος θα «μας σώσει» από αυτήν την κυβέρνηση;
  • Δεν μπορούμε να περιμένουμε απλά από τις επόμενες εκλογές και την όποια κυβέρνηση προκύψει όταν είναι δοκιμασμένο ότι θα κινείται στις ίδιες νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Πρέπει να δράσουμε άμεσα, συλλογικά, ενωμένα, αποφασιστικά.

  • Δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από τον υποταγμένο συνδικαλισμό των ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚ. Από το συνδικαλισμό του «εγώ θα σε βολέψω» και του ατομισμού. Του συντεχνιασμού και της μοιρολατρίας.

  • Δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Η πρόσφατη αστοχία με την πρόταση για απεργία διαρκείας χωρίς καμία προϋπόθεση για αποτελέσματα, δείχνει τα όρια και τις πολιτικές αντιφάσεις του ΔΣ της ΟΛΜΕ.
Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Κανένας «εκπρόσωπος» δεν θα λύσει τα προβλήματα για μας, χωρίς εμάς. Χρειάζεται να συσπειρωθούμε στην ΕΛΜΕΡ, να κινητοποιηθούμε, να διεκδικήσουμε συλλογικά. Εμείς, από την πλευρά μας, έναν τέτοιο συνδικαλισμό θέλουμε να υπηρετήσουμε γιατί μόνο ένας τέτοιος συνδικαλισμός μπορεί να βάλει φρένο στις πολιτικές που χτυπούν το δημόσιο σχολείο και τα δικαιώματά μας.
Το επόμενο ΔΣ της ΕΛΜΕΡ πρέπει να καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες, σε σύγκριση με το απερχόμενο, στην παραπάνω κατεύθυνση. Να είναι πιο κοντά στο συνάδελφο και στα προβλήματα, να λειτουργήσει πιο συλλογικά, να δώσει μεγαλύτερο βάρος στη συλλογική διεκδίκηση. Οι επιτυχημένες παρεμβάσεις μας για το κτιριακό πρόβλημα και για το ασφαλιστικό πρέπει να είναι ο οδηγός μας για την επόμενη χρονιά.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Όλα δείχνουν ότι το αύριο δε θα είναι όπως το χθες. Η κρίση του καπιταλισμού δημιουργεί ανασφάλεια και προβληματισμούς. Δημιουργεί όμως και την ανάγκη για τη μέγιστη συσπείρωση της αριστεράς για μια αγωνιστική διέξοδο από την κρίση. Με βάση αυτήν την εκτίμηση, οι συλλογικότητες Πρωτοβουλία Ανανέωσης, Ριζοσπαστική Κίνηση Καθηγητών – Παρέμβαση και Εργατική Αριστερά προχωράμε σε κοινή δράση και συνεργασία στα πλαίσια της ΕΛΜΕΡ.
  • Όλοι στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση την Πέμπτη 27/11/2008 στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου.

  • Την προηγούμενη μέρα των εκλογών συμμετέχουμε στη στάση εργασίας που έχει προκηρύξει η ΟΛΜΕ για την κρατική χρηματοδότηση των ταμείων μας.
Υποψήφιοι για το Δ.Σ.:
  • Γιακουμάκης Παντελής, 2ο Λύκειο
  • Καλλέργης Μανώλης, Λύκειο Ανωγείων
  • Καρουζάκης Ευθύμης, 2ο Λύκειο
  • Μητρόπουλος Δημήτρης, 3ο Λύκειο
  • Μυστακίδου Αλεξάνδρα, Γυμνάσιο Πανόρμου
  • Ντρέκη Δήμητρα, Λύκειο Σπηλίου
  • Παγιαβλή Γιάννα, 2ο Λύκειο
  • Σουρουλής Χρήστος, Λύκειο Περάματος
  • Χασάπη Σάσα, 4ο Γυμνάσιο

19 Νοεμβρίου 2008

ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΤΑΜΕΙΩΝ ΤΩΡΑ!

Ο.Λ.Μ.Ε.

Αθήνα, 19.11.08
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ
ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΤΑΜΕΙΩΝ ΤΩΡΑ!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας ακόμα, μεγαλύτερης επιδείνωσης της θέσης των εκπαιδευτικών αλλά και όλων των εργαζόμενων, ιδιαίτερα όσον αφορά τόσο την οικονομική μας κατάσταση, με την εντεινόμενη ακρίβεια, όσο και την οριακή πλέον κατάσταση των ασφαλιστικών μας ταμείων.

Η ακρίβεια μειώνει ακόμη περισσότερο την αγοραστική αξία του μισθού μας. Τα δημόσια κοινωνικά αγαθά υποβαθμίζονται και ιδιωτικοποιούνται (υγεία, Ολυμπιακή, ΟΤΕ, ΔΕΗ, κ.λπ.).

Η δημόσια παιδεία δέχεται τα πισώπλατα κτυπήματα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής με στόχο την απαξίωσή της και μέσω αυτής την ιδιωτικοποίησή της (ΣΔΙΤ στα σχολεία, νομιμοποίηση ΚΕΣ κ.λπ.).

Τα ασφαλιστικά μας ταμεία βρίσκονται στα όρια κατάρρευσης. Οι νέοι συνταξιούχοι περιμένουν για μήνες, ακόμη και χρόνια, την έκδοση έστω και αυτής της ισχνής σύνταξης (κύριας και επικουρικής).

Το Ταμείο Πρόνοιας Δημόσιων Υπαλλήλων που χορηγεί το «εφάπαξ», δηλώνει ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στις σημερινές υποχρεώσεις του.
Είναι αποκαλυπτικό ότι σήμερα στο ΤΠΔΥ εκκρεμούν 15.000, περίπου, αιτήσεις και για την ικανοποίησή τους απαιτούνται 600 εκατομμύρια, όταν τα χρήματα που υπάρχουν στο Ταμείο φτάνουν μόνο για 100 συνταξιούχους. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν έχουμε καμιά ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση.
Ο ΟΠΑΔ (Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου) βουλιάζει στα χρέη του. Το 2003 οι ασφαλισμένοι Δημόσιοι Υπάλληλοι ήταν 1.100.000, ενώ το 2008 έγιναν 1.435.000 (αύξηση 29 %) με την επιχορήγηση να μένει ίδια. Η κυβέρνηση ενέταξε στον ΟΠΑΔ στρατιωτικούς, ιερείς, πανεπιστημιακούς, ειδικούς φρουρούς, εργαζόμενους στον ΟΛΠ, χωρίς, ωστόσο, να αυξήσει την επιχορήγηση στον ΟΠΑΔ, με αποτέλεσμα να «βουλιάζει».
Ταυτόχρονα, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου παραμένουμε ουσιαστικά χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αφού κάθε τόσο δεν μας χορηγούνται ούτε οι βασικές παροχές εξαιτίας της καταγγελίας των συμβάσεων είτε από τους φαρμακοποιούς είτε από τους γιατρούς.

Εμείς όμως πληρώνουμε κανονικά τις εισφορές και τη συμμετοχή μας. Συγκεκριμένα, από τις αποδοχές των εκπαιδευτικών γίνονται κρατήσεις από 366 € στο εισαγωγικό κλιμάκιο (χωρίς να υπολογίσουμε τις επιπλέον εισφορές των 2 πρώτων χρόνων) μέχρι 650 € στο καταληκτικό κλιμάκιο για την υγειονομική περίθαλψη (ΟΠΑΔ), την κύρια σύνταξη, τα ασφαλιστικά ταμεία ΤΕΑΔΥ και ΜΤΠΥ, το «εφάπαξ» (ΤΠΔΥ) και το φόρο.

Δεν αποδεχόμαστε πλέον οι εισφορές μας να γίνονται βορά στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων. Θέλουμε να παίρνουμε μισθό και σύνταξη που να καλύπτουν τις ανάγκες μας και να μας επιτρέπουν να ζούμε με αξιοπρέπεια.
Η ευθύνη βρίσκεται σ’ αυτούς που με την πολιτική τους έχουν οδηγήσει τα Ταμεία μας στη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση.

Απαιτούμε και αγωνιζόμαστε για:
  • Άμεση κρατική επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων και ιδιαίτερα του ΤΠΔΥ προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
  • Στήριξη του ΟΠΑΔ με άμεση επιχορήγησή του, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τις καταγγελίες των συμβάσεων των γιατρών και των φαρμακοποιών και να αναβαθμιστεί η ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη.
  • Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας, χωρίς όριο ηλικίας.
  • Κατάργηση του ισχύοντος αντιασφαλιστικού – αντισυνταξιοδοτικού πλαισίου (νόμοι «Σιούφα», «Ρέππα», «Πετραλιά») και επιστροφή όλων των οφειλομένων στα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Να εγγυηθεί το κράτος τα αποθεματικά και να καλύψει τα ελλείμματα των Ασφαλιστικών Ταμείων που προέκυψαν από την αγορά «τοξικών» χρηματιστηριακών προϊόντων.
  • Πλήρη διαφάνεια για τη λογιστική και περιουσιακή κατάσταση των Ασφαλιστικών Ταμείων.
  • 1400 € στο νεοδιόριστο εκπαιδευτικό.
  • Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία τουλάχιστον στο 5% επί του ΑΕΠ τώρα!
  • Την καταβολή των αναδρομικών της ειδικής μηνιαίας αποδοχής των 176 € σε όλους τους εκπαιδευτικούς με βάση τις δικαστικές αποφάσεις καθώς και την εφεξής χορήγησή της.
Σας καλούμε να συμμετάσχετε όλοι:
  • στην Πανελλαδική στάση εργασίας την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου: 12 – 14.00 (πρωινή βάρδια) και 14.00 – 16.00 (απογευματινή βάρδια)
  • στη Συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 26.11.2008, στις 12.30 μ.μ., μπροστά στο ΤΠΔΥ (Σταδίου 31)
  • στην 24ωρη απεργία μαζί με όλους τους εργαζόμενους του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, την Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2008.

Προβολή ταινίας

Το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης Ρεθύμνου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό σύλλογο της πόλης διοργανώνει την προβολή της ταινίας Ματσούκα (του Andres Wood, Χιλή, 2004).

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008 στις 9μμ
στην αίθουσα του Πολιτιστικού (πίσω από τα ΕΛ.ΤΑ).
Είσοδος ελεύθερη.

*******************************************************************

Η ταινία του Andres Wood εξιστορεί με αρκετή συγκίνηση την πνευματική ενηλικίωση δύο ηρώων από διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά στρώματα που τυχαίνει να συναντηθούν στο χώρο του σχολείου κατά τη διάρκεια ενός εκπαιδευτικού-πολιτικού εγχειρήματος (πειράματος) επί προεδρίας Αλιέντε. Ο σκηνοθέτης, αν και τοποθετεί τους νεαρούς ήρωες τους στην ιδιαίτερα τεταμένη πολιτική περίοδο του 1973 στη Χιλή, καταφέρνει να μην παγιδευτεί στην παρουσίαση των καταστάσεων με χρήση κλισέ και εύκολων χαρακτηρισμών. Οι ερμηνείες είναι άμεσες, ο ρυθμός του φιλμ γρήγορος, η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των νεαρών ηρώων της ταινίας τρυφερή κι αυθεντική, με αποτέλεσμα η ταινία να συνεπαίρνει το θεατή από τις πρώτες κιόλας στιγμές. Ο σκηνοθέτης παρακολουθώντας από κοντά τη φιλία του Ματσούκα και του Κονζάλο καταγράφει με πολύ ευαισθησία και λεπτότητα την παιδική/νεανική ηλικία σε όλες της τις εκφάνσεις και με όλες τις ιδιαιτερότητές της. Η ταινία έκανε σημαντική εισπρακτική πορεία στη Χιλή, αφήνοντας παράλληλα θετικές εντυπώσεις στα διεθνή φεστιβάλ όπου προβλήθηκε.

16 Νοεμβρίου 2008

Διακήρυξη της ΟΛΜΕ για το Πολυτεχνείο

ΟΛΜΕ

Αθήνα, 14 Νοέµβρη 2008

Αν δεν στρατευτείς στο αυτονόητο, θα βρεθείς μπροστά στο αδιανόητο

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

Τριανταπέντε χρόνια μετά η Εξέγερση του Πολυτεχνείου συνεχίζει να φωτίζει τα σκοτάδια απλώνοντας το μήνυμα του
  • Για την αντίσταση, που γίνεται χρέος όταν η αδικία εντείνεται και γενικεύεται,

  • Για την αλληλεγγύη, που δεν πρέπει να μένει λήμμα στα λεξικά, αλλά να γίνεται ζωή και δράση,

  • Για τη συλλογική δράση στους δύσκολους καιρούς της ιδιώτευσης και της αφασίας,

  • Για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

Τριάντα πέντε χρόνια, σχεδόν μια γενιά, μας χωρίζουν από την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973. Η επέτειος μιας από τις πιο μεγάλες στιγμές στη μεταπολεμική ιστορία μας εξακολουθεί να εμπνέει τη νεολαία και το λαό, και να κατευθύνει τους αγώνες μας για ελευθερία, δημοκρατία, παιδεία και κοινωνική πρόοδο.

Το Πολυτεχνείο παραμένει άσβηστη και φωτεινή μνήμη, αλλά ταυτόχρονα και βίωμα και ζώσα πραγματικότητα ακόμα και για τις γενιές που δεν το έζησαν. Ο Νοέμβρης του 1973 υπήρξε το ορμητικό ξέσπασμα φοιτητών και λαϊκών δυνάμεων ενάντια στην αμερικανόδουλη δικτατορία. Έδειξε πως η Χούντα των συνταγματαρχών δεν είναι αήττητη, εμψύχωσε τους διστακτικούς και απογοητευμένους, ριζοσπαστικοποίησε περισσότερο και έδωσε νέα πνοή στη νεολαία, ακύρωσε τα σχέδια του δήθεν «εκδημοκρατισμού» του στρατοκρατικού καθεστώτος.

Με την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τηρουμένων των αναλογιών, βρήκαν τη συνέχειά τους το έπος του 1940‐41, η Εθνική μας Αντίσταση και οι αγώνες που ακολούθησαν για εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία. Γι’ αυτό το λόγο το Πολυτεχνείο σε πείσμα των καιρών και των καιροσκόπων δεν μπαίνει στο Μουσείο. Παραμένει απειλητικό για την «τάξη», πάντα επίκαιρο, ανατρεπτικό και επαναστατικό. Ανήκει στο σήμερα και όχι στο χτες.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου έγινε ενάντια σε αυτούς που συνωμότησαν σε βάρος της λαϊκής κυριαρχίας και κατέλυσαν το καθεστώς που οικοδομήθηκε μετά τη φασιστική κατοχή και τον εμφύλιο πόλεμο. Τη Χούντα, που έβαλε στο «γύψο» τη Δημοκρατία, την αποτέλεσαν στρατιωτικοί που κατείχαν θέσεις - κλειδιά στο στρατό και είχαν τόσο τις «πλάτες» των Αμερικανών «συμμάχων» όσο και τη συναίνεση του Παλατιού, που αποτελούσε το άντρο όλων των συνωμοσιών και των αντιδημοκρατικών επεμβάσεων στην πολιτική ζωή της χώρας, ιδιαίτερα όταν γίνονταν προσπάθειες για τον εκδημοκρατισμό της.

Το Πολυτεχνείο «δεν ήταν σπορά της τύχης, αλλά τέκνο της ανάγκης και ώριμο τέκνο της οργής» του λαού μας. Υπήρξε το αποκορύφωμα των κινητοποιήσεων φοιτητών, νεολαίας, αγροτών και άλλων εργαζομένων κατά της φασιστικής χούντας, με προάγγελο την κατάληψη της Νομικής Σχολής στην Αθήνα στις 21 και 22 Φλεβάρη του 1973. Υπήρξε το αποκορύφωμα του αντιδικτατορικού αγώνα που είχε ξεκινήσει και βρισκόταν σε εξέλιξη, με τεράστιο ανθρώπινο κόστος και θυσίες για όσους αγωνιστές έπεφταν στα χέρια της δικτατορίας. Η κατάληψη του Πολυτεχνείου ήταν η μεγάλη έκρηξη που αφύπνισε τη λαϊκή συνείδηση, γι’ αυτό και έγινε πηγή έμπνευσης, πόλος έλξης και συσπείρωσης για πολλούς εργαζομένους. Γρήγορα η φλόγα της εξέγερσης μεταδόθηκε και σε άλλα πανεπιστήμια, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, των Ιωαννίνων...

Η Χούντα, μπροστά στον κίνδυνο μιας λαϊκής χιονοστιβάδας, έπνιξε στο αίμα την εξέγερση. Κάπου εκατό ήταν οι νεκροί και χιλιάδες οι τραυματίες τις μέρες του Νοέμβρη, ενώ οι συλλήψεις και οι βασανισμοί εντάθηκαν. Ο ξεσηκωμός της νεολαίας στο Πολυτεχνείο ανέδειξε τις καλύτερες αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας, όπως της Εθνικής Αντίστασης στη διάρκεια της ναζιστικής - φασιστικής κατοχής, των διεκδικήσεων της γενιάς του 1‐1‐4, αλλά και των ριζοσπαστικών κινημάτων που είχαν ξεσπάσει στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως του Μάη του ’68 στη Γαλλία και του κινήματος κατά του πολέμου των ΗΠΑ στην Ινδοκίνα.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

Τριάντα πέντε χρόνια πέρασαν από την ηρωική εξέγερση του λαού, με πρωτοπόρα τη φοιτητική νεολαία, το Νοέμβρη του 1973 στο Πολυτεχνείο, και την αιματηρή καταστολή της από τα τανκ της δικτατορίας. Και ακούμε να αντηχούν και πάλι στους δρόμους συνθήματα που εκφράζουν αδικαίωτους πόθους, ελπίδες και προσδοκίες του ελληνικού λαού και της νεολαίας του, συνθήματα του εκπαιδευτικού κόσμου για μια αναβαθμισμένη και σύγχρονη δημόσια εκπαίδευση, που θα παρέχεται σε όλους χωρίς φραγμούς και διακρίσεις, συνθήματα για την υπεράσπιση και διεύρυνση του δημόσιου χαρακτήρα των πανεπιστημίων. Μέσα από τους σημερινούς αγώνες της νεολαίας, των εκπαιδευτικών και ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων για μια καλύτερη εκπαίδευση σε μια καλύτερη κοινωνία συνειδητοποιείται για μιαν ακόμη φορά ο διαχρονικός χαρακτήρας της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και επιβεβαιώνεται ότι το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή, ήταν - και παραμένει - εξέγερση και πάλη λαϊκή. Όσοι αναπολούν εκείνες τις μεγάλες στιγμές της ανιδιοτέλειας, της αυτοθυσίας, όσοι φέρνουν στη μνήμη τους την ορμητικότητα ενός δυναμικού κινήματος, που συνδύαζε το αυθόρμητο στοιχείο με την πολιτική ωριμότητα και το οργανωμένο, στέκονται συχνά με σκεπτικισμό μπροστά στη σημερινή πραγματικότητα, στην κρίση των αξιών και των οραμάτων, που φαίνεται να κυριαρχεί. Οι δυνάμεις όμως που κρύβει ο λαός και η νεολαία είναι αστείρευτες και τα ξεσπάσματά τους είναι συχνά και απρόβλεπτα, και είναι αυτά ακριβώς που δεν μας επιτρέπουν να είμαστε παθητικοί, αδρανείς και απαισιόδοξοι.

«Απόψε πεθαίνει ο φασισμός», «Εργάτες, αγρότες και φοιτητές», «Έξω οι Αμερικάνοι», «Έξω από το ΝΑΤΟ», «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία».
Αυτά τα συνθήματα της εξέγερσης του Νοέμβρη, ήταν συνθήματα με πολιτικό περιεχόμενο και στόχους, για ανατροπή του φασιστικού καθεστώτος, για απεξάρτηση της χώρας από τους ξένους ιμπεριαλιστικούς στρατιωτικούς και πολιτικούς οργανισμούς, για εθνική ανεξαρτησία, για δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία, για το δικαίωμα στην εργασία και στη μόρφωση. Αυτά ήταν τα οράματα της νεολαίας του Νοέμβρη.
Μιας νεολαίας που έδειχνε ακόμη και το δρόμο που έπρεπε να ακολουθήσει το κίνημα στη συνέχεια: το δρόμο των ενωτικών, συντονισμένων αγώνων εργατών, φοιτητών, μαθητών, αγροτών και των άλλων εργαζομένων, για να πάρουν σάρκα και οστά τα οράματα των καταπιεσμένων και αδικημένων.

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,
Συνάδελφοι εκπαιδευτικοί,

Τριανταπέντε χρόνια μετά, οι εργαζόμενοι στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουμε ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά, κοινωνικά και ατομικά μας δικαιώματα. Δικαιώματα που έχουμε κατακτήσει με αγώνες και θυσίες των προηγούμενων γενεών κινδυνεύουν να ακυρωθούν, αν δεν έχουν ήδη σε σημαντικό βαθμό καταργηθεί. Δικαιώματα που αποτελούν στην ουσία τους καρπό των ιδεών και της δράσης που μας κληροδότησαν ο Διαφωτισμός και τα κοινωνικά και απελευθερωτικά κινήματα του 19ου και του 20ού αιώνα.
Ο καπιταλισμός και οι δυνάμεις του κεφαλαίου απεγνωσμένα προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που προκάλεσαν για να επιτείνουν τη λιτότητα και τις κοινωνικές περικοπές και να μετακυλήσουν την κρίση στις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις και τα λαϊκά στρώματα. Οι εργαζόμενοι, όμως, δεν χρωστάνε τίποτε και σε κανένα. Οι παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου είναι οι μόνοι που δεν είναι υπεύθυνοι για το αδηφάγο χρηματοπιστωτικό παράσιτο. Άλλωστε, τα μυθεύματα για τον ανταγωνισμό και την κυρίαρχη αγορά κατέρρευσαν. Ο «βασιλιάς αποδείχθηκε γυμνός».
Ο τεράστιος κοινωνικός πλούτος διασπαθίζεται από τις κοινωνικές ελίτ σε βάρος των φτωχών και «ασήμαντων» χωρών και ανθρώπων με μια πολιτική που ξανά φέρνει τον πόλεμο, εντείνει την εκμετάλλευση, απλώνει την πείνα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ:

  • Για την υπεράσπιση της δημόσιας, πραγματικά δωρεάν εκπαίδευσης, ενάντια στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης και στα σχέδια άλωσης της εκπαίδευσης από τις δυνάμεις της αγοράς,

  • Για την ανατροπή της μακρόχρονης λιτότητας για τους εργαζόμενους.

Το Πολυτεχνείο, τριανταπέντε χρόνια μετά, μένει όρθιο στο κοπίδι του χρόνου και στην επέλαση των βαρβάρων στέλνοντας παντού το μήνυμα:

ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ - ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ - ΕΝΩΘΕΙΤΕ - ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ

  • Τιμή στους αγωνιστές του Νοέμβρη

  • Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες τού σήμερα για Δημοκρατία, Ελευθερία, Μόρφωση, Κοινωνική Προκοπή
Σας καλούμε όλους και όλες στην Πορεία του Πολυτεχνείου, στην Αθήνα και στις συγκεντρώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.


Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ

10 Νοεμβρίου 2008

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Η γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7/11 αποφάσισε τα εξής:
  1. Καλεί τους συναδέλφους πληροφορικούς σε ΑΠΟΧΗ από τη διαδικασία της πιστοποίησης των επιμορφωτικών προγραμμάτων διάρκειας 72 ωρών. Θέλουμε με αυτό τον τρόπο να εκφράσουμε την έντονη αντίθεση μας στα χαρακτηριστικά αυτού του προγράμματος το οποίο απέχει έτη φωτός από αυτό που χρόνια τώρα διεκδικούμε. Δηλαδή, ετήσια περιοδική επιμόρφωση με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα και την δυνατότητα να την παρακολουθήσουν όλοι όσοι το επιθυμούν, όπως επίσης την καθιέρωση μόνιμων δομών εκπαίδευσης οι οποίες να καλύπτουν τις παραπάνω ανάγκες.
  2. Δεν δεχόμαστε και δεν νομιμοποιούμε καμιά διαδικασία πιστοποίησης:

    • που δε δίνει το δικαίωμα της συμμετοχής σε όλους όσους θέλουν να συμμετάσχουν,
    • που θεωρούμε το φορέα υλοποίησής της αναρμόδιο να την πραγματοποιεί (το ΕΑΙΤΥ να πιστοποιεί σε θέματα διδακτικής;!),
    • που ενδεχομένως θα χρησιμοποιηθεί μελλοντικά ως ένα ακόμα μέσω διαίρεσής μας,
    • που δεν διευκρινίζει τι θα πιστοποιήσει και κυρίως για ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθεί.

  3. Τη συλλογή υπογραφών σε ένα κείμενο που θα αναφέρεται στα εξής:


    • Στις αναθέσεις μαθημάτων με βάση το γνωστικό αντικείμενο του πτυχίου
    • Τον παραλογισμό του να είναι 12 μαθητές ανά καθηγητή σε όλα τα εργαστηρικά μαθήματα, ΕΚΤΟΣ της πληροφορικής που η ίδια εγκύκλιος ορίζει 17 μαθητές ανά καθηγητή
    • Στην παρανομία (αντισυνταγματικότητα) της εγκυκλίου που προβλέπει μείωση τριών(3) ωρών από το εβδομαδιαίο προβλεπόμενο ωράριο για όλους τους υπεύθυνους εργαστηρίων (πληροφορικής, φυσικών επιστημών κλπ) ΕΚΤΟΣ από τους υπεύθυνους εργαστηρίου πληροφορικής των ΣΕΚ!

  4. Την παραίτηση των συναδέλφων πληροφορικών από όλα τα καθήκοντα και τις υπευθυνότητες που έχουν σχέση με Η/Υ όπως π.χ. υπεύθυνος εργαστηρίου, «Επαφος», «Νέστορας», στατιστικά κλπ, ως ελάχιστη διαμαρτυρία στη στάση του ΥΠΕΠΘ, που αρνείται ως τώρα ακόμη και να μας δεχθεί σε συνάντηση, την ίδια στιγμή που (σωστά) προχωράει στην άρση της αδικίας για άλλους κλάδους π.χ. ΤΕ1. Επανακαθορίζουμε τη στάση μας σε νέα Γ.Σ. μετά την συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ.


  5. Προτείνουμε σε όλες τις ενώσεις και τους συλλόγους των καθηγητών πληροφορικής τον ορισμό της Παρασκευής 28/11/08 ως ημέρα πανελλαδικής δράσης με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας-πορείες στις 12:30 μ.μ σε όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης και στο Υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα. Οι κινητοποιήσεις να καλυφθούν με τρίωρες διευκολυντικές στάσεις εργασίας από τις τοπικές ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ. Αν η ημερομηνία αυτή δημιουργεί για κάποιες ενώσεις ανυπέρβλητα εμπόδια τις καλούμε σε ΑΜΕΣΗ επικοινωνία για καθορισμό νέας ημερομηνίας.
Ο Πρόεδρος          Ο Γραμματέας
Φώτης Μπιχάκης          Άρης Ρέτος

Εκλογές & Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση

Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 27 Νοέμβρη στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου.

Η τακτική (εκλογοαπολογιστική) συνέλευση θα ξεκινήσει στις 10:00 π.μ.
Η παρουσία όλων των συναδέλφων είναι απαραίτητη.

Για το απερχόμενο Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος          Η Γενική Γραμματέας
Παντελής Γιακουμάκης          Παντέρμου Εφη

07 Νοεμβρίου 2008

Αποτελέσματα εκλογών για το ΠΥΣΔΕ Ρεθύμνου

Ψήφισαν 594, άκυρα 22, έλαβαν:

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ: 335 (198) +70%
ΔΑΚΕ: 120 (156) -23%
ΠΑΣΚ: 94 (181) -48%
ΕΣΑΚ: 23 (21) +9%

Σε παρένθεση δίνονται τα αποτελέσματα του 2006.

Εκλέγονται και οι δύο αιρετοί από την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ:
Ο Νίκος Καλαϊτζιδάκης με 200 σταυρούς και η Γιάννα Παγιαβλή με 56 σταυρούς.

05 Νοεμβρίου 2008

Αρίβεια, κρίση, ασφαλιστικό...

Όταν η κρίση τους σου χτυπάει την πόρτα...
Συσπειρώσου στο σωματείο σου!

Μέρα με τη μέρα όλοι παραδέχονται ότι η οικονομική κρίση θα συνεχιστεί. Όχι ότι τα τελευταία χρόνια δεν βιώνουμε την ακρίβεια, την καθήλωση των μισθών, την υποχρηματοδότηση και την εγκατάλειψη του δημόσιου σχολέιου. Τώρα όμως από αναλυτές μέχρι οικονομικούς παράγοντες συμφωνούν ότι έρχονται τα χειρότερα.

Η κυβέρνηση δε φαίνεται να αλλάζει πορεία. Συνεχίζει στον ίδιο αδιέξοδο, καταστρεπτικό δρόμο. Χαρίζει 28 δις στις τράπεζες, για την εγγύηση των τραπεζιτών όχι όμως των καταθέσεων! Αυτά τα 28 δις είναι κατά 3,5 δις ευρώ μεγαλύτερο ποσό από το σύνολο των μισθών και των συντάξεων που πληρώνει το δημόσιο. Είναι κατά 3 δις ευρώ υψηλότερο ποσό από το αθροιστικό κονδύλι του προϋπολογισμού για Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση.

Πόσο αντέχουν πια τα επιχειρήματα ότι δε δίνονται αυξήσεις στους μισθούς γιατί δεν αντέχει η οικονομία; Πόσο αντέχουν οι ισχυρισμοί ότι δεν υπάρχουν λεφτά για καλύτερα σχολεία με περισσότερους καθηγητές, με λιγότερους μαθητές ανά τάξη;

Συνάδελφοι, Το Ταμείο Πρόνοιας Δημόσιων Υπαλλήλων Καταρρέει!

Εξ αιτίας των πολιτικών που άσκησαν οι κυβερνήσεις χρόνια τώρα το οδήγησαν στη χρεοκοπία και την αδυναμία να καταβάλει το ΕΦΑΠΑΞ σε 13.795 εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν καταθέσει αίτηση εδώ και 18 μήνες. Για να δοθεί το ΕΦΑΠΑΞ στις αιτήσεις που εκκρεμούν απαιτούνται περίπου 593.185.000. ευρώ. Το ταμείο έχει σε μετρητά 38.965.920. ευρώ και σε ομόλογα 62.769.414 ευρώ. Σύνολο 101.734.384.00 ευρώ, (αποτίμηση στοιχείων 7/10/2008) και αδυνατεί να καταβάλει το εφάπαξ.

Η κυβέρνηση αρνείται να καταθέσει χρήματα στο ταμείο από τον προϋπολογισμό και να εξασφαλίσει την βιωσιμότητά του. Επιχειρεί με μπαλώματα να κλείσει τρύπες, ενοποιώντας υγιή με ελλειμματικά ταμεία για να καλύψει προσωρινά το έλλειμμα!!!

Είναι ώρα δράσης!

Η πρόσφατη εισήγηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ έπεσε στο κενό, γιατί δεν εξασφάλιζε καμία προϋπόθεση για ουσιαστικό αγώνα με ουσιαστικά αιτήματα ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να φορτωθούμε την κρίση. Δεν μπορούμε να περιμένουμε και πολλά από τις ηγεσίες αν δεν αναλάβουμε πρωτοβουλίες στη βάση, στις ΕΛΜΕ, στους συλλόγους. Αυτο είναι ένα πρώτο συμπέρασμα.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι δεν πρέπει να καλλιεργούνται συγχύσεις για τα αιτήματα. Είναι ουτοπικό και επικίνδυνο να προβάλλεται η άποψη ότι σε τέτοιο περιβάλλον θα κερδίσουμε «κάτι, μόνοι μας, σαν κλάδος». Ή θα ενωθούμε όλοι οι εργαζομενοι και όλος ο λαός ενάντια στους κλεπτοκράτες ή θα συνεχίσουν ανενόχλητοι. Και επειδή υπάρχουν συζητήσεις για τα στοιχειωμένα 176 €, χρειάζεται προσοχή. Είναι διαλυτικό αυτή τη στιγμή, να περιμένουμε από δικηγόρους και προσφυγές να σπάσουμε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και την προσπάθειά της να μας φορτώσει την κρίση! Μόνο ο ενωτικός, αποφασιστικός αγώνας όλων των εργαζομένων μπορεί να φοβίσει την κυβέρνηση! Μόνο η αγωνιστική συσπείρωση των εκπαιδευτικών γύρω από το συνδικάτο τους μπορεί να εκμεταλλευτεί και την όποια «προσφυγή». Και δυστυχώς η τελευταία εικόνα με τις 12 στις 78 ΕΛΜΕ (οι 6 μάλιστα με αποφάσεις ΔΣ) να συσπειρώνονται γύρω από τις «φαεινές» του ΔΣ της ΟΛΜΕ, μόνο εικόνα συσπείρωσης δεν δείχνουν...

Εμείς σαν Ριζοσπαστική Κίνηση Καθηγητών – Παρέμβαση επαναφέρουμε την πρόταση που θέσαμε στην τελευταία Γενική Συνέλευση: Μην καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια. Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες στη βάση που να πιέσουν την κορυφή και βασικά να απευθυνθούν στην κοινωνία. Άμεσο κάλεσμα της ΕΛΜΕΡ προς τις άλλες ΕΛΜΕ της Κρήτης (καταρχήν) για παγκρήτια κινητοποίηση μέσα στο Νοέμβρη με 3ωρες στάσεις εργασίας για:
  • Να σπάσει ο προϋπολογισμός του 3% - Δημόσια Δωρεάν Παιδεία. Λεφτά για την παιδεία – να χτιστούν νέα σχολεία, λιγότεροι μαθητές ανά τάξη, να χτυπηθεί η παραπαιδεία!
  • Μέτρα κατά της ακρίβειας και της φτώχειας. Να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας – ουσιαστικές αυξήσεις – όχι στην επιδοματική πολιτική. Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης – διατίμηση και επιβολή πλαφόν στις τιμές των προϊόντων. Μείωση των τιμολογίων ΔΕΗ – ΟΤΕ – ΕΥΔΑΠ κλπ.
  • Κάτω τα χέρια από τα ταμεία! Η κυβέρνηση να επιστρέψει τα κλεμμένα και να εγγυηθεί τις συντάξεις και το εφάπαξ. Να κατατεθούν τ’ αποθεματικά των Ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδας. Έξω τα αποθεματικά από το χρηματιστηριακό τζόγο.

5/11/2008
Ριζοσπαστική Κίνηση Καθηγητών - Παρέμβαση

Διαδήλωση για τα Κ.Ε.Σ.

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΕΜΠΤΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008, ΩΡΑ 19:00, ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Για μια ακόμα χρονιά η κυβέρνηση μειώνει τις δαπάνες του προϋπολογισμού για τη δημόσια εκπαίδευση και την έρευνα. Την ίδια στιγμή σπεύδει να αναγνωρίσει τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και τα κολέγια ως ιδιωτικά πανεπιστήμια, παραβιάζοντας κατάφορα το άρθρο 16 του Συντάγματος, παρά την αποτυχία της να το ανατρέψει μέσω της προταθείσας συνταγματικής αναθεώρησης.

Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ουσιαστικά συμβάλλει στην εφαρμογή της πολιτικής και των κατευθύνσεων της διαδικασίας της Μπολόνια που με ευθύνη της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων εφαρμόζονται στη χώρα μας. Αυτή η απόφαση, σε συνδυασμό με το νόμο για τα κολέγια, που νομιμοποιεί την ύπαρξη και λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων, και την αποφασισμένη από την κυβέρνηση ενσωμάτωση της Οδηγίας 36/2005, θα οδηγήσει στην πλήρη υποβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου, ειδικά της περιφέρειας, στην εμπορευματοποίηση της γνώσης, στην επιχειρηματικότητα και την ιδιωτικοποίηση, στην υποταγή του στις δυνάμεις του κεφαλαίου και της αγοράς.

Διεκδικούμε για το δημόσιο Πανεπιστήμιο τις προϋποθέσεις σε υποδομή, σε αξιοπρεπώς αµειβόµενο διδακτικό προσωπικό και σε πόρους για τη διδασκαλία, τη βασική έρευνα και τη φοιτητική μέριμνα, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας και να προσφέρει δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση υψηλής στάθμης σε όλους τους νέους, για να αντιμετωπιστεί τόσο το εμπόριο πτυχίων των Κ.Ε.Σ. όσο και η φοιτητική μετανάστευση.

Απαιτούμε
  • Να αποσυρθεί ο νόμος για τα κολέγια (N. 3696/08).
  • Να κλείσουν τα κολέγια και τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και να απαγορευτεί η λειτουργία νέων.
  • Να μην ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο η οδηγία της Ε.Ε. 36/2005, που αναγνωρίζει στους αποφοίτους των κολεγίων τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά των αποφοίτων των δημόσιων Πανεπιστημίων.
Διεκδικούμε δημόσια δωρεάν επαγγελματική εκπαίδευση με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Καλούμε τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τους φοιτητές, όλους τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ και τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων να αντισταθούν στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής ιδιωτικοποίησης, εμπορευματοποίησης και εκποίησης του δημόσιου Πανεπιστημίου και να πάρουν αποφάσεις κατά της νομιμοποίησης των Κ.Ε.Σ. και της εφαρμογής της οδηγίας 36/2005 και να υπερασπιστούν την δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, το επίπεδο των σπουδών, την αξία των πτυχίων και τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα της νεολαίας.

Η διαδήλωση διοργανώνεται από τους Ενιαίους Φορείς Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και της Φιλοσοφικής Σχολής.

Συμμετέχουν η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων Επιστημών Αγωγής ο Σύλλογος Φοιτητών Ψυχολογίας και συλλογικότητες φοιτητών των ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Κρήτης.

04 Νοεμβρίου 2008

Εκδήλωση για τα ΚΕΣ

ΕΝΙΑΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ
ΣΧΟΛΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΣΧΟΛΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ


Οι Ενιαίοι Φορείς Διδασκόντων των Σχολών Ρεθύμνου διοργανώνουν εκδήλωση για το θέμα των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (Κ.Ε.Σ.).

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:
  • Σπαθής Γεράσιμος
    Καθηγητής, Αντιπρύτανης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

  • Δαμανάκης Μιχάλης
    Καθηγητής, τ. Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης

  • Μαριάς Νότης
    Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου ώρα 20.00 στο ΞΕΝΙΑ

Τα Δ.Σ. των Ε.Φ.Δ.

26 Οκτωβρίου 2008

Ενημέρωση από τη Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ

Η Γ.Σ. των προέδρων όλων των ΕΛΜΕ της χώρας συνεδρίασε στην Αθήνα το Σάββατο, 25 Οκτώβρη. Η συνέλευση απέρριψε την πρόταση της ΟΛΜΕ για απεργία διαρκείας από 1 Δεκέμβρη με ψήφους 12 υπέρ και 65 κατά ή λευκό.
Ταυτόχρονα παρουσιάστηκαν από τις ΕΛΜΕ και άλλες προτάσεις για κινητοποιήσεις όπως:
  • 48ωρη προειδοποιητική μέσα στο Δεκέμβρη,
  • 48ωρες μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων,
  • απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις,
  • συλλαλητήρια.
Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, όπως αποφασίστηκε από το Δ.Σ., καταψηφίζει την εισήγηση της ΟΛΜΕ και θα προσπαθήσει, σε συντονισμό με άλλες ΕΛΜΕ και ειδικότερα με τις ΕΛΜΕ της Κρήτης, να πάρει πρωτοβουλίες που να προωθούν την κοινή δράση με όλους τους εργαζόμενους μέσα στο επόμενο διάστημα.

23 Οκτωβρίου 2008

Ψήφισμα συμπαράστασης στους μαθητές του 3ου Λυκείου Ηρακλείου

Ψήφισμα συμπαράστασης

Δηλώνουμε τη συμπαράσταση μας στο δίκαιο αγώνα των μαθητών του 3ου Λυκείου Ηρακλείου για δημόσια δωρεάν παιδεία. Καταγγέλλουμε την εισβολή τραμπούκων με στόχο τη φθορά του σχολείου και τη δυσφήμηση του δίκαιου αγώνα τους.

Διαφωνούμε με τυχόν απόφαση τριήμερης αποβολής μαθητών (βάψιμο του σχολείου- αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος) που στήριξαν τον αγώνα για δημόσια δωρεάν παιδεία με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης.

Οι αγώνες τους είναι αγώνες όλων. Τα προβλήματα στην εκπαίδευση δε λύνονται με τιμωρίες μαθητών - ποινικοποίηση των αγώνων.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

17 Οκτωβρίου 2008

Εκδήλωση - συζήτηση για την ωρομισθία

Εκδήλωση - συζήτηση
με θέμα:

Ναι! Υπάρχουν ωρομίσθιοι των 400 ευρώ...
Όροι και προϋποθέσεις για τη δημιουργία κινηματικής δράσης

Αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου (έναντι Δημαρχείου)
Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2008, ώρα 8 μ.μ.

Διοργανώνουν - Συμμετέχουν με ομιλητές:
  • Σύλλογος Αδιορίστων Εκπαιδευτικών Ρεθύμνου
  • Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
  • ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Υπόμνημα της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου προς τον υπουργό Παιδείας

Το παρακάτω υπόμνημα υποβλήθηκε από το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου στη σύσκεψη των τοπικών φορέων στις 17/10/08 κατά την επίσκεψη του υπουργού Παιδείας στο Ρέθυμνο:

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Σχολική Στέγη:
Στο Ρέθυμνο δεν έχει χτιστεί σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εδώ και 20 τουλάχιστον χρόνια, ενώ μαθητικός πληθυσμός συνεχώς αυξάνεται.
Φέτος αποφύγαμε τη διπλή βάρδια επειδή λειτούργησε το Γυμνάσιο Ατσιποπούλου σε ενοικιασμένα κτίρια, το οποίο αντιμετωπίζει πολλά λειτουργικά προβλήματα (δεν έχει ακόμα εργαστήρια!).
Το 1ο Γυμνάσιο, πρώην κτίριο οικοτροφείου, μόνο προδιαγραφές για σχολείο δεν έχει.
Το 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο φτιάχτηκε για 15 τμήματα, τώρα λειτουργεί με 35 !!!!

Απαιτούνται άμεσα νέα κτίρια σε:

  • Ρέθυμνο: Λύκειο
  • Ατσιποπούλο: Γυμνάσιο-Λύκειο (υπάρχει οικόπεδο)
  • Πειραματικό Γυμνάσιο – Λύκειο (Οικόπεδα Πανεπιστημίου)
ΠΔΣ:
Απλήρωτο το Γ’ τρίμηνο του 2007-08
Ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα να γίνει 5 από 7
Τουλάχιστον διπλασιασμός της ωριαίας αμοιβής
– όπως και αυτή των υπερωριών - από 31-12-1996 στα 9,21 Ευρώ.
Οι εκπαιδευτικοί της Π.Δ.Σ να προσλαμβάνονται από τον ενιαίο πίνακα. Το ίδιο για όλες τις θέσεις οι οποίες δίνουν μόρια προϋπηρεσίας για μόνιμη πρόσληψη.
ΕΠΑ.Λ.:
Σαφές πλαίσιο λειτουργίας, άμεσα ψήφιση νομοθετικού πλαισίου για εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΑΤΕΙ, ποσοστά θέσεων, τρόπος εξέτασης κτλ.
Απόσυρση της εγκυκλίου για την ανάθεση μαθημάτων.
Γραμματειακή υποστήριξη:
Πρόσληψη διοικητικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών γραμματειακής υποστήριξης. Σήμερα, κανένα σχολείο στο Ρέθυμνο δεν έχει γραμματέα, ενώ όλα τα σχολεία της πόλης έχουν πάνω από 200 εγγεγραμμένους μαθητές.
Κοινωνία της Πληροφορίας:
Άμεση πληρωμή όλων των εμπλεκομένων στο έργο ΚτΠ (Απλήρωτοι πολλοί εκπαιδευόμενοι από το 2006 και όλοι οι εκπαιδευτές)
Εγκύκλιος προγραμματισμού εκπαιδευτικού έργου:
Να αποσυρθεί άμεσα η εγκύκλιος. Τα οργανικά και λειτουργικά κενά να καθορίζονται υπολογίζοντας μέγιστο πλήθος μαθητών ανά τμήμα: 25 στη γενική παιδεία, 20 στις κατευθύνσεις, 2 καθηγητές σε εργαστήρια άνω των 12μαθητών.

15/10/2008
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

15 Οκτωβρίου 2008

Καταγγελία για συκοφαντικές επιθέσεις σε μέλη της ΕΛΜΕ Κεφαλλονιάς

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Το τελευταίο διάστηµα γίνονται όλο και πιο συχνές οι επιθέσεις προς το ∆ηµόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς του, από γνωστούς και άγνωστους ενδιαφερόµενους. Μοναδικός στόχος αυτών των επιθέσεων που εξυφαίνονται µε διάφορα προσχήµατα είναι η παραπέρα απαξίωση του ∆ηµόσιου Σχολείου και η κατασυκοφάντηση του εκπαιδευτικού κόσµου ώστε να βρίσκει πρόσφορο έδαφος η συστηµατική πολιτική επιδίωξη της ιδιωτικοποίησης και επιχειρηµατοποίησης της εκπαίδευσης.

Συγκεκριµένα, το ∆.Σ. της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης (ΚΙ) καταγγέλλει νέα προσπάθεια κατασυκοφάντησης των εκπαιδευτικών, από συνιδιοκτήτρια φροντιστηρίου. Η παραπάνω, έκανε ενυπόγραφη καταγγελία σε συνάδελφο, µε αφορµή δήθεν την νοµιµότητα και παιδαγωγική επάρκεια των θεµάτων που έθεσε στις πρόσφατες προαγωγικές εξετάσεις.

Το ∆.Σ. της ΟΛΜΕ συµµερίζεται τις θέσεις και στηρίζει τις ενέργειες της ΕΛΜΕ Κεφαλλονιάς-Ιθάκης. Καταγγέλλει ότι:
  • Οι ενέργειες αυτές σχετίζονται άµεσα µε την επιδίωξη αλλά και το αποτέλεσµα της συστηµατικής προσπάθειας που γίνεται τα τελευταία χρόνια, να προσαρµοστεί η εκπαίδευση στην «ανταγωνιστικότητα».
  • Η αποκλειστική ευθύνη για την προαναφερόµενη πορεία της ∆ηµόσιας εκπαίδευσης, ανήκει στην εφαρµοζόµενη εκπαιδευτική πολιτική που τελευταία αναζητά ερείσµατα και προσχήµατα στην συκοφάντηση του ∆ηµόσιου Σχολείου και των εκπαιδευτικών, προκειµένου να δικαιολογήσει ακόµα πιο αντιδραστικές αλλαγές, όπως την εισβολή των επιχειρήσεων στα σχολεία, αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών µε βάση τους παραπάνω στόχους, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων κ.λ.π...

Το ∆.Σ. της ΟΛΜΕ δηλώνει ότι αυτές οι επιθέσεις δε θα περάσουν και καλεί τον εκπαιδευτικό κλάδο σε συσπείρωση και συστράτευση για την υπεράσπιση κάθε εργασιακού κεκτηµένου που αµφισβητείται, καθώς και για την αποτροπή όλων των αντιεκπαιδευτικών αλλαγών που προωθούνται.

14 Οκτωβρίου 2008

Για την απεργία στις 21/10

Δε μένουμε άλλο θεατές!

Για τη φετινή σχολική χρονιά ο υπουργός ιδιωτικής παιδείας υποσχέθηκε το αυτονόητο: να είναι όλα στη θέση τους από 1 Σεπτέμβρη. Αντί γι’ αυτό όμως, στα παλιά προβλήματα προστέθηκαν νέα: Η χρονιά άρχισε με την Εγκύκλιο προγραμματισμού του ΥΠΕΠΘ, πραγματικό μνημόνιο γραφειοκρατίας, που από τη μια, με τον ατομικό προγραμματισμό της ύλης, επιχειρεί να ελέγξει και να «τυποποιήσει» το εκπαιδευτικό έργο και από την άλλη υποχρεώνει τα σχολεία να δημιουργήσουν 30άρια τμήματα με ότι αυτό συνεπάγεται. Το υπουργείο εξοικονομεί κτίρια και δημιουργεί υπεράριθμους εκπαιδευτικούς που θα καλύψουν ώρες σε ΠΔΣ, Πρωτοβάθμια ή ότι άλλο… Να τι εννοεί ο Στυλιανίδης όταν αναφέρεται στο «έξυπνο και ευέλικτο σχολείο»!

Εγκυκλίων συνέχεια: Αφού έχουν ολοκληρωθεί οι τοποθετήσεις και έχουν γίνει οι καταμερισμοί, έρχεται και η εγκύκλιος των αναθέσεων η οποία φέρνει τα πάνω-κάτω ειδικά στην τεχνική εκπαίδευση. Αυτοί που κόπτονταν για προγραμματισμό τον ανατρέπουν τη στιγμή που τα μαθήματα έχουν ήδη ξεκινήσει! Το «φύγε εσύ - έλα εσύ» γίνεται χρόνο με το χρόνο καθεστώς, η οργανικότητα χτυπιέται στην πράξη. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι μέσα από την εγκύκλιο των αναθέσεων, ο υπουργός-πλασιέ των ιδιωτικών κολεγίων εξισώνει πανεπιστημιακούς τίτλους σπουδών με τίτλους «πιστοποιήσεων» (βλέπε Πληροφορική στα ΕΠΑΛ).

Συμπέρασμα 1ο: Το ΥΠΕΠΘ επιχειρεί σιγά - σιγά, με εμβόλιμες εγκυκλίους και οδηγίες (χωρίς να παρουσιάσει το συνολικό του σχέδιο για την εκπαίδευση ώστε να αποφύγει τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας) να δημιουργήσει τετελεσμένα, να κατοχυρωθούν μέσα από την καθημερινή πρακτική του σχολείου νέα ήθη και συνειδήσεις που μέρα με τη μέρα θα υλοποιούν το νεοφιλελεύθερο σχολείο της αγοράς.

Συμπέρασμα 2ο: Η -έστω και χλιαρή- αντίδραση από την πλευρά της ΟΛΜΕ και η πίεση που ασκήθηκε τοπικά από ορισμένες πιο δραστήριες ΕΛΜΕ έφεραν την τροποποίηση της εγκυκλίου του προγραμματισμού και η οδηγία για το σπάσιμο των τμημάτων δεν τηρείται σχολαστικά. Δεν είναι παντοδύναμοι. Μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα!

Κάθε μέρα και πιο φτωχοί!

Πήραμε αύξηση! Ο βασικός μισθός των δημοσίων υπαλλήλων αυξήθηκε από την 1η Οκτώβρη κατά 2%. Για όσους δεν το πήραν είδηση, το ΥΠΕΠΘ συνιστά επιμόρφωση στην πρακτική αριθμητική. Πως είναι δυνατόν να παίρνουμε επιπλέον το υπέρογκο ποσό των 19 έως 33 ευρώ και να βγαίνει αρνητικό αποτέλεσμα; Αντιγράφουμε από την ειδησεογραφία της 30/9:

«Αντιμέτωποι με νέο κύμα ανατιμήσεων, που θα πλήξει τον ήδη επιβαρημένο οικογενειακό προϋπολογισμό, θα βρεθούν πολλοί καταναλωτές.
Η συμφωνία για πάγωμα των τιμών μεταξύ ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ και κυβέρνησης εκπνέει την Τετάρτη και ήδη ετοιμάζονται αναπροσαρμογές στις τιμές ειδών πρώτης ανάγκης, που ποτέ δεν έπαψαν να αυξάνονται.
Ρύζι, βούτυρο, ζυμαρικά, χαρτικά, αλάτι και δεκάδες άλλα προϊόντα θα πωλούνται ακριβότερα. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη αύξηση μέσα στο χρόνο, όπου πολλά προϊόντα ανατιμήθηκαν μέχρι και 30%.»

Ακόμα πιο δύσκολα «μαθηματικά» καλούνται να λύσουν οι συνάδελφοι της ωρομισθίας – προφανώς για να αποδείξουν την αξία τους. Η άσκηση είναι να επιβιώσουν με μάξιμουμ 400€ (όταν τα πάρουν), αφού πλέον οι ωρομίσθιοι της ΠΔΣ απαγορεύεται να δουλεύουν σε φροντιστήρια.

Οι εκπαιδευτικοί μαζί με όλους τους εργαζόμενους, με όλο το λαό!

Η επίθεση δεν αφορά μόνο τον κλάδο μας. Η νέα φοροεπιδρομή, το δεύτερο κύμα του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (Ολυμπιακή, λιμάνια), το γκρέμισμα των υποδομών πρόνοιας, απειλούν το μέλλον ολόκληρου του λαού. Ήδη, μέσα στο καλοκαίρι η τριτοβάθμια εκπαίδευση και η προσχολική αγωγή χαρίστηκαν βιαστικά στο κεφάλαιο υπονομεύοντας τη δημόσια παιδεία και επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τη λαϊκή οικογένεια. Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού συνεχίζει στη γνωστή νεοφιλελεύθερη συνταγή. Καθήλωση των δαπανών για την παιδεία στο 2,74% και οι αυξήσεις στου μισθούς να μένουν πολύ κάτω από τον (επίσημο) πληθωρισμό. Ειδικά στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης, μπαίνει επιτακτικά το ερώτημα. Θα αφήσουμε ανενόχλητη αυτήν την κυβέρνηση να «τα παίρνει» από μας και να τα δίνει στους πλούσιους; Η κυβέρνηση αυτή είναι αντιλαϊκή, είναι επικίνδυνη και όσο το νωρίτερο φύγει τόσο το καλύτερο για τη δημόσια παιδεία (ότι έχει απομείνει), για τους εκπαιδευτικούς, για τον εργαζόμενο λαό!

Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο ξεσηκωμό για να μη φορτωθούμε στις πλάτες μας τα βάρη και αυτής της κρίσης. Για να μην επιτρέψουμε την «κοινωνικοποίηση» των ζημιών που προκαλούν η κυβέρνηση και οι κολλητοί της. Γιατί δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλη επιδρομή στις τσέπες μας. Γιατί οι ανάγκες μας για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, πραγματική δωρεάν παιδεία και υγεία, πραγματική κοινωνική ασφάλιση και εργασιακές σχέσεις αξιοπρέπειας δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Γιατί το «φτάνει πια» δεν αρκεί να το λέμε μεταξύ μας. Για να ακουστεί πρέπει να το φωνάξουμε όλοι μαζί, δυνατά, στους δρόμους.

Στις 21 Οκτώβρη έχουμε απεργία.

Δεν έχουμε αυταπάτες ότι μία εικοσιτετράωρη απεργία αρκεί για να αλλάξει η κατάσταση. Η συγκεκριμένη κινητοποίηση όμως γίνεται μέσα σε ένα πολιτικό κλίμα που κυριαρχεί η δυσοσμία από τα ατέλειωτα σκάνδαλα και η οργή και η αγανάκτηση από την επίθεση στην τσέπη και τα δικαιώματά μας. Την ίδια στιγμή που το χρηματοπιστωτικό σύστημα καταρρέει και μαζί του τα νεοφιλελεύθερα ιδεολογήματα περί «αυτορρύθμισης της αγοράς», η παραπαίουσα πλέον κυβέρνηση απαντά με «φυγή προς τα εμπρός» με προϋπολογισμό φτώχειας, ιδιωτικοποιήσεις, μείωση των κοινωνικών δαπανών. Μέσα σε αυτή τη συγκυρία είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να εκφραστεί η λαϊκή αγανάκτηση και η οργή να γίνει δύναμη ανατροπής.

Στις 21 Οκτώβρη απεργούμε όλοι οι εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, και ειδικά για τους εκπαιδευτικούς η ημέρα αυτή είναι και ημέρα πανελλαδικής δράσης για την ανάδειξη των βασικών προβλημάτων της εκπαίδευσης. Η απεργία αυτή μπορεί να είναι μία ακόμα τουφεκιά στον αέρα. Ή, αντίθετα, μπορεί να αποτελέσει την αρχή ενός μεγάλου παλλαϊκού – πανεργατικού κινήματος που να έχει διάρκεια, να κλιμακώνεται, να ενώνει όλους τους εργαζόμενους. Αυτό είναι το στοίχημα και για τον κλάδο μας και την ΟΛΜΕ. Να πάρει πρωτοβουλίες, να καλέσει όλα τα σωματεία και τα συνδικάτα για κλιμάκωση μετά τις 21 Οκτωβρίου. Με μια τέτοια κυβέρνηση η απάντηση μπορεί να είναι μία, αν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί. Ενότητα όλων των εργαζομένων – μαζικότητα – αγώνας διαρκείας για να μη φορτωθούμε τα βάρη της κρίσης!

Έχουμε πολλούς λόγους για να απεργήσουμε στις 21ης Οκτωβρίου:

Ενάντια στην ακρίβεια, τη λιτότητα, τη φτώχεια
  • Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τον προϋπολογισμό της φτώχειας και της ληστείας
  • Τα λαϊκά στρώματα δεν αντέχουν να πληρώσουν επιπλέον 6,5 δις ευρώ σε φόρους!
  • 1400 στο νεοδιόριστο – πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις!
  • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης – καμία αύξηση στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ - ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας
Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους
  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις – όχι στις ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου, Ιδιωτικού Τομέα)
  • Να σταματήσει το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων!
  • Να στηριχθεί η δημόσια δωρεάν υγεία και η κοινωνική ασφάλιση
Δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους
  • Να σταματήσει η χρόνια υποχρηματοδότηση. 5% για την παιδεία!
  • Να καταργηθεί ο νόμος για τα κολέγια 3696/2008. Να καταργηθεί η βάση του 10 που σπρώχνει τους απόφοιτους στα «κολέγια»!
  • Να αποσυρθούν όλες οι πρόσφατες αντιεκπαιδευτικές εγκύκλιοι του ΥΠΕΠΘ!
  • Λιγότεροι μαθητές ανά τάξη – άμεσα ανέγερση σχολείων με χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ριζοσπαστική Κίνηση Καθηγητών - Παρέμβαση

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου καλεί όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 22/10 και ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραματικού Λυκείου.
Το κύριο θέμα συζήτησης είναι η εισήγηση της ΟΛΜΕ προς τις ΕΛΜΕ για απεργία διαρκείας, προκειμένου να συναποφασίσουμε τη στάση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου στη συνέλευση των προέδρων και τη δράση μας το επόμενο διάστημα.
Η παρουσία όλων μας είναι απαραίτητη.

13 Οκτωβρίου 2008

Εισήγηση της ΟΛΜΕ για απεργία διαρκείας

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Συναδέλφισσες/ - οι,
Σύµφωνα µε την απόφαση της τακτικής Γ.Σ. του κλάδου (28.06.08), το ∆.Σ. της ΟΛΜΕ διαµόρφωσε την εισήγηση – πρότασή του την οποία θέτουµε στην κρίση των µελών των ΕΛΜΕ, για να αποφασίσουν, στις Γενικές Συνελεύσεις. Ύστερα από τέσσερις περίπου µήνες (Ιούνιος 2008) τα δεδοµένα της πολιτικής, κοινωνικής, οικονοµικής και εκπαιδευτικής συγκυρίας, όχι µόνο δεν καθιστούν ανεπίκαιρη την παραπάνω απόφασή µας για απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου µε χαρακτηριστικά διάρκειας, έντασης και προοπτικής, αλλά την επιβάλλουν, ως αναπόφευκτη και µόνη επιλογή µας, την αποφασιστική σύγκρουσή µας µε την αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτιική πολιτική της κυβέρνησης.


ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ

Με βάση την απόφαση της τακτικής Γ.Σ. της 28.6.08 τα αιτήµατα των κινητοποιήσεών µας για την τρέχουσα συνδικαλιστική χρονιά είναι τα παρακάτω:

  • Άµεση αύξηση των δηµόσιων δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ τουλάχιστον
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους βασικούς µισθούς µας, µε αφετηρία τα 1.400 ευρώ συνολικές καθαρές αποδοχές στον νεοδιόριστο. ∆ιπλασιασµός της ωριαίας αποζηµίωσης και σύνδεσή της µε τις συνολικές αποδοχές των εκπαιδευτικών. Άµεση καταβολή του επιδόµατος των 176 ευρώ και του συνόλου των αναδροµικών. Άµεση καταβολή όλων των δεδουλευµένων.
  • ∆ηµόσια, 12χρονη υποχρεωτική και πραγµατικά δωρεάν Εκπαίδευση, µε προοπτική το ενιαίο 12χρονο σχολείο. Υλοποίηση της πρότασης της ΟΛΜΕ για τη δευτεροβάθµια εκπαίδευση. Μεταλυκειακό Έτος Ειδίκευσης.
  • Κατάργηση του Ν. 3475/06 για την τεχνική εκπαίδευση και εφαρµογή της µεταβατικής πρότασης της ΟΛΜΕ για τοµείς, ειδικότητες στα ΕΠΑΛ κ.λπ. Καµιά κατάργηση σχολικής µονάδας, διασφάλιση της µόνιµης εργασίας όλων των εκπαιδευτικών. Υπαγωγή των σχολών ΤΕΕ άλλων Υπουργείων στο ΥΠΕΠΘ.
  • Κατάργηση της βάσης του 10.
  • Όχι στην αποκέντρωση και συγκεκριµένα στην υπαγωγή των σχολικών µονάδων στους δήµους.
  • Όχι στην αξιολόγηση - χειραγώγηση των εκπαιδευτικών
  • Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας, χωρίς όριο ηλικίας. Κατάργηση του ισχύοντος αντιασφαλιστικού – αντισυνταξιοδοτικού πλαισίου (νόµοι «Σιούφα», «Ρέππα», «Πετραλιά») και επιστροφή όλων των οφειλόµενων στα ασφαλιστικά ταµεία.
  • Κατάργηση του ν. 3467/06 για την επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης και κατάρτιση και ψήφιση νέου, αντικειµενικού, αξιοκρατικού, αξιόπιστου.
  • Καθιέρωση ετήσιας επιµόρφωσης των εκπαιδευτικών µε απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα.
  • Να µην ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήµια. Μη εφαρµογή της οδηγίας 36/2005. Κατάργηση του νόµου-πλαίσιο για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Κατάργηση των Κέντρων Ελεύθερων Σπουδών.

Ως αιτήµατα αιχµής προτείνουµε τα εξής:

  • Άµεση αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% τουλάχιστον του ΑΕΠ.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους µισθούς µας. 1.400 € καθαρά στο νεοδιόριστο και αναλογικές αυξήσεις στα υπόλοιπα µισθολογικά κλιµάκια.
  • Πλήρη σύνταξη µε 30 χρόνια εργασίας.
  • Σταθερή και µόνιµη εργασία στην εκπαίδευση – Κλαδική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας (για όλα τα εργασιακά ζητήµατα και τις υπηρεσιακές µεταβολές).
  • ∆ηµόσια 12χρονη υποχρεωτική και πραγµατικά δωρεάν εκπαίδευση – Καµία επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισµό για µόρφωση και εκπαίδευση των µαθητών /-τριών. (25 µαθητές στο τµήµα, 20 στις κατευθύνσεις και στην ΤΕΕ, 10 µαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια).
  • Ουσιαστική στήριξη της Τεχνικής Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης (ΤΕΕ).
  • Να καταργηθεί ο κλειστός αριθµός εισακτέων για την πρόσβαση στην τριτοβάθµια Εκπαίδευση και η βάση του «10». - Να ανοίξουν τα Πανεπιστήµια σε όλα τα παιδιά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ∆ΡΑΣΗΣ

Συνάδελφοι / - ισσες,

Η µεγάλη πορεία των εκπαιδευτικών προς την επίλυση των προβληµάτων τους δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ωστόσο στην «έξοδο προς το λαό» οφείλουµε να αποτιµήσουµε το θετικό φορτίο όλων των αγώνων του κλάδου µας, αυτών που κατοχύρωσαν το ωράριο, τη δηµοκρατία στο σχολείο, την παιδαγωγική ελευθερία, τη µονιµότητα, τη σταθερή εργασία για την πλειονότητα του εκπαιδευτικού κόσµου.

Ξεκινάµε πάλι! Συναισθανόµενοι τις ανάγκες των µαθητών µας, τις αγωνίες του κόσµου της εργασίας, τα µεγάλα προτάγµατά µας, τις δικές µας ανάγκες και της κοινωνίας, που επιζητεί έναν εκπαιδευτικό ο οποίος µορφώνει.

Η υπόθεση του αγώνα είναι υπόθεση όλων µας. Οι άνθρωποι οι οποίοι διδάσκουν τα νιάτα της πατρίδας µας σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, δεν συµβιβάζονται µε την παραίτηση που οδηγεί στην ήττα. ∆εν διεκδικούµε τίποτα λιγότερο από ένα σχολείο ανοιχτό στα παιδιά και στη γνώση, τίποτα λιγότερο από την ανάγκη να ζούµε αξιοπρεπώς από το µισθό µας.

Η κυβέρνηση και οι διατεταγµένες υπηρεσίες θα µας πουν πως πρέπει να σφίξουµε το ζωνάρι λόγω της πολιτικής και οικονοµικής κρίσης. ∆ιόλου δε συµµεριζόµαστε αυτά τα σαθρά επιχειρήµατα. ∆εν είµαστε τµήµα του προβλήµατος. Οι εργαζόµενοι δεν χρωστούν τίποτε στο κεφάλαιο.

Οι εργαζόµενοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα από τους αγώνες. ∆εν είµαστε οµοτράπεζοι και συνένοχοι στα µεγάλα φαγοπότια των «golden boys», των τραπεζιτών και των κοινωνικών παρασίτων. Ως κλάδος στην παρούσα συγκυρία θα πρέπει µε ιδιαίτερη έµφαση να υπογραµµίσουµε την απαίτησή µας, όλα τα κόµµατα, να τοποθετηθούν µε απόλυτη καθαρότητα και σαφήνεια στις διεκδικήσεις µας, που συνδέονται ευθέως µε τη θετική προοπτική της δηµόσιας εκπαίδευσης και τις αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης των εκπαιδευτικών.

Είναι η ώρα να πούµε όλοι το µεγάλο ΝΑΙ ή το µεγάλο ΟΧΙ σε µια µεγάλη και θετική πρόκληση. Εµείς σας ζητούµε να στηρίξετε την πρότασή µας µε τη µαζική παρουσία σας στις Γενικές Συνελεύσεις, ώστε να επιτύχουµε τη µεγαλύτερη δυνατή συσπείρωσή µας σε µια κρίσιµης σηµασίας αναµέτρηση. Αυτή η αναµέτρηση πρέπει να είναι νικηφόρα για το δηµόσιο σχολείο, για τους λειτουργούς της εκπαίδευσης και για τους νέους µας, για τη θετική προοπτική του λαού µας.

Προτείνουµε:

Την πραγµατοποίηση απεργίας διαρκείας από την 1η ∆εκέµβρη 2008 µε τη µορφή των 5νθήµερων επαναλαµβανόµενων απεργιακών κινητοποιήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό και για την αποτελεσµατικότερη προετοιµασία του αγώνα µας, ενδεικτικά προτείνουµε:

  • πρωτοβουλίες για ένα ισχυρό πανεκπαιδευτικό –κοινωνικό µέτωπο, στο σχολείο, στη γειτονιά, στις πόλεις και στα χωριά,
  • πρωτοβουλίες για την ενηµέρωση των συνδικάτων και των µαζικών φορέων,
  • τα πρωτοβάθµια σωµατεία και τους συλλόγους των σχολείων µας σε συνεργασία µε όλους τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας να πάρουν όλες εκείνες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες που θα συµβάλουν στη θετική έκβαση τους αγώνα µας,
  • απευθυνόµαστε ιδιαίτερα στους νέους συναδέλφους η ουσιαστική και µαζική συµµετοχή των οποίων θα αποτελέσει ένα ισχυρό στοιχείο δυναµικής συνέχειας και αυτοπεποίθησης του κλάδου!

Στο πλευρό µας θα είναι οι συνάδελφοι της Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης! Για πρώτη φορά, τα δύο συνδικάτα, ΟΛΜΕ και ∆ΟΕ, σχεδιάζουν από κοινού, συσκέπτονται, ανοίγουν κοινούς δρόµους αγώνα.

Πότε, αν όχι τώρα; Ποιοι, αν όχι εµείς;

Η σιωπή δεν µας ταιριάζει. Η οργή δεν µας αρκεί.

Με εµπιστοσύνη στις δυνάµεις µας. Πίστη στο δίκιο. Με περηφάνεια για το έργο µας.

Η Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ θα γίνει στην Αθήνα, στις 25.10.08 στις 10 π.µ

09 Οκτωβρίου 2008

Για τη γραμματειακή υποστήριξη των σχολείων

Σύμφωνα με το νόμο 1566/1985, στα σχολεία με εγγεγραμμένους μαθητές από 200 και πάνω προβλέπεται μία θέση γραμματέα ενώ από 500 και πλέον μαθητές ορίζονται δύο γραμματείς.
Στο Ρέθυμνο «λόγω ελλείψεων προσωπικού» ο νόμος αυτός εδώ και χρόνια δεν τηρείται, με αποτέλεσμα στα μεγάλα σχολεία -που εκ των πραγμάτων υπάρχει μεγάλος φόρτος εξωδιδακτικής εργασίας- η ευθύνη της γραμματειακής υποστήριξης να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους εκπαιδευτικούς.
Θεωρούμε επομένως επιβεβλημένη την πρόσληψη προσωπικού που θα καλύψει τις ανάγκες της γραμματειακής υποστήριξης. Μέχρι να τοποθετηθεί το κατάλληλο διοικητικό προσωπικό, οι θέσεις αυτές θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα από εκπαιδευτικούς με αντίστοιχη μείωση διδακτικού ωραρίου.
Θεωρούμε επίσης αυτονόητο ότι οι εκπαιδευτικές και λειτουργικές ανάγκες των σχολείων έχουν απόλυτη προτεραιότητα, συνεπώς οι ώρες της γραμματειακής υποστήριξης θα πρέπει να συνυπολογίζονται όταν καθορίζονται τα κενά και οι ανάγκες σε προσωπικό.
Ας μας εξηγήσει λοιπόν η διεύθυνση με ποιο σκεπτικό έσπευσαν στην αρχή της χρονιάς να κρίνουν εκπαιδευτικούς ως υπεράριθμους και να τους διαθέσουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ή αλλού, όταν σήμερα διαπιστώνονται ελλείψεις. Περιμένουμε ακόμα να μας διευκρινίσουν με ποιον τρόπο και μέχρι πότε θα έχουν καλυφθεί πλήρως όλες οι ανάγκες των σχολείων.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

06 Οκτωβρίου 2008

Απεργία & Διαμαρτυρία στις 21/10

Απεργιακή συγκέντρωση στο Ρέθυμνο ώρα 10 πμ στο Εργατικό Κέντρο

Κοινό Δελτίο Τύπου των Δ.Σ. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ

Τα Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ συναντήθηκαν την Τετάρτη 1/10/2008 και συζήτησαν για την κατάσταση στην παιδεία, τις γενικότερες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και διεθνώς και συμφώνησαν για την ανάγκη κοινών πρωτοβουλιών και αγωνιστικών – απεργιακών δράσεων για να αντιμετωπιστεί η αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική.
Η κοινή πορεία του εκπαιδευτικού κινήματος, η διαμόρφωση των όρων ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου και η συνάντησή του με το λαϊκό κίνημα και τους άλλους εργαζόμενους, αποτελούν αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα.
Βιώνουμε όλοι μια πολιτική που χαρακτηρίζεται από:
  • Την παρατεταμένη λιτότητα που παγιώνεται και με τον προϋπολογισμό του 2008, πολιτική που προσαρμόζεται στις αντιλαϊκές επιλογές της Ε.Ε., σε συνδυασμό με τη γενικευμένη ακρίβεια, τη σύνδεση μισθού -παραγωγικότητας, τη φορομπηχτική πολιτική και τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα της κυβέρνησης,
  • Την κατεδάφιση της δημόσιας εκπαίδευσης με τη σκόπιμη, σταθερή και βίαιη πολιτική της υποχρηματοδότησης και της νέας μείωσης των δαπανών στο 3,12% του ΑΕΠ που έχει ως άμεση συνέπεια: το χτύπημα όλων των προγραμμάτων αντισταθμιστικής αγωγής και εκπαίδευσης (τάξεις υποδοχής, τμήματα ένταξης, ενισχυτικής διδασκαλίας και ΠΔΣ), τις συμπτύξεις τμημάτων και τις προτάσεις για υποβιβασμούς σχολείων, τις υποχρεωτικές υπερωρίες, την καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων και την παγίωση της ωρομισθίας.
  • Τον αποκλεισμό 60.000 χιλιάδων προνηπίων από το δημόσιο νηπιαγωγείο και την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των νηπιαγωγών
  • Τον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων αποφοίτων βʼβάθμιας εκπαίδευσης από ΑΕΙ – ΑΤΕΙ , με την καθιέρωση της βάσης του 10.
  • Τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και περιθωριοποίηση της τεχνικής - επαγγελματικής εκπαίδευσης
  • Τη συντηρητική επίθεση στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης με: αναλυτικά προγράμματα και βιβλία που εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς και την αξιολόγηση – κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών.
  • Τη συνεχιζόμενη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου σχολείου και Πανεπιστημίου, με την εισβολή των επιχειρηματικών Ομίλων και των εταιρειών στο χώρο της εκπαίδευσης, μετατρέποντας ένα κοινωνικό αγαθό σε προϊόν (ΣΔΙΤ, ΚΕΣ ιδιωτικοποίηση ΟΣΚ, όπως συμβαίνει σε όλη την κοινωνία με την Ολυμπιακή, την ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, τα λιμάνια…).
  • Τη σχεδιαζόμενη επέκταση των νέων αντιασφαλιστικών μέτρων και στο δημόσιο και τους εκπαιδευτικούς με αύξηση των ορίων ηλικίας και των εισφορών, μείωση των συντάξεων και την παράδοση όλων των αποθεματικών των ταμείων στο χρηματιστηριακό κέρδος.
  • Τη διεύρυνση των ελαστικών μορφών εργασίας ( Ωρομίσθιοι, stage κλπ)
  • Την ένταση του αυταρχικού και συντηρητικού θεσμικού πλαισίου με: έξαρση της διοικητικής αυθαιρεσίας και των πιέσεων στους εκπαιδευτικούς, τη «δικτατορία» των εγκυκλίων, την ποινικοποίηση των αγώνων.
Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις στη Δημόσια Εκπαίδευση, μπροστά στο φάσμα της νέας λιτότητας και της αντιασφαλιστικής καταιγίδας, οι εκπαιδευτικοί δε μένουν απαθείς. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν και πρέπει να βγουν ξανά μπροστά, στο δρόμο του πανεκπαιδευτικού μετώπου, στο δρόμο του κοινού αγώνα με ένταση, διάρκεια και προοπτική, στο δρόμο για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.
Με βάση τα παραπάνω τα Δ.Σ. της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ αποφασίζουν:
  1. Την ανακήρυξη της 21ης του Οκτώβρη ως ημέρα ανάδειξης των βασικών προβλημάτων της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών σε συντονισμό με το πανεργατικό κίνημα και την πραγματοποίηση συγκέντρωσης στα Προπύλαια και σε μεγάλες πόλεις της χώρας, στο πλαίσιο των ευρύτερων πανεργατικών – πανϋπαλληλικών κινητοποιήσεων την ίδια μέρα.
  2. Την έκδοση κοινής αφίσας και επιστολής προς τους γονείς των μαθητών μας για την ανάδειξη της πραγματικής κατάστασης στην εκπαίδευση ενάντια στην ψευδή εικόνα που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση, καθώς και για την ενημέρωση των εκπαιδευτικών για την απεργία της 21ης του Οκτώβρη.
  3. Την πραγματοποίηση κοινών εκδηλώσεων, συσκέψεων, δράσεων το επόμενο διάστημα , με το συντονισμό και στη βάση των Διδασκαλικών συλλόγων και των ΕΛΜΕ.
  4. Στην κατεύθυνση αυτή τα Δ.Σ. των δύο Ομοσπονδιών θα εντείνουν την προσπάθειά τους με κοινές συσκέψεις, με στόχο την πραγματοποίηση ενιαίου, παρατεταμένου απεργιακού αγώνα, το επόμενο διάστημα.
Απέναντι στον πολιτισμό της παρακμής, της διαφθοράς και των διαπλοκών προβάλλουμε το σχολείο των κοινωνικών αναγκών και των οραμάτων μας, προβάλλουμε τον κοινό πανεκπαιδευτικό αγώνα.

Tα Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και της Δ.Ο.Ε.

02 Οκτωβρίου 2008

Ανακοίνωση της ΟΛΜΕ για το "goneis.gr"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
“Goneis.gr” ή «το δηµόσιο σχολείο στην υπηρεσία των ιδιωτών» !

Μέσα σ’ ένα κλίµα αµφισβήτησης εργασιακών δικαιωµάτων και θεµελιωδών συλλογικών µας κατακτήσεων (εγκύκλιος για τον περίφηµο προγραµµατισµό της ύλης, συνακόλουθη για την Π.∆.Σ,) το ΥΠΕΠΘ επιµένει να προκαλεί τα δηµοκρατικά µας αισθήµατα και επανέρχεται µε νέα εγκύκλιο. Με την εγκύκλιο αυτή που εξέδωσε το Υπουργείου Παιδείας και αναφέρεται στην επιµόρφωση των γονέων των µαθητών του γυµνασίου στις νέες τεχνολογίες, θέτει το ∆ηµόσιο Σχολείο και και τους καθηγητές του στην υπηρεσία και εξυπηρέτηση των συµφερόντων των ιδιωτών και επιχειρηµατικών οµίλων.

30 Σεπτεμβρίου 2008

Δελτίο Τύπου της ΟΛΜΕ για την Π.Δ.Σ.

Συµπληρώθηκαν 15 µέρες από την έναρξη των µαθηµάτων και δυστυχώς στη συντριπτική πλειονότητα των Λυκείων της χώρας δεν λειτουργεί το πρόγραµµα της Πρόσθετης ∆ιδακτικής Στήριξης (Π.∆.Σ.). Η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, η οποία διαβεβαίωνε ότι η Π.∆.Σ. θα άρχιζε ταυτόχρονα µε την έναρξη των µαθηµάτων, δεν προχώρησε στα αναγκαία µέτρα.
Διαβάστε περισσότερα...

26 Σεπτεμβρίου 2008

Για την κατανομή των τμημάτων

Σαν εκπαιδευτικοί, μας αφορά κατ’ αρχήν το συμφέρον των μαθητών μας. Από τη σκοπιά αυτή θεωρούμε απαράδεκτο και αντιπαιδαγωγικό, εν έτει 2008 να στοιβάζουμε τα παιδιά σε τμήματα 25-30 μαθητών. Το βαρύ αναλυτικό πρόγραμμα και η ατελείωτη ύλη που πρέπει, υποτίθεται, να αφομοιώσουν οι μαθητές στη διάρκεια του σχολικού έτους σε συνδυασμό με το μεγάλο πλήθος μαθητών ανά τμήμα δεν επιτρέπουν στον καθηγητή να ασχοληθεί με τις ανάγκες και τις ελλείψεις του κάθε παιδιού ξεχωριστά και πλήττει σοβαρά τη σχέση που θα έπρεπε να αναπτύσσεται μεταξύ διδασκομένων και διδασκόντων.

Σε πλήρη αντίθεση με το παιδαγωγικό έργο και τις μαθησιακές ανάγκες, το υπουργείο προωθεί τη δημιουργία τμημάτων με τον ανώτατο αριθμό μαθητών (30 μαθητές ανά τμήμα), όπως προκύπτει από την εγκύκλιο προγραμματισμού για το 2008-2009. Σε πανελλαδικό επίπεδο, ο υπολογισμός του εκπαιδευτικού προσωπικού γίνεται με βάση την παραπάνω αναλογία, και η κατάσταση επιδεινώνεται με τη μη ορθολογική κατανομή των εκπαιδευτικών διάφορων ειδικοτήτων ανά νομό.

Η προσπάθεια εφαρμογής της εγκυκλίου σε πολλές περιοχές της χώρας προκάλεσε τη δίκαιη αγανάκτηση και αντίδραση σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας και ειδικά των γονέων. Ειδικά στο Ρέθυμνο, τα μεγάλα τμήματα παρουσιάζονται σαν «αναγκαιότητα» λόγω του εκρηκτικού προβλήματος σχολικής στέγης (Θέλω να δημιουργήσω μικρότερα τμήματα, αλλά δεν έχω αίθουσες να τα στεγάσω…).

Η θέση μας δεν μπορεί να είναι άλλη από τον αγώνα για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει, εκτός των άλλων, δημιουργία μικρών τμημάτων έτσι ώστε το μάθημα να γίνεται σωστά και αποδοτικά και να μην εξαναγκάζονται οι μαθητές και οι γονείς τους να καταφεύγουν στη λύση του φροντιστηρίου (και μάλιστα από όλο και πιο μικρές ηλικίες). Απαιτούμε άμεση λύση του στεγαστικού προβλήματος και την έγκαιρη και πλήρη κάλυψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού. Η ενεργοποίηση και η συλλογική δράση όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι ο μόνος δρόμος για πετύχουμε τις διεκδικήσεις μας. Στο αμέσως επόμενο διάστημα η ΕΛΜΕ θα πάρει πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.

Για την "παραίτηση" του Α. Σπανουδάκη

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου θεωρεί απαράδεκτη και προσβλητική τη στάση του Υπουργείου Παιδείας στην υπόθεση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης Αρκάδιου Σπανουδάκη. Μετά την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου, το Υπουργείο όφειλε αμέσως να τον παύσει. Αντίθετα, κράτησε ύποπτη στάση αναμονής μέχρι την παραίτηση του ιδίου, η οποία υποβλήθηκε καθυστερημένα και ύστερα από την κατακραυγή της κοινής γνώμης. Πιστεύουμε ότι «οι λόγοι ευθιξίας» που επικαλείται στην παραίτησή του ο Α. Σπανουδάκης είναι στην πραγματικότητα προσχηματικοί, γιατί διαφορετικά θα είχε παραιτηθεί από την έναρξη της δικαστικής έρευνας, σεβόμενος την εκπαιδευτική του ιδιότητα.

11 Σεπτεμβρίου 2008

Πρόσκληση στους νεοδιόριστους

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε στην εκπαιδευτική κοινότητα των καθηγητών του νομού Ρεθύμνου και σας ευχόμαστε υγεία και δύναμη για μια νέα δημιουργική σχολική χρονιά.
Προκειμένου να έχετε μία άμεση και έγκυρη ενημέρωση για το τι ισχύει στο νέο σας εργασιακό περιβάλλον και να συζητήσουμε από κοντά τα προβλήματα και τους προβληματισμούς σας, σας καλούμε σε συνάντηση τη Δευτέρα 15 Σεπτέμβρη στις 8:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραματικού Λυκείου.
Μετά το τέλος της συνάντησης θα ακολουθήσει έξοδος σε πιο χαλαρό περιβάλλον για να γνωριστούμε καλύτερα, να ανταλλάξουμε απόψεις, να δυναμώσουμε τη συλλογικότητά μας.
Το σωματείο θα βρίσκεται στο πλευρό σας σε οποιοδήποτε ατομικό ή συλλογικό πρόβλημα.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Για την εγκύκλιο προγραμματισμού

Τι ετοιμάζουν για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση;

Το γεγονός της έκδοσης, από το ΥΠΕΠΘ, μιας σημαντικής εγκυκλίου στο «παρά ένα» της σχολικής χρονιάς, δηλαδή σε χρόνο που δεν επιτρέπει αντιδράσεις από πλευράς εκπαιδευτικών, δημιουργεί από μόνο του, την εικόνα ενός Υπουργείου που μεθοδεύει σε βάρος των εκπαιδευτικών.
Το περιεχόμενο της εγκυκλίου κάνει, όμως, τα πράγματα ακόμη πιο σοβαρά:
  1. Απαιτεί συγκρότηση τμημάτων με το μέγιστο αριθμό μαθητών (δηλαδή 30 μαθητές ανά τμήμα).
  2. Απαιτεί κατάρτιση και υποβολή του λεγόμενου «Προγραμματισμού σχολικού έργου».
  3. Προβλέπει χρησιμοποίηση υπεράριθμων εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας για την κάλυψη διδακτικών αναγκών της Πρωτοβάθμιας.
Οι άμεσες συνέπειες απ’ την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων πλήττουν σοβαρά τόσο τους εκπαιδευτικούς στο επίπεδο του εργασιακού τους καθεστώς όσο και την ίδια την ουσία του Συστήματος Εκπαίδευσης, δηλαδή τη διαδικασία της μάθησης. Πλήττει, επομένως, και τους ίδιους τους μαθητές.
Σταχυολογώντας μερικές απ’ τις συνέπειες αυτές, αναφέρουμε:
  1. Δημιουργούνται εκπαιδευτικοί σταθερά υπεράριθμοι που θα τυγχάνουν «ελαστικής» μεταχείρισης για να καλύπτονται ανάγκες «από δω κι από ‘κει» (βλ. πέρασμα στην Πρωτοβάθμια ή την ΠΔΣ σήμερα, ή όπου αλλού αύριο). Αυτό αποτελεί ένα ακόμη χτύπημα της εργασιακής ασφάλειας και σταθερότητας, όχι μόνον για τους σημερινούς «περισσευούμενους» αλλά για το σύνολο των εκπαιδευτικών, αφού αν κάτι τέτοιο εφαρμοστεί, τότε θα υπάρχει «προηγούμενο» για τις μελλοντικές ορέξεις του υπουργείου.
  2. Η διδασκαλία του μαθήματος γίνεται δυσκολότερη ενώ παράλληλα ακυρώνεται κι η όποια δυνατότητα βελτίωσης του μαθησιακού αποτελέσματος. Οδηγούμαστε, με μαθηματική ακρίβεια, σε μια δραματική υποβάθμιση της Εκπαίδευσης. Και αν για τα τμήματα των 30 μαθητών δεν χρειάζεται πολλή επιχειρηματολογία, ο ατομικός προγραμματισμός της ύλης μπορεί να αντιμετωπίζεται με μια εύκολη πρώτη ανάγνωση ως «κάτι θετικό». Είναι όμως έτσι; Μιλώντας συγκεκριμένα για το Αναλυτικό Πρόγραμμα, θα λέγαμε ότι είναι ένα γενικό περίγραμμα που παίρνει σάρκα και οστά μέσα από τη ζωντανή σχέση καθηγητή-μαθητών. Κι έτσι θεωρούμε ότι πρέπει να παραμείνει. Η υποχρέωση της υλοποίησης της ογκώδους ύλης του μέσα από τον αναλυτικό προγραμματισμό οδηγεί στην εντατικοποίηση, στην απλή παρουσίαση της ύλης, στο κυνηγητό της σελίδας. Μέσα σ’ αυτά τα ασφυκτικά πλαίσια ο στόχος του καθηγητή αντί να είναι οι μαθησιακές ανάγκες των μαθητών, καταντά αγώνας δρόμου για να εκπληρώσει «το τι έχει καταθέσει». Ο πολύτιμος χρόνος για επανάληψη, για κατανόηση και αφομοίωση θεμελιωδών σημείων της ύλης, για διατύπωση και απάντηση αποριών, για διόρθωση ασκήσεων και εργασιών, για επίλυση μαθησιακών προβλημάτων δεν υπάρχει. Ο έλεγχος του ρυθμού της ύλης αποκλείει οποιαδήποτε δημιουργική πρωτοβουλία του καθηγητή, η διδασκαλία τυποποιείται. Ακόμα ο προγραμματισμός, από τώρα, των τεστ και των διαγωνισμάτων αφαιρεί τη δυνατότητα του καθηγητή να ορίζει αυτός πότε είναι αναγκαία για τους μαθητές έτσι ώστε να αποκρυσταλλωθούν σ’ αυτά η πρόοδος αλλά και τα λάθη και οι αδυναμίες για να μπορέσει μετά να κατευθύνει το μάθημα στη σωστή πορεία. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια όπου περιορίζονται δραματικά τα περιθώρια παιδαγωγικής - μαθησιακής παρέμβασης από τον καθηγητή, ο μαθητής αφήνεται να καλύψει μόνος του το κενό. Αν όμως ο μαθητής δεν μπορεί λόγω της κοινωνικής του θέσης και της αντίστοιχης οικονομικής του δυνατότητας, τότε ποιος θα φταίει; Επομένως, ένα «δημοσιοϋπαλληλίστικο» χαρτί είναι ίσως εύκολο να γραφτεί. Υπάρχουν και οι «πλούσιες» οδηγίες του βιβλίου του καθηγητή. Καλές λοιπόν οι θεωρητικές συμβουλές και οι παρατηρήσεις αλλά για το ρυθμό, το περιεχόμενο και τον προγραμματισμό της διδασκαλίας τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο δικαιωματικά τον έχουν όσοι διδάσκουν και ξέρουν την τάξη με τις ανάγκες και τα προβλήματά της και κανένας άλλος.
  3. Ενοχοποιείται το έργο των εκπαιδευτικών ως η βασική αιτία για την κακή —κατά κοινή ομολογία— κατάσταση στην εκπαίδευση. Με τα «αξιολογικά εργαλεία» που σιγά­­­­­–σιγά εισάγονται (όπως για παράδειγμα ο «Προγραμματισμός Διδακτικού Έργου») το ΥΠΕΠΘ αποκτά τη δυνατότητα να πλάθει αξιολογήσεις και —μέσα απ’ αυτές— και μια εικόνα χαμηλών «επιδόσεων» των εκπαιδευτικών. Θα μπορεί έτσι, πιο εύκολα και πιο αποδοτικά απ’ ό,τι πρωτύτερα, να δημιουργεί στη μέση συνείδηση την αντίληψη ότι η ευθύνη (τουλάχιστον η κύρια) βαρύνει του εκπαιδευτικούς (βλ. χαμηλές επιδόσεις) κι όχι το Υπουργείο (βλ. εκπαιδευτική πολιτική). Θα μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιεί την «εικόνα» χαμηλών επιδόσεων για να δικαιολογεί την όποια εισοδηματική συμπίεση θέλει, κάθε φορά, να επιβάλλει στους εκπαιδευτικούς ή την όποια χειραγώγηση και έλεγχο στα στελέχη της εκπαίδευσης.
Όλα αυτά, βέβαια, δεν τα κάνει, από μόνη της, μία εγκύκλιος. Τα κάνει η εκπαιδευτική πολιτική του ΥΠΕΠΘ, κομμάτι της οποίας είναι βέβαια και η εν λόγω εγκύκλιος. Είναι, όμως, πολύ σημαντικές οι αλλαγές που προβλέπει, κι είναι επίσης πολύ ύποπτος ο τρόπος με τον οποίο το ΥΠΕΠΘ προσπαθεί να την περάσει χωρίς αντιδράσεις. Αν τα καταφέρει, δε θα είναι για το συμφέρον μας ούτε για το συμφέρων των μαθητών μας.

Για όλα τα παραπάνω, η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, σύμφωνα και με τις αποφάσεις της ΟΛΜΕ, καλεί τους συλλόγους και κάθε εκπαιδευτικό να μην εφαρμόσουν την εγκύκλιο αλλά αντίθετα να αναζητήσουμε συλλογικά τρόπους για να επιτύχουμε την απόσυρσή της.