Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2010

Καλή δύναμη στη σχολική χρονιά που ξεκινάει!

Αγαπητοί μαθητές, αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί γονείς,

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου σας εύχεται καλή δύναμη στη σχολική χρονιά που ξεκινάει. Το έργο της εκπαίδευσης είναι εξ ορισμού δύσκολο έργο και καθίσταται δυσκολότερο όταν οι συνθήκες είναι δυσμενείς. Στη χώρα που ζούμε η δημόσια παιδεία σπάνια υπήρξε προτεραιότητα για το ελληνικό κράτος. Πολλά είναι αυτά που στηρίζονται στον πατριωτισμό και το φιλότιμο των εκπαιδευτικών, προκειμένου να μην απαξιωθεί τελείως αυτό το πολύτιμο αγαθό.

Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της ίσως πιο δύσκολης ως τώρα χρονιάς για το δημόσιο σχολείο. 2.825 διορισμοί για 11.500 συνταξιοδοτήσεις. Μείωση πάνω από 50% στα χρήματα που δίνονται για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων. Ο νέος νόμος υποχρεώνει τους νεοδιόριστους να παραμείνουν τρία χρόνια στη θέση που τους τοποθετεί, δήθεν για να μην αλλάζει συχνά το προσωπικό και να λειτουργούν τα σχολεία καλύτερα, τη στιγμή που 9.000 κενά θα καλυφθούν – αν καλυφθούν – με αναπληρωτές που θα έρθουν, όταν έρθουν.

Η παιδεία πληρώνει μια κρίση για την οποία όχι μόνο δεν ευθύνεται, αλλά θα μπορούσε να είναι το καλύτερο προληπτικό γιατρικό της. Όταν οι μαθητές μας «μαθαίνουν να μορφώνονται» σε ένα σχολείο ελλιπές και μίζερο, «μαθαίνουν» και ότι αυτή η χώρα δεν τους αγαπά, εμείς οι «μεγάλοι» δεν τους αγαπάμε, ότι το μέλλον τους δεν μπορεί να είναι καλύτερο από το παρόν το δικό μας.

Εμείς, ως εκπαιδευτική κοινότητα, δεν θέλουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας την απαισιοδοξία. Θέλουμε και είμαστε υποχρεωμένοι να παλέψουμε για να έχουν ένα σχολείο καλύτερο από το σημερινό, ένα μέλλον καλύτερο από το σημερινό. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια ίσως ήρθε η στιγμή να αναλογιστούμε όλοι μας πολύ σοβαρά ότι δεν υπάρχουν πολυτέλειες για εφησυχασμούς και ηττοπάθειες.

Καλούμε τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τα δεκαπενταμελή συμβούλια των μαθητών να συζητήσουμε για όλα αυτά την Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη στις 8 μ.μ. στο Στέκι των Καθηγητών (Ηλιακάκη 16, στο πλάι του Δημοτικού Κήπου).

Σας ευχαριστούμε.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: