13 Οκτωβρίου 2024

Καμία «τηλεκπαίδευση» σε υπό κατάληψη σχολεία!

 

ΕΛΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ηλιακάκη16, Ρέθυμνο, Τ.Κ.74131

ΣΥΝΔΙΚ.ΧΡΟΝΙΑ: 2023-24

e-mail: elmereth@gmail.com

Ρέθυμνο, 07/10/2024

faceboοκ:  https://www.facebook.com/elmereth /

ΕΞΕΡΧ.:132

blog: elme-rethymno.blogspot.com/    

ΠΡΟΣ:  Σχολικές μονάδες Δ.Ε. Ρεθύμνου

ΚΟΙΝ: ΔΔΕ Ρεθύμνου/  ΟΛΜΕ                                                                            

 

 

Καμία «τηλεκπαίδευση» σε υπό κατάληψη σχολεία!

 

Είμαστε πλέον στον Οκτώβριο και τα κενά στα σχολεία της Δ.Ε. Ρεθύμνου ξεπερνούν τα εκατό. Στον νομό υπάρχουν σχολικές μονάδες που το πρόγραμμα ολοκληρώνεται ακόμα και στο δίωρο λόγω τρομακτικής έλλειψης καθηγητικού προσωπικού. Ωστόσο, προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας παραμένει η «τηλεκπαίδευση» και να «τιμωρηθούν» οι μαθητές που κάνουν καταλήψεις.

 

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου τονίζει πως ηθική και νομική υποχρέωση του εκπαιδευτικού είναι να βρίσκεται στη σχολική τάξη. Για τις καταλήψεις υπάρχουν τρόποι αναπλήρωσης και η «τηλεκπαίδευση» δεν είναι μία από αυτές. Καθιστούμε λοιπόν και πάλι σαφές ότι σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να χρησιμοποιήσουν δικό τους εξοπλισμό ή χώρο για την παροχή «τηλεκπαίδευσης». Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει στη νομοθεσία που να επιτάσσει διδασκαλία μέσω Webex, πέραν του σχολείου υπηρέτησης. Οι εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας είναι άνευ νομικού ερείσματος και επομένως άνευ υποχρεωτικού χαρακτήρα. (Γι’ αυτό εξάλλου δεν έχει τιμωρηθεί πειθαρχικά κανένας διδάσκων που επικαλέστηκε αδυναμία παροχής «τηλεκπαίδευσης» με ίδια μέσα).

 

Καθιστούμε επίσης σαφές πως οι εκπαιδευτικοί δεν οφείλουν να υπακούν σε προφορικές «εντολές», πολύ περισσότερο όταν αυτές είναι πέρα και έξω από κάθε θεσμικό και νομικό πλαίσιο. Η «τηλεκπαίδευση» στις καταλήψεις δεν προσφέρει τίποτα σε παιδαγωγικό επίπεδο, ούτε σε επίπεδο κάλυψης της ύλης, απλά τιμωρεί – επίσης εκτός νομικού πλαισίου – με «απουσίες» τους μαθητές που είτε συμμετέχουν στην κατάληψη, είτε αντιμετωπίζουν τεχνικά προβλήματα. Για αυτόν τον λόγο δεν πρέπει ούτε webex να γίνεται στις καταλήψεις, ούτε να καταγράφονται απουσίες στους μαθητές.

 

Θυμίζουμε επίσης ότι, σύμφωνα με απόφαση της Γ.Σ των Προέδρων ΕΛΜΕ στις 25/9/2021, η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει απεργία - αποχή από την τηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία. Η απεργία - αποχή βρίσκεται σε ισχύ, δεν έχει – ευλόγως – προσβληθεί νομικά από το υπουργείο και μπορούμε να την επικαλεστούμε. Σε αυτό το πλαίσιο δεν έχουμε και καμία υποχρέωση να στείλουμε “links”.

 

Τα προβλήματα στην Παιδεία δεν λύνονται με απειλές ή νομικές ακροβασίες. Και αν η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ έχει τους λόγους της να καταφεύγει σε αυτές τις πρακτικές, οι συνάδελφοι διευθυντές μπορούν και οφείλουν να είναι με την ουσία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μαζί με τους συλλόγους διδασκόντων και όχι απέναντι.

 

Τέλος, για όποιο τυχόν πρόβλημα προκύψει, καλούμε τους συναδέλφους να επικοινωνήσουν άμεσα με το σωματείο στο elmereth@gmail.com ή να καλέσουν τηλεφωνικά κάποιο από τα μέλη του Δ.Σ.

 

Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ

Ο Πρόεδρος                                Η  Γ. Γραμματέας

                             Χρήστος Σουρουλής                           Δέσποινα Νικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια: