Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2013

Η ώρα της ΥΓΕΙΑΣ!

Ενώ η ελληνική κοινωνία εξαθλιώνεται καθημερινά από τις επιπτώσεις των αντικοινωνικών μνημονιακών μέτρων, η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ επιδίδεται σε μια ανηλεή επίθεση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας το οποίο βρίσκεται υπό κατάρρευση.

ΟΛΑ τα Νοσοκομεία (και του Ρεθύμνου) υποχρηματοδοτούνται και αναγκάζονται να αναστείλουν βασικές λειτουργίες τους. Ο Προϋπολογισμός των Νοσοκομείων θα είναι στη καλύτερη των περιπτώσεων μειωμένος μέχρι και 40%. Στέρεψαν οι κωδικοί των προϋπολογισμών τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, υγειονομικό υλικό, προϊόντα διατροφής και άλλα βασικά υλικά. Αναστέλλονται επείγοντα χειρουργεία από έλλειψη υλικών και ασθενείς διακομίζονται σε άλλα Νοσοκομεία που διαθέτουν υλικά για να χειρουργηθούν (έως ότου στερέψουν και εκεί).

Τα Νοσοκομεία (και του Ρεθύμνου) αντιμετωπίζουν εκρηκτικά προβλήματα από τις ελλείψεις προσωπικού καθότι αποδεκατίστηκαν από τις μηδενικές προσλήψεις και τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις την περίοδο των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ.

Τη στιγμή που πάνω από 3 εκατ. πολίτες είναι ανασφάλιστοι (έμμεσα, άμεσα) και δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα, θεσμοθετούνται νέα χαράτσια (25€ κατά την εισαγωγή) δυσκολεύοντας περισσότερο την πρόσβαση.Η κυβέρνηση μεθοδεύει βίαιες αλλαγές του Υγειονομικού Χάρτη της Χώρας με νέα ΛΟΥΚΕΤΑ Νοσοκομείων, Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών και συρρίκνωση των υφιστάμενων λειτουργιών των μεγάλων Νοσοκομείων.Κατά δήλωση του ιδίου ο ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΤΕΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ της κυβέρνησης, παραδίδει στη πυρά των Διαθεσιμοτήτων όσο προσωπικό χρειαστεί προκειμένου η κυβέρνηση να υλοποιήσει τη ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ για 12.500 Διαθεσιμότητες στο δεύτερο κύμα του έτους 2014, μετά τις 1665 που διέθεσε στο πρώτο κύμα (έτος 2013).

Ο Υπουργός Υγείας προσδιόρισε τις πηγές: • Από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία που οδηγούνται σε κατάργηση. • Από μειώσεις Κλινικών – Κλινών και Οργανικών Θέσεων των μεγάλων Νοσοκομείων μέσω της έκδοσης Νέων Οργανισμών. • Από οριζόντιες καταργήσεις ειδικοτήτων.

Ο Υπουργός Υγείας ήδη έβαλε στο στόχαστρο τους οδηγούς των Νοσοκομείων και συλλέγει τα υπηρεσιακά τους στοιχεία προκειμένου εν συνόλω να τους διαθέσει στο ΕΚΑΒ. Οι οδηγοί Τεχνικού των Νοσοκομείων δεν διαθέτουν τα προσόντα που απαιτούνται για το ΕΚΑΒ (ΔΕ πληρωμάτων Ασθενοφόρων). Στα Νοσοκομεία είναι απαραίτητοι για την εκτέλεση δρομολογίων (εσωτερικές διακομιδές, μεταφορές υλικών, φαγητού, αίματος κ.α.). Στοχοποιημένες είναι στο σύνολο οι υποστηρικτικές υπηρεσίες (Διοικητικές, Τεχνικές Υπηρεσίες, πλυντήρια, μαγειρεία κα) προκειμένου να τεθεί μεγάλος αριθμός του υπηρετούντος προσωπικού σε Διαθεσιμότητα. Μεθοδεύεται από την κυβέρνηση η ιδιωτικοποίηση του συνόλου των υποστηρικτικών υπηρεσιών των Νοσοκομείων. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατρέψει ο Υπουργός Υγείας τους Υγειονομικούς σε πειραματόζωα προς Διαθεσιμότητα προκειμένου η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ. Στα Νοσοκομεία απαιτούνται άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Ο Υπουργός Υγείας διαλύει «χαιρέκακα» το Δημόσιο Τομέα Υγείας. Στις στάχτες του Εθνικού Συστήματος Υγείας κτίζει το ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ του προφίλ.
Παράλληλα με τη διάλυση και το κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων αρχικά στην Αττική και στη συνέχεια σε ολόκληρη τη χώρα, το Υπουργείο Υγείας προχωρά τους καταστροφικούς σχεδιασμούς του και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Η υλοποίηση του σεναρίου για «ξαφνικό θάνατο» του ΕΟΠΥΥ ως σύστημα παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι προ των πυλών.

Αυτό που ετοιμάζουν είναι κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ, διαθεσιμότητα 10.000 εργαζόμενων για να καλυφθεί η μνημονιακή δέσμευση των 12.500. Η πολιτική τους οδηγεί στην παράδοση των δομών της ΠΦΥ σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα με περαιτέρω επιβάρυνση των ασθενών που ήδη ταλαιπωρούνται και πληρώνουν. Το μοντέλο που προωθούν και θέλει το νέο ΕΟΠΥΥ μόνο «αγοραστή» υπηρεσιών, ευνοεί προνομιακά τις μεγάλες επιχειρήσεις υγείας και θα οδηγήσει σε ένα εφιαλτικό περιβάλλον όπου οι λειτουργοί της υγείας θα υποβαθμίζονται επαγγελματικά και επιστημονικά ενώ οι ασθενείς θα βάζουν όλο και πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη την ώρα που θα έχουν ανάγκη.

Ήδη τα τρία χρόνια των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών εκτός από την υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας οι πολίτες έχουν επιβαρυνθεί οικονομικά με την αύξηση της πληρωμής για να κλείσουν ραντεβού σε γιατρό, με επιβολή συμμετοχής 15% στις εξετάσεις, με εισιτήριο στα νοσοκομεία, με αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα κ.ά.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερα χρηματοδοτούμενες στη ζώνη του ΟΟΣΑ και στην ΕΕ. Με την ανεργία να φτάνει το 30% και με περισσότερα από 3 εκατομμύρια συμπολίτες μας ανασφάλιστους σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, η συνέχιση αυτής της πολιτικής με περαιτέρω μείωση του προϋπολογισμού για την Πρωτοβάθμια Υγεία που σχεδιάζουν κυβέρνηση – τρόικα θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην υγεία του ελληνικού λαού.

Α Γ Ω Ν Ι Ζ Ο Μ Α Σ Τ Ε
  • Να αποτρέψουμε τη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τις Διαθεσιμότητες Υγειονομικού προσωπικού.
  • Να αποτρέψουμε τη διάλυση του ΕΟΠΥΥ


ΚΑΘΗΚΟΝ ΟΛΩΝ ΜΑΣ μπροστά σε αυτήν την συγκυρία, αποτελεί η συμμετοχή μας στην ανάπτυξη ενός ευρέος κινήματος υπεράσπισης των δημόσιων δομών υγείας με δωρεάν πρόσβαση σε όποιον έχει ανάγκη και η διεκδίκηση ενός ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Καλούμε όλα τα σωματεία και τους Ρεθυμνιώτες να συμμετέχουν στην κινητοποίηση ενάντια στη διάλυση του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
(ΣΤΗΝ ΜΟΑΤΣΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ)

ΜΕΤΑ ΘΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΟΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ.

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΕΛΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: