13 Δεκεμβρίου 2015

Για την κατάργηση των ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ

Για ακόμα μια φορά ή πολιτική του Υπουργείου Παιδείας χτυπάει την Επαγγελματική Εκπαίδευση και τους συναδέλφους μας που επέστρεψαν από διαθεσιμότητα. Με εντολές που εστάλησαν για τον «εξορθολογισμό» του ανθρώπινου δυναμικού, εκατοντάδες ήταν Πανελλαδικά τα ολιγομελή τμήματα σε ΕΠΑ.Λ που δεν εγκρίθηκαν, τμήματα που ως επί το πλείστον ανήκουν στις πρώην κατηργημένες ειδικότητες.

Με αυτή την απόφαση το Υπουργείο επιθυμεί να χτυπήσει με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια. Οι καθηγητές των τμημάτων που καταργούνται τοποθετήθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς καν αίτηση τους, στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. για να καλύψουν τα τεράστια κενά που υπάρχουν λόγω μη πρόσληψης αναπληρωτών. Μάλιστα το εργασιακό καθεστώς των συναδέλφων που τοποθετούνται στα Δ.Ι.Ε.Κ. είναι στον αέρα καθώς απαιτείται από αυτούς να απασχοληθούν υπερωριακά χωρίς όμως να προβλέπεται αποζημίωση αλλά και ώρες γραμματειακής υποστήριξης που όμως δεν αναγνωρίζονται ως διδακτική υπηρεσία.

Η επιστροφή των συναδέλφων μας πρώην διαθέσιμων στα σχολεία ήταν ένα από τα κεντρικότερα αιτήματα των αγώνων που δώσαμε τα προηγούμενα χρόνια και μια μεγάλη νίκη για το συνδικαλιστικό κίνημα και το κίνημα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να προσπαθούν να καρπωθούν σαν δικό τους επίτευγμα αυτή την νίκη και την ίδια στιγμή στην πράξη να ακυρώνουν την λειτουργία αυτών των ειδικοτήτων και να υπονομεύουν την παρουσία των συναδέλφων αυτών στα ΕΠΑ.Λ. Είναι προφανές πως το Υπουργείο Παιδείας στην προσπάθεια του να προσαρμόσει τα ελληνικά δεδομένα στα πρότυπα που ορίζει ο ΟΟΣΑ και το 3ο μνημόνιο, εξαντλεί την αυστηρότητα του Νόμου πάνω στις πρώην κατηργημένες ειδικότητες.

Άξια κριτικής είναι όμως και η στάση της τοπικής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Ρεθύμνου αλλά και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης. Είναι ενδεικτικό πως ενώ σε άλλες περιφέρειες τελικά με διορθωτική υπουργική απόφαση κάποια ολιγομελή τμήματα εγκρίθηκαν και οι σχετικοί συνάδελφοι επέστρεψαν από τα Δ.Ι.Ε.Κ. στα σχολεία τους, στην περιφέρεια Κρήτης δεν έγινε κάτι αντίστοιχο. Η ΔΙΔΕ Ρεθύμνου και η Περιφερειακή Διεύθυνση επέλεξαν όχι μόνο να εκτελέσουν κατά γράμμα τις άνωθεν εντολές αλλά ούτε καν διεκδίκησαν τα νόμιμα ως όφειλαν. Είναι γνωστό πως ολιγομελή τμήματα μπορούν να εγκριθούν για ιδιαιτέρες συνθήκες(π.χ. να μην υπάρχει ίδια ειδικότητα σε άλλο ΕΠΑ.Λ του Νομού) από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης. Ουδεμία τέτοια είδαμε προσπάθεια.

Η υπεράσπιση των συναδέλφων πρώην σε διαθεσιμότητα, των πρώην κατηργημένων ειδικοτήτων και του δικαιώματος των μαθητών μας στα ΕΠΑ.Λ να παρακολουθούν τις ειδικότητες της επιλογής τους χρειάζεται να μπει ξανά στο κέντρο των διεκδικήσεων μας. Αντί του εφησυχασμού και της οπισθοχώρησης οφείλουμε να συγκροτήσουμε ένα πανεκπαιδευτικό κίνημα που θα ανατρέψει τις πολιτικές που πλήττουν τη Δημόσια Εκπαίδευση και τα άλλα κοινωνικά αγαθά.

10/12/2015
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια: