17 Ιανουαρίου 2012

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου για την κατάργηση του μαθήματος της θεατρολογίας

Στις 22/12/2011 δημοσιεύθηκε το υπ’ αριθμ. 124662/Γ2/1-11-2011 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ. με θέμα «Έγκριση Προγραμμάτων Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την πιλοτική τους εφαρμογή του επιστημονικού πεδίου Πολιτισμός και Δραστηριότητες Τέχνης». Εκεί αναφέρεται ότι θα διδάσκονται μόνο τα μαθήματα της Μουσικής και των Εικαστικών, τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Αυτό θα έχει σαν συνέπεια να μη διδάσκεται το μάθημα της Θεατρολογίας στα πιλοτικά Δημοτικά σχολεία και στα πιλοτικά Γυμνάσια (ενώ έχει ήδη καταργηθεί ως μάθημα επιλογής στο Λύκειο). Η διάταξη δεν αποσαφηνίζει το μέλλον των πτυχιούχων καθηγητών Θεατρολογίας, διορισμένων και μη, δημιουργώντας άγχος και ανασφάλεια σε πολλές εκατοντάδες ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Επίσης, είναι απορίας άξιο πώς σκέφτηκε η "φωτισμένη" ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ από παιδαγωγικής πλευράς, καταργώντας ένα μάθημα που τόσο η άμεσα παιδαγωγική όσο και η ψυχαγωγική του συμβολή στην καθημερινότητα των μαθητών είναι καθολικά αναγνωρίσιμη. Αξίζει να σημειώσουμε πως ενώ στην εγκύκλιο παρουσιάζεται αναλυτικά η διάρθρωση των δραστηριοτήτων της Θεατρικής Παιδείας, στη λίστα με τις αναθέσεις μαθημάτων στα πιλοτικά δημοτικά και Γυμνάσια, δεν υπάρχει πουθενά θεατρολόγος για να τη διδάσκει!

Φαίνεται ότι ο παιδαγωγικός χαρακτήρας της δημόσιας εκπαίδευσης είναι έννοια άγνωστη για την σημερινή (και όχι μόνο) ηγεσία του Υπουργείου. Λειτουργώντας ως λογιστής της Τρόικας και των συμφερόντων που εκπροσωπεί, όχι απλά αδιαφορώντας για τον δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας αλλά υπονομεύοντας τον σκόπιμα, παρουσιάζει ένα ακόμα δείγμα της πρακτικής του "κόψε από εδώ, κόψε από εκεί", με σκοπό αύριο να βγάλει στην εφεδρεία (βλέπε απόλυση) μερικούς ακόμα "άχρηστους" δημόσιους υπαλλήλους. Ειδικά για μαθήματα όπως η θεατρολογία, που δεν υπηρετούν τους σκοπούς της αγοράς, ο εξοβελισμός τους στο πυρ το εξώτερον αποτελεί άμεση προτεραιότητα.

Ως ΕΛΜΕ Ρεθύμνου συντασσόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων θεατρολόγων και καλούμε το Υπουργείο να αποσύρει τη σχετική διάταξη (που ...όλως παραδόξως εξέδωσε όταν τα σχολεία έκλειναν για διακοπές). Επίσης ζητάμε από την ΟΛΜΕ να τοποθετηθεί άμεσα και ουσιαστικά επί του ζητήματος. Τέλος, απευθυνόμαστε στους συναδέλφους εκαιδευτικούς με την προτροπή να κλείσουν τα αυτιά τους στις Σειρήνες που τους καλούν να "υπερασπιστούν τα συμφέροντα" του δικού τους κλάδου ή της δικιάς τους ειδικότητας, γιατί όταν καίγεται το σπίτι του διπλανού θα καεί και το δικό σου.

Για την καλύτερη ενημέρωση των συναδέλφων και την επιβεβαίωση των γραφομένων επισυνάπτουμε τα παρακάτω links:
ΕΛΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: