04 Δεκεμβρίου 2013

Κενά εκπαιδευτικών - Κάλεσμα σε συνάντηση

Βρισκόμαστε λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων και παραμένουν χιλιάδες τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία. Ενώ οι ανάγκες ήταν γνωστές από την αρχή της χρονιάς, με ευθύνη του Υπουργείου, αμέτρητες ώρες χάθηκαν και συνεχίζουν να χάνονται.
Τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο έχει καταργήσει-συγχωνεύσει σχολικές μονάδες, έχει αυξήσει το ωράριο των καθηγητών, έχει αυξήσει τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, έχει μετατρέψει τους συναδέλφους σε λάστιχο που τρέχουν σε μακρινά σχολεία για να καλύψουν 2-3 ώρες, έχει υποχρεώσει συναδέλφους να χρεωθούν υπερωρίες, έχει καταργήσει μαθήματα και ολόκληρες ειδικότητες. Παρόλα αυτά δεν μπορούν να κρυφτούν οι τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς που δημιουργούνται από την άρνηση του Υπουργείου να καλύψει πάγιες και διαρκείς ανάγκες με μόνιμο προσωπικό.
Ήδη οι πενιχρές πιστώσεις του Προϋπολογισμού του 2013 για πρόσληψη αναπληρωτών έχουν σχεδόν τελειώσει και υπάρχει μόνο η δυνατότητα πρόσληψης εκπαιδευτικών μέσω ΕΣΠΑ και ελαστικών σχέσεων εργασίας. Τα πράγματα προβλέπεται να είναι χειρότερα την επόμενη χρονιά αφού ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η Κυβέρνηση προβλέπει νέες περικοπές για την Παιδεία που φτάνουν το 35,5% σε σχέση με τις δαπάνες του 2009.
Τα παραπάνω μας επιβεβαιώνουν ότι η πολιτική που ακολουθεί το Υπουργείο και η Κυβέρνηση δεν είναι μια πολιτική που θέλει να εξορθολογήσει το κόστος όπως ανερυθρίαστα ισχυρίζονται αλλά μια πολιτική που ξεκάθαρα έρχεται να διαλύσει κυριολεκτικά την Δημόσια Εκπαίδευση και τα υπόλοιπα κοινωνικά αγαθά.
Απαράδεκτη είναι η κατάσταση που επικρατεί και στον Νομό μας παρά τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων εδώ και βδομάδες ότι το πρόβλημα θα λυθεί. Χάθηκαν ώρες Κατευθύνσεων στα Λύκεια, συνεχίζουν να χάνονται ώρες ειδικοτήτων στην Τεχνική Εκπαίδευση (ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ) με αποτέλεσμα να είναι στον αέρα τα Πτυχία των μαθητών, ενώ το Μουσικό σχολείο και το Ε.Ε.Ε.Κ. έχουν ελάχιστα ή καθόλου επανδρωθεί με καθηγητές ειδικοτήτων ή ειδικής αγωγής. Στους πίνακες που ακολουθούν φαίνεται αναλυτικά η κατάσταση όπως έχει τελευταία διαμορφωθεί στην ΔΙΔΕ Ρεθύμνου. Συνολικά οι ώρες που χάνονται εβδομαδιαίως, στα σχολεία του Νομού ξεπερνούν τις 1050 χωρίς να υπολογίσουμε τις ώρες οργάνων στο Μουσικό σχολείο και της Ειδικής Αγωγής.
Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές που μας θέλουν αμόρφωτους, άνεργους φτωχούς και εξαθλιωμένους μπορούμε να απαντήσουμε μόνο με οργανωμένο και συλλογικό αγώνα. Απαιτούμε εδώ και τώρα προσλήψεις για την κάλυψη όλων των αναγκών. Απαιτούμε το αυτονόητο: κανένας μαθητής να μην χάνει τα μαθήματα του.
Για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση καλούμε την Ένωση και τους Συλλόγους Γονέων, τους εκπροσώπους των μαθητών σε συνάντηση για ενημέρωση και σχεδιασμό δράσεων την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου και ώρα 8:00μ.μ. στο Στέκι των Καθηγητών.

Δείτε τον πίνακα με τα κενά εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: