13 Δεκεμβρίου 2023

ΑΙΤΗΜΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΓΑΡΑΖΟΥ, ΚΡΑΝΑΣ, ΣΥΒΡΙΤΟΥ ΚΑΙ ΦΟΥΡΦΟΥΡΑ ΩΣ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΩΝ

 

ΕΛΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ηλιακάκη16, Ρέθυμνο, Τ.Κ.74131 

                ΣΥΝΔΙΚ.ΧΡΟΝΙΑ: 2023-24

e-mail: elmereth@gmail.com

                 Ρέθυμνο, 13/12/2023

faceboοκ: https://www.facebook.com/elmereth / 

                 ΕΞΕΡΧ.: 013

blog:elme-rethymno.blogspot.com/    

                 ΠΡΟΣ: ΥΠΑΙΘΑ/ ΠΔΕ Κρήτης / 

                 ΔΔΕ   Ρεθύμνου/

                  Σχολικές μονάδες Δ.Ε. Ρεθύμνου/

      Δήμοι Αμαρίου και Μυλοποτάμου/

      Κόμματα - Βουλευτές νομού/

      Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης

 

ΑΙΤΗΜΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΓΑΡΑΖΟΥ, ΚΡΑΝΑΣ, ΣΥΒΡΙΤΟΥ ΚΑΙ ΦΟΥΡΦΟΥΡΑ ΩΣ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΩΝ

 

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου επαναφέρει το αίτημα που είχε μετ’ επιτάσεως τεθεί το 2018 για αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με αφετηρία τα 3 μόρια (αντί για 2 σήμερα) των σχολείων της πόλης, καθώς ο νομός, μεταξύ άλλων, στερείται ακτοπλοϊκής και αεροπορικής σύνδεσης με την ηπειρωτική χώρα, χαρακτηρίζεται από οξυμένο πρόβλημα εύρεσης στέγης και δεν διαθέτει επαρκείς και ασφαλείς υγειονομικές δομές.

 

Ως ζήτημα αιχμής θέτουμε προς το Υπουργείο Παιδείας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης τον χαρακτηρισμό των σχολικών μονάδων που βρίσκονται στα χωριά Γαράζο, Κράνα, Σύβριτο (Αγ. Φωτεινή) και Φουρφουράς ως «δυσπρόσιτων», σαν ένα μέτρο που θα συμβάλει στη γρηγορότερη στελέχωσή τους με εκπαιδευτικό προσωπικό (καθώς τα «δυσπρόσιτα» δίνουν διπλά μόρια και προτιμώνται από τους εκπαιδευτικούς) και κατά συνέπεια θα τονώσει γενικότερα τις συγκεκριμένες περιοχές. Επισημαίνουμε πως ο χαρακτηρισμός ενός σχολείου ως «δυσπρόσιτου» δεν έχει να κάνει μόνο με την απόσταση από την πρωτεύουσα ενός νομού αλλά λαμβάνονται υπόψη (ή, τουλάχιστον, έτσι θα έπρεπε) και άλλες παράμετροι, που έχουν να κάνουν με τις ιδιαιτερότητες του κάθε σχολείου, τη σημασία που αυτό έχει για την περιοχή ή αν «κουμπώνει» με ένα άλλο σχολείο για τη συμπλήρωση ωραρίου (όπως συμβαίνει με το Γαράζο και την Κράνα ή με τον Φουρφουρά και τη Σύβριτο).

 

Η θέση αυτή της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου προκύπτει από τις ειδικές συνθήκες των συγκεκριμένων σχολείων, οι οποίες δυστυχώς έφτασαν να χρησιμοποιηθούν προσφάτως ως πρόσχημα για το κλείσιμο δύο εξ αυτών. Σε κάθε περίπτωση όμως θυμίζουμε πως το σημαντικό είναι η πλήρης και έγκαιρη στελέχωση όλων των σχολικών μονάδων με εκπαιδευτικούς και βοηθητικό προσωπικό. Αυτό όχι μόνο δεν συμβαίνει αλλά ειδικά εφέτος αντιμετωπίζουμε τη χειρότερη κατάσταση τα τελευταία χρόνια, αφού, και τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, στα σχολεία της


Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου καταγράφονται περίπου 30 κενά εκπαιδευτικών και Ειδικού - Βοηθητικού Προσωπικού.

 

Τέλος, η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου δηλώνει πως, πέρα από το αίτημα για τα

«δυσπρόσιτα», θα θέσει στο τραπέζι του διαλόγου και άλλες προτάσεις για την ενίσχυση των σχολείων της υπαίθρου – η παροχή οικονομικής στέγης από τους δήμους σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς μπορεί να είναι μία από αυτές.

 

Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ

Ο Πρόεδρος                                                                           Η  Γ. Γραμματέας

Χρήστος Σουρουλής                                                          Δέσποινα Νικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια: