24 Σεπτεμβρίου 2023

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΣ ΕΛΜΕΡ ΣΤΟ ΚΕΔΑΣΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΕΛΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ηλιακάκη16, Ρέθυμνο, Τ.Κ.74131

ΣΥΝΔΙΚ.ΧΡΟΝΙΑ: 2023-24

e-mail: elmereth@gmail.com

Ρέθυμνο, 23/09/2023

faceboοκ:  https://www.facebook.com/elmereth

ΕΞΕΡΧ.: 102

 

ΠΡΟΣ: Σχολικές Μονάδες Δ.Ε. Ρεθύμνου

Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης

 ΚΟΙΝ: ΚΕΔΑΣΥ Ρεθύμνου/ΔΔΕ Ρεθύμνου/Ένωση 

Γονέων/ Σύλλογος Γονέων Ατόμων με Αυτισμό /

 Σωματείο ΑμΕΑ

 

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΣ ΕΛΜΕΡ ΣΤΟ ΚΕΔΑΣΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Επίσκεψη πραγματοποίησε το Δ.Σ. της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ρεθύμνου στο Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ) Ρεθύμνου. Το Δ.Σ. ξεναγήθηκε στους χώρους του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., συνομίλησε με το επιστημονικό και εκπαιδευτικό προσωπικό και είχε διεξοδική συνεργασία με την Αναπληρώτρια Προϊστάμενη, φιλόλογο κυρία Μαρία Πετράκη.

 

Στη συζήτηση μπήκαν εμφατικά τα θέματα των τραγικών ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς στην Ειδική Αγωγή και κυρίως στην Παράλληλη Στήριξη (Π.Σ.), αλλά και σε Ειδικό Επιστημονικό και Βοηθητικό Προσωπικό (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, σχολικοί νοσηλευτές κ.ά). Η τελευταία εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας είναι έτσι διατυπωμένη ώστε να αφήνει ανοικτή τη δημιουργία “groups” μαθητών γύρω από έναν εκπαιδευτικό αντί της εξατομικευμένης υποστήριξης, ή έστω της αναλογίας «ένας εκπαιδευτικός για δύο μαθητές».

 

Το ΚΕΔΑΣΥ, όπως μας ενημέρωσε η κ. Πετράκη, από την πλευρά του καταγράφει τις ανάγκες των μαθητών, με 15 ή 18 ώρες ανά μαθητή για το σύνολο των υπό διδασκαλία αντικειμένων, και με βάση αυτά τα στοιχεία στέλνονται τα κενά εκπαιδευτικών από τη ΔΔΕ Ρεθύμνου στο ΥΠΑΙΘΑ. Σε περίπτωση που σε ένα τμήμα υπάρχουν δύο μαθητές που χρειάζονται Π.Σ. καλό είναι να δίνεται προσοχή όπου αυτό είναι εφικτό να ανήκουν τουλάχιστον σε ομοειδείς περιπτώσεις.

 

Τόσο από την πλευρά της ΕΛΜΕΡ, όσο και από την πλευρά του ΚΕΔΑΣΥ, τονίστηκε η σημασία της ενεργούς και διεκδικητικής παρουσίας των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, ώστε να πιεστεί η Πολιτεία να ενισχύσει τις δομές της Ειδικής Αγωγής, όχι μόνο της Π.Σ., αλλά και των Τμημάτων Ένταξης, τα οποία πρέπει να υπάρχουν σε όλα τα σχολεία της πόλης, ει δυνατόν και του νομού.

 

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης και στην ανάγκη ενίσχυσης του ίδιου του ΚΕΔΑΣΥ, τόσο με προσωπικό και προκήρυξη επιπλέον οργανικών θέσεων, όσο και σε επίπεδο εγκαταστάσεων. (Για το τελευταίο δρομολογείται σχετική διαδικασία). Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ επέμεινε και στη σημασία της δημόσιας καταγγελίας των κακώς κειμένων και των αντίστοιχων υπευθύνων.

 

Ως ΕΛΜΕ Ρεθύμνου θα κάνουμε όλες τις δυνατές ενέργειες, σε συμπόρευση με γονείς, σωματεία, φορείς και τοπικές αρχές που θέλουν να κινηθούμε σε μία αγωνιστική κατεύθυνση με βασικά αιτήματα:

·         Έγκαιρη και πλήρη κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών.

·         Ειδικό προσωπικό σε όλα τα σχολεία.

·         Τμήματα ένταξης σε όλα τα σχολεία.

·         Στελέχωση των ΚΕΔΑΣΥ με επαρκές προσωπικό.

 

Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ

Ο Πρόεδρος                                                  Η  Γ. Γραμματέας

Χρήστος Σουρουλής                                             Δέσποινα Νικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια: