07 Νοεμβρίου 2023

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΕΣ - ΘΥΜΑΤΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

 

ΕΛΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ηλιακάκη16, Ρέθυμνο, Τ.Κ.74131

ΣΥΝΔΙΚ.ΧΡΟΝΙΑ: 2022-23

e-mail: elmereth@gmail.com

Ρέθυμνο, 07/11/2023

faceboοκ:  https://www.facebook.com/elmereth /

ΕΞΕΡΧ.:130

blog:elme-rethymno.blogspot.com/

 ΠΡΟΣ: Σχολικές μονάδες  Δ.Ε. Ρεθύμνου

Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΣΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΕΣ - ΘΥΜΑΤΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

 

            Το STOP στον εκφασισμό του τόπου δεν είναι υπόθεση τεσσάρων κοριτσιών!

 

Στη χώρα που η  - όποια – Δικαιοσύνη αποδίδεται με ρυθμούς που κάνουν τη χελώνα να φαίνεται τέρας ταχύτητας έγινε κάποιο …μικρό θαύμα και ξεκίνησε επιτέλους την περασμένη Πέμπτη (02/11) στο δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου η δίκη για την απρόκλητη επίθεση ομάδας φασιστών απέναντι σε τέσσερις κοπέλες, εκ των οποίων η μία συνάδελφος εκπαιδευτικός, που προσέρχονταν για συμμετοχή σε συλλαλητήριο υπέρ των προσφύγων τον Μάρτιο του 2020. Θυμίζουμε συνοπτικά:

 

·         Δεκαπέντε περίπου άντρες με κράνη και κουκούλες (καλυμμένα πρόσωπα, δηλαδή) επιτέθηκαν στις κοπέλες, τους άρπαξαν τα πανό τους, έσπρωξαν βίαια τουλάχιστον τη μία εξ αυτών, τις έβριζαν χυδαία με ρεπερτόριο άκρως σεξιστικό και μισογυνικό, τις αποκάλεσαν «ντροπή της χώρας» μόνο και μόνο επειδή συμμετείχαν σε συλλαλητήριο που δεν ήταν του ...γούστου τους!

·         Η επίθεση και η επανειλημμένη παρενόχληση με κάθε τρόπο έγινε σε κεντρικότατο σημείο της πόλης, με την ΕΛΑΣ ευρισκόμενη παραδίπλα να αδιαφορεί στις εκκλήσεις για βοήθεια των κοριτσιών, που έσπευσαν να καταγγείλουν στους αστυνομικούς το περιστατικό, και, δυστυχώς, με την πλήρη απουσία αντίδρασης κάθε αυτόπτη μάρτυρα.

·         Οι θιγόμενες κοπέλες, με γενναιότητα και μεγάλη αποφασιστικότητα, αποφάσισαν να εμπλακούν στον (ανηφορικό και μαρτυρικό) δρόμο της δικαστικής δικαίωσης για όσα κάποιοι φασίστες θέλησαν να τους αμφισβητήσουν βάναυσα, τραμπουκίζοντάς τους: Την αξιοπρέπειά τους ως ανθρώπων, την τιμή και την υπόληψή τους ως γυναικών, το δικαίωμά τους στην ελεύθερη γνώμη και στη συμμετοχή σε κινητοποιήσεις. Κι αυτό, επειδή γνωρίζουν πολύ καλά πού οδηγούν η παθητικότητα, η υποταγή, η αποσιώπηση – στον περαιτέρω εκφασισμό μιας ταχέως εκφασιζόμενης κοινωνίας! Με τη στάση τους μας προσφέρουν κι ένα πολύ σπουδαίο παράδειγμα αντίστασης στον εκφοβισμό!

·         Οι εναγόμενοι φασίστες (αξίζει να σημειωθεί ότι στο δικαστήριο βρίσκονται μόνο οι μισοί περίπου από όσους διέπραξαν την επίθεση) κατόρθωσαν να σύρουν την υπόθεση από αναβολή σε αναβολή, με την πρόθυμη συνδρομή φυσικά του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Περιττό να αναφέρουμε το πολύπλευρο και τεράστιο κόστος για τις τέσσερις κοπέλες από την εξέλιξη αυτή– τόσο το οικονομικό (δικαστικά έξοδα, έξοδα μετακίνησης στον τόπο της δίκης για όσες έχουν ήδη μετατεθεί αλλού κλπ) όσο και το ψυχολογικό, με την αίσθηση ατιμωρησίας να παγιώνεται, να ριζώνει και «να κόβει τα φτερά» και του πλέον θαρραλέου.

·         Η δίκη, έπειτα από τρεις αναβολές και τριάμισι συναπτά έτη, ξεκίνησε επιτέλους την περασμένη Πέμπτη και συνεχίζεται την ερχόμενη Παρασκευή στο δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου. Κανείς όμως δεν δικαιούται να εφησυχάζει και να προεξοφλεί τη δικαστική έκβαση, που θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη σε κάθε δημοκρατική κι ευνομούμενη κοινωνία: Η δριμεία επανεμφάνιση των φασιστικών αντιλήψεων και των ταγμάτων εφόδου στους δρόμους, τα δύο μέτρα και σταθμά της ελληνικής Δικαιοσύνης σε άφθονες τέτοιες περιπτώσεις, η ισχυρή κάλυψη των συγκεκριμένων πρακτικών και μεθοδεύσεων από τους θεσμούς και, ειδικότερα, από την ΕΛΑΣ (η οποία ...βρίθει ομοϊδεατών με τους συγκεκριμένους που κάθονται στο εδώλιο), συνιστούν πραγματικότητες ζοφερές και αναντίρρητες κι επιβάλλουν την εγρήγορση του δημοκρατικού κόσμου.

·         Η ιστορία και η εμπειρία των πρόσφατων χρόνων έχουν αποδείξει πως μόνο ένας παράγοντας είναι ικανός να βάλει κάποιο φρένο στην περαιτέρω ενθάρρυνση του φασισμού, καθώς και στην ασύδοτη τάση των θεσμών του κράτους να τον χαϊδεύουν: Η δυναμική κι όσο το δυνατόν πιο μαζική παρουσία του αντιφασιστικού και δημοκρατικού κόσμου, που δείχνουν έμπρακτα πως τέτοιες υποθέσεις αφορούν όλη την κοινωνία, που στέλνουν το καθαρό μήνυμα πως δεν παραιτούμαστε, πως κατανοούμε τι διακυβεύεται εδώ!

 

Κατά συνέπεια, η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου:

·         Δηλώνει την πλήρη συμπαράστασή της στις τέσσερις αγωνίστριες. Ο αγώνας τους είναι κι αγώνας όλων μας!

·         Πέρα από το παρόν ψήφισμα, θα παρευρεθεί και στα δικαστήρια Ρεθύμνου την Παρασκευή, 10.11.2023, ημέρα συνέχισης της εκδίκασης,  για να τις συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο. Σε αυτό το πλαίσιο κηρύσσουμε διευκολυντική στάση εργασίας για τους εκπαιδευτικούς της Δ.Ε. Ρεθύμνου τις ώρες 11.00-14.00.

·         Καλεί όλους τους ανθρώπους δημοκρατικών κι αντιφασιστικών πεποιθήσεων να παρευρεθούν – όσο το δυνατόν πιο μαζικά – στα δικαστήρια του Ρεθύμνου, την ερχόμενη Παρασκευή (μετά τις 9.00 το πρωί). Μια δυναμική κι ογκώδης παρουσία είναι το μόνο που «οι απέναντι» (θεσμικοί και παρα-θεσμικοί) φοβούνται! Καμία μόνη, κανένας μόνος!

 

Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ

Ο Πρόεδρος                     Η  Γ. Γραμματέας

                     Χρήστος Σουρουλής                   Δέσποινα Νικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια: