31 Ιανουαρίου 2012

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ

Σχετικά με την ίδρυση του 2ου ΕΠΑΛ και το συνακόλουθο πρόβλημα της σχολικής στέγης η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, μετά και από ανοιχτή συζήτηση των μελών της την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, έχει να δηλώσει τα εξής:

Α) Εκλαμβάνει ως θετικό βήμα την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ενοικίαση χώρου για σχολείο, παρά τις παλινωδίες και καθυστερήσεις. Είναι μία απόφαση σύμφωνη με την αρχική μας θέση ότι η εύρεση νέου χώρου είναι καλύτερη λύση σε σχέση με την ανακατανομή των σχολικών χώρων και χαιρόμαστε που η τελευταία μοιάζει ως προοπτική να εγκαταλείπεται.

Β) Καλεί τη Δημοτική Αρχή να ενημερώσει δημοσίως την εκπαιδευτική κοινότητα και τους πολίτες του Ρεθύμνου για τα παρακάτω:
  1. Ποιο είναι το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα ενεργειών (λήξη προκήρυξης διαγωνισμού-υπογραφή συμφωνίας με ιδιοκτήτη-ανακατασκευή χώρου-μεταφορά υλικού), με δεδομένο ότι ο νέος χώρος πρέπει να είναι έτοιμος τον Σεπτέμβριο.
  2. Από πού τελικά θα πληρώνεται το ενοίκιο κι αν τελικά, όπως τελευταία ενημερωθήκαμε, πληρώνεται από το Δημόσιο, αν υπάρχουν γραπτές δεσμεύσεις από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών περί αυτού.
  3. Ποιες θεωρεί ο Δήμος ότι πρέπει να είναι οι προδιαγραφές του νέου χώρου (πέρα από το εμβαδόν των 1000 τ.μ. και τον αύλειο χώρο) προκειμένου το εκπαιδευτικό έργο να επιτελείται σωστά.
  4. Ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που για τον έναν ή τον άλλον λόγο δεν βρεθεί αυτός ο χώρος ή δεν είναι έτοιμος εγκαίρως. Σε αυτό το σημείο η ΕΛΜΕΡ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα συζητήσει το ενδεχόμενο απογευματινής βάρδιας στο ΕΠΑΛ (ή σε οποιοδήποτε άλλο σχολείο), γιατί: α) είναι αυτονόητα και αποδεδειγμένα αντιπαιδαγωγικό, β) δημιουργεί προβλήματα, συχνά ανυπέρβλητα, που έχουν να κάνουν με τη μετακίνηση των μαθητών, ειδικά των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, που έρχονται στο Ρέθυμνο από την επαρχία, γ) δημιουργεί το δεδικασμένο της «εύκολης λύσης» - αντί να φτιάξουμε σχολεία, βάζουμε τα μισά πρωί και τα μισά απόγευμα.
Γ) Εκφράζει την πάγια θέση της ότι ακόμα και οι ενοικιάσεις χώρων δεν λύνουν οριστικά το πρόβλημα. Τα σούπερ μάρκετ ή οι αποθήκες δεν είναι χώροι φτιαγμένοι για σχολεία, όσο καλά κι αν μετασκευαστούν, ούτε αποτελούν οικονομικές λύσεις, αφού σε ένα βάθος χρόνου τα χρήματα που θα έχουν δαπανηθεί για ενοίκια θα ξεπερνούν εκείνα της κατασκευής νέων σχολείων. Σε αυτό το πλαίσιο χρειάζεται να αγωνιστούμε ώστε τα χρήματα για την Παιδεία να δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, στο μέτρο και τον βαθμό που πρέπει, και να μην «παρακαλάμε» για ένα ΕΣΠΑ (χρηματοδότηση από την Ε.Ε.) ή να καταφεύγουμε σε λύσεις τύπου ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα), που άλλο δεν εξυπηρετούν παρά να χρεώνουν τον δημόσιο προϋπολογισμό παραχωρώντας δημόσια γη και κυριότητα στα επιχειρηματικά συμφέροντα (βλ. διόδια).

Ευελπιστούμε ότι όπως οι αντιρρήσεις μας πάνω στην πρόταση της ανακατανομής των χώρων εισακούστηκαν, έτσι και οι παραπάνω θέσεις και αιτήματά μας θα τύχουν από τη Δημοτική Αρχή ανάλογης αντιμετώπισης. Θα θεωρούσαμε μάλιστα ιδιαίτερα χρήσιμο αν εκπρόσωποι του Δήμου ή ο ίδιος ο κ. Μαρινάκης ενημέρωναν άμεσα την εκπαιδευτική κοινότητα για όλα αυτά σε μια ανοιχτή συζήτηση που θα οργανώναμε σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Το ζήτημα της σχολικής στέγης στο Ρέθυμνο είναι ιδιαίτερα οξύ και χρειάζεται την εγρήγορση και τον ζήλο όλων μας.

ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: