08 Νοεμβρίου 2023

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΑΝΩΓΕΙΩΝ,

 

ΕΛΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ηλιακάκη16, Ρέθυμνο, Τ.Κ.74131

ΣΥΝΔΙΚ.ΧΡΟΝΙΑ: 2022-23

e-mail: elmereth@gmail.com

Ρέθυμνο, 08/11/2023

faceboοκ:  https://www.facebook.com/elmereth /

ΕΞΕΡΧ.:134

blog:elme-rethymno.blogspot.com/

  ΠΡΟΣ: ΥΠΑΙΘΑ/ΔΔΕ Ρεθύμνου

ΚΟΙΝ: Σχολικές μονάδες Δ.Ε. Ρεθύμνου

 Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης

Δήμος Ανωγείων/Δήμος Μυλοποτάμου

                                 

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΑΝΩΓΕΙΩΝ, ΓΑΡΑΖΟΥ ΚΑΙ ΚΡΑΝΑΣ

 

Αποτελεί κοινό τόπο ότι η φετινή σχολική χρονιά παρουσιάζει τα περισσότερα κενά σε εκπαιδευτικούς από κάθε άλλη την τελευταία δεκαετία. Στο Ρέθυμνο παρατηρούνται ακόμα μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικών, ειδικά στα σχολεία της υπαίθρου, με τα Γυμνάσια των Ανωγείων, του Γαράζου και της Κράνας να είναι «πρωταθλητές» σε αυτή τη θλιβερή λίστα.

 

Στο Γυμνάσιο Ανωγείων, το οποίο, όπως και το Λύκειο, υφίσταται  συνεχείς μετακομίσεις από τον «σεισμό του Αρκαλοχωρίου» και εξής, οι μαθητές της Α΄ τάξης δεν έχουν διδαχθεί ακόμα Λογοτεχνία, Αγγλικά και Τεχνολογία ενώ κάνουν Γαλλικά μόνο για μία ώρα. (Παρόλο που η καθηγήτρια έχει οργανική θέση στο σχολείο). Οι μαθητές της Β΄ τάξης ακόμα δεν έχουν διδαχθεί Αρχαία, Αγγλικά, Τεχνολογία, Μουσική και Εικαστικά, ενώ της  Γ΄ τάξης  δεν έχουν διδαχθεί Γλώσσα και Αρχαία από μετάφραση συν όλα τα προηγούμενα, με αποτέλεσμα να προκύπτουν 50 ώρες κενές εβδομαδιαίως! Το μόνο «μπάλωμα» της τελευταίας στιγμής είναι η τοποθέτηση ενός φιλολόγου, ο οποίος όμως μετακινήθηκε από το Γυμνάσιο Κράνας, που ήδη έχει μεγάλες ελλείψεις, «λειτουργεί» κατά βάση με εκπαιδευτικούς που συμπληρώνουν ωράριο από άλλα σχολεία και τεχνητά οδηγείται στο κλείσιμο!

 

Το Γυμνάσιο Γαράζου «λειτουργούσε» μέχρι πρότινος μόνο με έναν μαθηματικό κι έναν φιλόλογο, συνιστώντας μια παγκόσμια πρωτοτυπία …διθέσιου Γυμνασίου! Από τους έξι αναπληρωτές που τοποθετήθηκαν στην τελευταία φάση, οι τέσσερις (για σεβαστούς λόγους προσωπικών κωλυμάτων) δεν μπόρεσαν να αποδεχτούν τη θέση, ενώ – φυσικά – δεν προβλέπεται άμεση αντικατάστασή τους. Στο σχολείο τα παιδιά δεν διδάσκονται καθόλου Φυσική, Βιολογία, Χημεία, Γεωγραφία, Πληροφορική, Αγγλικά, Γερμανικά, Μουσική και Καλλιτεχνικά! Παρόμοια, και στο συστεγαζόμενο ΕΠΑΛ η Φυσική, η Χημεία, η Βιολογία, τα Αγγλικά, η Πληροφορική και η Φυσική Αγωγή …αγνοούνται. (Αλλά κατά τα άλλα τον Μάιο οι μαθητές θα υποχρεωθούν να εξεταστούν με «Τράπεζα Θεμάτων»…).

 

Έτσι δεν μπορούν να λειτουργήσουν σχολεία! Οι μαθητές τελειώνουν από νωρίς, δεν υπάρχουν δρομολόγια να τους μεταφέρουν στα χωριά τους, με αποτέλεσμα να μένουν στον χώρο του σχολείο με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους ίδιους και τους εκπαιδευτικούς.

 

Ως ΕΛΜΕ Ρεθύμνου απαιτούμε:

·         Το ΥΠΑΙΘΑ να προχωρήσει σε άμεση στελέχωση όλων των σχολικών μονάδων.

·         Να κηρυχτούν δυσπρόσιτα τα Γυμνάσια Γαράζου και Κράνας και το ΕΠΑΛ Γαράζου. Καμία σκέψη για κλείσιμο της Κράνας!

·         Η ΔΔΕ να μην «διευκολύνει» τη διαρροή μαθητών από αυτά τα σχολεία με …εύκολες μεταγραφές.

·         Η ΔΔΕ να προβεί στις ανάλογες κινήσεις προς το Υπουργείο ώστε να ενισχυθεί το ΕΠΑΛ Γαράζου με περισσότερους τομείς.

·         Οι Δήμοι να μεριμνήσουν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους ώστε να στηρίξουν υλικοτεχνικά τα σχολεία αλλά κυρίως να συστρατευτούν με τα εκπαιδευτικά σωματεία και τους γονείς στην υπόθεση σωτηρίας των σχολείων μας.

·         Να ληφθεί μέριμνα για οικονομικά καταλύματα και συγκοινωνίες που θα λειτουργήσουν ως κίνητρα επιλογής για τα σχολεία της υπαίθρου.

 

Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ

Ο Πρόεδρος              Η  Γ. Γραμματέας

                           Χρήστος Σουρουλής        Δέσποινα Νικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια: