Το ΔΣ της ΕΛΜΕΡ συναντήθηκε με τον Ιατρικό Σύλλογο Ρεθύμνου προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στην υγεία και το ασφαλιστικό. Από τη συνάντηση αυτή προέκυψαν τα παρακάτω συμπεράσματα:
Η λειτουργία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) που έχει αποφασίσει να εφαρμόσει η κυβέρνηση από τον Ιανουάριο του 2012 προβλέπει την ενοποίηση τεσσάρων ασφαλιστικών ταμείων, του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ). Πρακτικά αυτό σημαίνει ένα υπερταμείο δέκα εκατομμυρίων ασφαλισμένων με το ίδιο χαμηλό επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Το μοντέλο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ δεν είναι καινούριο, αλλά αντιγράφει ένα παρωχημένο σύστημα υπηρεσιών υγείας, όπως είναι σήμερα το σύστημα του ΟΑΕΕ, εξισώνοντας τις παροχές υγείας προς τα κάτω. Αποτέλεσμα της εφαρμογής ενός τέτοιου συστήματος θα είναι η υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης και η σύνθλιψη μεμονωμένων ιατρείων προς όφελος συμφερόντων λίγων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας.
Συγκεκριμένα:
- Οι γιατροί που προβλέπονται είναι περίπου 10.000 για την «κάλυψη» 10.000.000 ασφαλισμένων!!!
- Οι γιατροί θα επιλέγονται με άγνωστα(!) κριτήρια, η σύμβασή τους διαρκεί δύο χρόνια και θα ανανεώνεται ή όχι με επίσης άγνωστα κριτήρια.
- Οι συμβεβλημένοι γιατροί θα εργάζονται για τον ΕΟΠΥΥ μόνο 4 ώρες την ημέρα, γεγονός που με απλούς υπολογισμούς σημαίνει ότι η διάρκεια επίσκεψης θα είναι περίπου 10 λεπτά με σειρά προτεραιότητας και ατελείωτες ώρες αναμονής. Μετά το 4ωρο οι ασθενείς θα αποτελούν «ιδιωτική πελατεία» και θα επιβαρύνονται με τη δαπάνη επίσκεψης.
- Οι γιατροί θα αμείβονται μηνιαίως με χαμηλή αντιμισθία (αντιστοιχούν 0,5 με 1 € ανά επίσκεψη ασθενούς).
- Σε ό,τι αφορά τη νοσοκομειακή περίθαλψη, το νέο σύστημα των ενιαίων κλειστών νοσηλίων επιβάλει αμοιβή από τα ασφαλιστικά ταμεία στα νοσοκομεία όχι με βάση τις ημέρες νοσηλείας του ασθενούς αλλά με βάση «ταρίφα» ανάλογα με την ασθένεια. Οι τιμές αυτές είναι ούτως ή άλλως υπερκοστολογημένες (π.χ. ένας φυσιολογικός τοκετός «κοστίζει» 800€), κατά συνέπεια τα ήδη χρεωμένα ασφαλιστικά μας ταμεία να βουλιάξουν.
Δηλαδή ο λογαριασμός αυτός πηγαίνει τελικά στους ασφαλισμένους και αυτό ονομάζεται «πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας» από τους εμπνευστές του.
Ιδιαίτερα, για τους 1.700.000 ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, η υποβάθμιση των παροχών είναι δραματική, αφού χάνουν και την επιλογή του γιατρού και τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτούς πέραν του ημερήσιου τετραώρου που προβλέπεται, αλλά και την κάλυψη της δαπάνης από τον ΕΟΠΥΥ εάν επιλέξουν γιατρό εκτός συστήματος, την ίδια στιγμή που έχουν υποστεί μειώσεις αποδοχών, περικοπές δώρων επιδομάτων, αδυναμία να εισπράξουν εφάπαξ.
Η πρόταση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου είναι ένα σύστημα στο οποίο να συμμετέχουν όσοι γιατροί ενδιαφέρονται, όλοι οι ασφαλισμένοι των ταμείων να έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν γιατρό και να έχουν 24ωρη πρόσβαση σε αυτόν. Σε ό,τι αφορά την αμοιβή των γιατρών να είναι βάσει επικαιροποιημένου κρατικού τιμολογίου με αμοιβή κατά πράξη και περίσταση και όχι με μηνιαία αντιμισθία ανεξαρτήτως περίπτωσης.
Στο θέμα της επίσχεσης εργασίας των γιατρών αναφορικά με τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου μάς ενημέρωσε ότι οι γιατροί είναι 16 μήνες απλήρωτοι και με βάση τη διάταξη ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν αναγνωρίζει χρέη των προηγούμενων ταμείων κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους τελείως. Ωστόσο μας διευκρίνισαν ότι θα μπορούσαν να αναστείλουν την επίσχεση με την προϋπόθεση να α) παραταθεί η λειτουργία του ΟΠΑΔ για ένα εύλογο μεταβατικό διάστημα, β) να αποσυρθεί ο απαράδεκτος κανονισμός λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ και γ) να δοθεί στους γιατρούς ένα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής τους.
Η ΕΛΜΕΡ θα παραμείνει σε επαφή με τον Ιατρικό Σύλλογο και την Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου για να ενημερωνόμαστε για τις όποιες εξελίξεις υπάρχουν και να κινηθούμε αναλόγως.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕΡ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου