26 Οκτωβρίου 2009

ΟΧΙ στην ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου 2005 στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή έγιναν κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των φοιτητικών λεσχών, που προωθούσε ο τότε πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στο πλαίσιο των συνολικότερων επιλογών για χτύπημα της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.
Ο Σύλλογος Φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης με αλλεπάλληλες γενικές συνελεύσεις κατάγγειλε αυτές τις μεθοδεύσεις και προχώρησε σε μαζικές κινητοποιήσεις. Οι δυναμικές μορφές πάλης που επέλεξαν οι φοιτητές, μέσα από τα συλλογικά τους όργανα, η ακύρωση διαγωνισμών για την ιδιωτικοποίηση, οι παραστάσεις διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο, καθώς και η καταγγελία του εν λόγω πρύτανη και των πεπραγμένων του στην τοπική κοινωνία είχαν ως αποτέλεσμα να διατυπωθούν απειλές εναντίον συνδικαλιστών φοιτητών που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις τόσο από τον κ. πρύτανη όσο και από τον τότε κ. αντιπρύτανη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρυτανικό συμβούλιο του ΔΠΘ είχε προχωρήσει στη σύναψη διπλής σύμβασης για το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου, τόσο με το ΕΙΝ όσο και με επιχειρηματία.
Το Φλεβάρη του 2006 ο κ. πρύτανης προχώρησε στην υλοποίηση αυτών των απειλών, μηνύοντας για συκοφαντική δυσφήμηση τον φοιτητή Λεύτερη Μπέτση, μέλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Ανεξάρτητων Αριστερών, και προχώρησε σε αγωγή εναντίον του, ζητώντας ποσό 200.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης ενός χρόνου, εάν αυτός δεν έκανε δήλωση μετάνοιας. Αφορμή για τη μήνυση υπήρξε δημόσια τοποθέτηση του φοιτητή σε τοπικό κανάλι. Πλήρως συντεταγμένος με τον πρύτανη είναι και ο εμπλεκόμενος επιχειρηματίας, που μήνυσε τον Λευτέρη Μπέτση και το Σύλλογο Φοιτητών.
Ο Σύλλογος Φοιτητών απάντησε απαιτώντας να σταματήσει άμεσα η δίωξη του φοιτητή και προχώρησε στο συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων του αντιπρύτανη με χτίσιμο της εισόδου τους.
Η συνέχεια είναι ενδεικτική των διαθέσεων της κυβέρνησης και των πρυτανικών αρχών. Η εισαγγελία της Ξάνθης κάλεσε έξι φοιτητές που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, που κατηγορούνται ως υπεύθυνοι για τρία αδικήματα. Τα αδικήματα αυτά είναι παράνομη βία, διατάραξη οικιακής ειρήνης και πρόκληση διακεκριμένης φθοράς.
Οι κινήσεις αλληλεγγύης του συλλόγου φοιτητών υπέρ του Λευτέρη Μπέτση δικαιώθηκαν και ηθικά και πολιτικά, καθώς τόσο ο κ. πρύτανης όσο και ο εμπλεκόμενος επιχειρηματίας απέσυραν τις μηνύσεις και τις αγωγές τους, παραδεχόμενοι το σφάλμα τους.
Η συντονισμένη αυτή προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και των μορφών πάλης που επιλέγει το φοιτητικό κίνημα είναι μέρος της προσπάθειας καταστολής του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος, μπροστά στο δυναμικό αγώνα ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και το Νόμο-Πλαίσιο για τα ΑΕΙ.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ απαιτεί να σταματήσει η ποινική δίωξη σε βάρος του φοιτητή Λευτέρη Μπέτση.

Έξω οι εισαγγελείς από τα πανεπιστήμια - Κάτω τα χέρια από το άσυλο.

Καμία δίωξη μαζικού φορέα και των μελών του – Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση.

Ρέθυμνο, 26-10-2009

με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια: