Τον τελευταίο καιρό η πόλη μας βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας με έναν θλιβερό και αποκρουστικό τρόπο λόγω της γνωστής υπόθεσης παιδεραστίας, που συγκλονισμένοι παρακολουθούμε ακόμα να εξελίσσεται. Κάθε πράξη με εγκληματικό και διεστραμμένο περιεχόμενο είναι καταδικαστέα, πόσο μάλλον όταν θύματά της είναι αθώα παιδιά.
Είναι μάλιστα πιθανό, όσο η κρίση θα βαθαίνει, περιπτώσεις τέτοιες που αυτή τη στιγμή φαντάζουν «μεμονωμένες» να καθίστανται όλο και συχνότερες, είτε έχοντας σαν κίνητρο το οικονομικό κέρδος, στην πιο αηδιαστική μορφή του, είτε την διεστραμμένη ικανοποίηση ατόμων που έχοντας μια θέση εξουσίας «βρίσκουν και τα κάνουν», με όσους τυχόν γνωρίζουν, είτε από συμφέρον, είτε από φόβο (η κοινωνία μας μάς έχει συνηθίσει και στις δύο πρακτικές), να σιωπούν, αφήνοντας το ψοφίμι να σαπίσει μέχρι να βρωμίσει.
Δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε και την άλλη όψη του φαινομένου: όταν δηλαδή το ψοφίμι βρωμίσει, η οσμή να μας αγγίζει όλους, «δικαίους» και «αδίκους». Σε μια εποχή που οι γενικεύσεις εξυπηρετούν πολλές σκοπιμότητες, που όλοι είναι «κακοί» (από εκπαιδευτικοί μέχρι ταξιτζήδες), το θέμα της παιδεραστίας – λόγω και του σκανδαλοθηρικού χαρακτήρα του – προσφέρεται για τέτοιες γενικεύσεις και αφορισμούς. Έτσι ξαφνικά, όλοι οι γυμναστές είναι εξ ορισμού ένοχοι. Όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι το λιγότερο ύποπτοι. Ονόματα «ακούγονται», άνθρωποι «καταγγέλονται», με αποχρώσες ενδείξεις ή χωρίς ενδείξεις, απλά λόγω της ιδιότητάς τους. Κι αν δεν «κάνουν τα ίδια», στην καλύτερη περίπτωση «ξέρουν και δεν μιλάνε».
Η φημολογία και η σκανδαλολογία είναι κατά τη γνώμη μας φαινόμενα επίσης εγκληματικά και επικίνδυνα. Γιατί, πέρα από τη σπίλωση υπολήψεων, τελικά εξυπηρετούν το αντίθετο από εκείνο που υποτίθεται ότι επιδιώκουν: τον εντοπισμό και την καταδίκη των ενόχων. Γιατί, αν όλοι είναι ένοχοι ή ύποπτοι, τελικά δεν είναι κανένας.
Ως εκπαιδευτικοί του Ρεθύμνου στεκόμαστε στο πλευρό των παιδιών και των γονιών που έπεσαν θύματα και δεσμευόμαστε για κάθε στήριξη που θα μας ζητηθεί και μπορούμε να προσφέρουμε. Με την επανέναρξη των μαθημάτων θα αναδείξουμε το θέμα στην ψυχολογική και κοινωνιολογική του διάσταση, γιατί πιστεύουμε πως το «όσο το σκαλίζεις τόσο βρωμάει» δεν μπορεί να είναι ο κανόνας μιας κοινωνίας που θέλει να θεωρείται πολιτισμένη. Ταυτόχρονα, καταδικάζουμε κάθε ενέργεια καπηλείας του φαινομένου, ανεξαρτήτως των κινήτρων που την υπαγορεύουν, από όποιον κι αν προέρχεται. Άλλωστε, ιστορικά, το κυνήγι μαγισσών άλλο σκοπό και αποτέλεσμα δεν είχε παρά τον θάνατο στην πυρά αθώων. Και αυτό δεν πρέπει ως πολίτες και κοινωνία του Ρεθύμνου να το επιτρέψουμε.
ΕΛΜΕ Ρεθύμνου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου