03 Ιουνίου 2024

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΥΣΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

 

ΕΛΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ηλιακάκη16, Ρέθυμνο, Τ.Κ.74131

ΣΥΝΔΙΚ.ΧΡΟΝΙΑ: 2023-24

e-mail: elmereth@gmail.com

Ρέθυμνο, 03/06/2024

faceboοκ:  https://www.facebook.com/elmereth /

ΕΞΕΡΧ.: 086

blog:elme-rethymno.blogspot.com/

ΠΡΟΣ: Σχολικές μονάδες Δ.Ε. Ρεθύμνου

Προϊστάμενο ΔΔΕ Ρεθύμνου/

Σύμβουλο Μουσικών/Δ/ντή ΜΣΡ

ΚΟΙΝ: ΟΛΜΕ/ΠΔΕ Κρήτης

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΥΣΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

 

Πριν μερικές ημέρες το σωματείο μας δέχτηκε αναφορές από συναδέλφους σχετικά με την πιθανότητα οι αξιολογήσεις στους εκπαιδευτικούς της ειδικότητας ΤΕ16 (Μουσικοί Τεχνικής Εκπαίδευσης) να κινούνται εκτός νομικού πλαισίου λόγω απουσίας σχετικής πρόβλεψης στον νόμο 4823/2021. Σχετικά είχε προηγηθεί έγγραφο της ΔΔΕ Χανίων προς τους συμβούλους ευθύνης της τον περασμένο Νοέμβριο που διεμήνυε ότι σύμφωνα με ενημέρωση από το ΥΠΑΙΘΑ απαιτούνταν νομοθετική ρύθμιση για τη συγκεκριμένη ειδικότητα και ως εκ τούτου δεν έπρεπε ακόμα να γίνουν οι σχετικές αξιολογήσεις. Το εν λόγω μήνυμα ήταν εις γνώση του συμβούλου των Μουσικών κ. Λάζου, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε.

 

Η θέση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου για την αξιολόγηση εν γένει είναι ασφαλώς γνωστή, εδώ όμως είχαμε να κάνουμε με την πιθανότητα οι συγκεκριμένες αξιολογήσεις να είναι παράνομες. Ως οφείλαμε από τη θέση μας απέναντι στους συναδέλφους, αποστείλαμε με σχετικό έγγραφο στις 18/5 ερώτημα στους κκ σύμβουλο των Μουσικών και διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο βάσει του οποίου διεξάγονταν οι εν λόγω αξιολογήσεις. Αντίστοιχα, ζητούσαμε την τεκμηριωμένη άποψη και του κ. Προϊσταμένου ΔΔΕ Ρεθύμνου. Σεβόμενοι τον ρόλο και τη θέση των παραληπτών και το δικαίωμα του καθενός να εκθέσει τη δική του εκδοχή για όσα μας αναφέρθηκαν, αποστείλαμε το ερώτημα ιδιωτικώς και χωρίς κανένα στοιχείο έγκλησης ή προκατάληψης.

 

Προς δυσάρεστη έκπληξή μας, μέχρι και τις 27/5 δεν λάβαμε καμία απάντηση από κανέναν εκ των παραληπτών, οπότε τηλεφωνήσαμε ως Δ.Σ. και στους τρεις συναδέλφους με εν γνώσει τους ανοικτή ακρόαση. Ο κ. Λάζου μάς προέτρεψε να αναζητήσουμε απαντήσεις από το Υπουργείο, ο κ. Ραφτάκης επικαλέστηκε την υποχρεωτικότητα που προέκυπτε από τις αποφάσεις της ΔΔΕ Ρεθύμνου και ο κ. Μαραγκάκης ισχυρίστηκε πως δεν υπήρχε λόγος βιασύνης στο να έχουμε απάντηση.

 

Επειδή το σωματείο ενεργεί εκ μέρους του κλάδου και η απουσία απάντησης είναι προς τον κλάδο και όχι προς τα μέλη του Δ.Σ., είμαστε στη δυσάρεστη θέση και υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε το γεγονός της απουσίας απάντησης σε ένα ερώτημα που η ΕΛΜΕΡ κατέθεσε επισήμως και να ζητήσουμε από τους κκ Λάζου, Μαραγκάκη και Ραφτάκη, έστω και τώρα, να σεβαστούν τόσο τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, όσο και τον δικό τους θεσμικό ρόλο και να απαντήσουν τεκμηριωμένα σε όσα ρωτήθηκαν.

 

Κλείνοντας, θέλουμε να επισημάνουμε πως η επιστροφή του επιθεωρητισμού στην εκπαίδευση δεν μπορεί παρά να συνεπάγεται όλο και περισσότερα φαινόμενα αυθαιρεσίας, ιεράρχησης σε ανώτερους και κατώτερους, υποταγής και φόβου. Τα σωματεία οφείλουν να είναι παρόντα, να προστατεύουν τα εργασιακά δικαιώματα και να διεκδικούν περισσότερα και να προτάσσουν την αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού.

 

Αλλά και ο κάθε συνάδελφος ατομικά χρειάζεται να αντιληφθεί τι είναι εκείνο που έρχεται κατά πάνω μας και να κάνει τις επιλογές του.

                                               

Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ

Ο Πρόεδρος                       Η  Γ. Γραμματέας

Χρήστος Σουρουλής                          Δέσποινα Νικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια: