19 Φεβρουαρίου 2012

Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου: ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΥΒΡΙΤΟΥ ΚΑΙ ΚΡΑΝΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΥΒΡΙΤΟΥ ΚΑΙ ΚΡΑΝΑΣ

Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Η συνέλευση των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου που συνήλθε την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου αποφάσισε να πει «όχι» στις προτάσεις της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα σχέδια του Υπουργείου ...Παιδείας για κλείσιμο των Γυμνασίων Κράνας και Συβρίτου, καθώς και για οποιουδήποτε άλλου σχολείου στον νομό.

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου τονίζει πως οι «συγχωνεύσεις» γίνονται με αποκλειστικά οικονομικά (βλ. μπακαλίστικα) κριτήρια κι όχι για παιδαγωγικούς, όπως προβάλλεται, λόγους. Αρκεί κανείς να σκεφτεί πως το κλείσιμο π.χ. του Γυμνασίου Συβρίτου και η συγχώνευσή του με το αντίστοιχο του Φουρφουρά θα υποχρεώσει πολλούς μαθητές σε μεγάλες και κουραστικές μετακινήσεις (τη στιγμή μάλιστα που οι δωρεάν μετακινήσεις των μαθητών τίθενται υπό αίρεση), αποθαρρύνοντας αρκετούς από τη συνέχιση των σπουδών τους και αυξάνοντας τη μαθητική διαρροή στον νομό.

Παράλληλα, τα σχέδια για τη δημιουργία του 2ου ΕΠΑΛ, του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου, του Γυμνασίου και Λυκείου Ατσιπόπουλου ή του Λυκείου στον παλιό Δήμο Αρκαδίου παραμένουν ευσεβείς πόθοι. Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε την ευκολία που παρατηρείται στο να κλείσει ένα σχολείο σε σχέση με τη δυσκολία, αν όχι το ανέφικτο, της λειτουργίας ενός νέου.

Ως εκπαιδευτική κοινότητα καλούμε τις αρχές, από Διεύθυνση νομού και Περιφερειακή Διεύθυνση μέχρι την Πολιτεία, να επιβεβαιώσουν τον λόγο για τον οποίο υποτίθεται πως υφίστανται και που σίγουρα δεν είναι η υπονόμευση της μόρφωσης των παιδιών. Επίσης ζητάμε από τους συλλόγους γονέων και τις τοπικές κοινωνίες να συνεργαστούμε ώστε να αποτρέψουμε το κλείσιμο κι άλλων σχολείων. Το παράδειγμα των πετυχημένων κινητοποιήσεων σε αντίστοιχες περιπτώσεις στους νομούς Ηρακλείου και Χανίων, αλλά και του Πανόρμου, δείχνουν τον δρόμο.

17/2/2012
ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: