28 Νοεμβρίου 2011

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για τις εκλογές της ΕΛΜΕΡ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Είναι πολύ δύσκολο να απαριθμήσει κανείς τα γεγονότα που έχουν συμβεί από την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου. Βρισκόμαστε μέσα σε μία διαδικασία βίαιης ανατροπής των όσων θεωρούσαμε μέχρι τότε ως δεδομένα. Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας οδηγείται ταχύτατα στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Η εθνική κυριαρχία της χώρας παραδίνεται στους δανειστές και την τρόικα. Ακόμα και αυτή η κουτσουρεμένη δημοκρατία κουρελιάζεται, με τελευταίο επεισόδιο τη διαμόρφωση της νέα συγκυβέρνησης καθ’ υπόδειξη της τρόικας και του ντόπιου κατεστημένου, ερήμην της θέλησης του λαού και με μοναδικό στόχο την υποταγή των εργαζομένων και της κοινωνίας στην καταστροφική και αδιέξοδη πολιτική του μνημονίου.

Όλα τα παραπάνω, δεκαοκτώ μήνες πριν, ανήκαν στη σφαίρα του αδιανόητου. Με την εφαρμογή στη χώρα μας του «δόγματος του σοκ», είναι φανερό ότι το λεγόμενο κοινωνικό συμβόλαιο της μεταπολίτευσης έχει ολοκληρωτικά διαρραγεί και ότι βρισκόμαστε σε μια εντελώς νέα φάση.

***

Είναι αλήθεια ότι τα νέα δεδομένα βρήκαν τους εργαζόμενους και το λαό απροετοίμαστους, με τα παραδοσιακά «εργαλεία» οργάνωσης της αντίστασής μας εδώ και χρόνια απαξιωμένα.

Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις του δικομματισμού που υπηρέτησαν και υπηρετούν τους πολιτικούς υπεργολάβους της μνημονιακής βαρβαρότητας, οφείλουν σήμερα να δώσουν εξηγήσεις για τις ιστορικές ευθύνες που τους αναλογούν.
Οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις για την απώλεια της αξιοπρέπειας όλων των εργαζομένων στην οποία οδηγούμαστε με τη νέα δραματική μείωση των αποδοχών από 10% έως 60% με το νέο μισθολόγιο. Για το μισθό πείνας των 600 ευρώ του νεοδιόριστου που αδυνατεί να καλύψει ακόμα και τις στοιχειώδεις ανάγκες για επιβίωση. Για το αδιέξοδο του αναπληρωτή που καλείται να ζήσει μια μόνιμη κατάσταση εκκρεμότητας. Για την απελπισία όσων βγαίνουν στην εφεδρεία και την ανασφάλεια όλων των υπολοίπων…

Κι αν από αυτούς δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα, οφείλουμε κι εμείς να αναγνωρίσουμε ότι σήμερα αμφισβητείται συνολικά ο συνδικαλισμός, όπως και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, γιατί πολύ απλά δεν μπόρεσε να δώσει πειστικές απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα της εποχής μας.

Σαν Ενωτική Αριστερή Συνεργασία προσπαθήσαμε πολύ να ανιχνεύσουμε αυτά τα ερωτήματα και να δώσουμε, στο βαθμό που μας αναλογεί, κάποιες πρωτόλειες ίσως αλλά πρακτικές απαντήσεις.
Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου πρωτοστάτησε στο Ρέθυμνο σε όλες τις μεγάλες κινητοποιήσεις που έγιναν μέσα σε αυτή την περίοδο. Προώθησε την ενότητα και την κοινή δράση των εργαζομένων με την ουσιαστική της συμβολή στη δημιουργία του Συντονιστικού Πρωτοβάθμιων Σωματείων. Προχώρησε στην οργάνωση των μαθημάτων κοινωνικής αλληλεγγύης αντιπαλεύοντας έτσι τον κοινωνικό αυτοματισμό, συσφίγγοντας τις σχέσεις με τους γονείς και τους μαθητές και κάνοντας ένα πρώτο βήμα για την ανάπτυξη Δικτύων Αλληλεγγύης που είναι τόσο απαραίτητα στις μέρες που έρχονται. Στήριξε και οργάνωσε τις γενικές απεργίες πετυχαίνοντας καλά ποσοστά συμμετοχής και ταυτόχρονα αναζήτησε εναλλακτικούς τρόπους δράσης, όπως η κινητοποίηση στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και οι δράσεις ενάντια στα χαράτσια. Πάλεψε τα μεγάλα εκπαιδευτικά ζητήματα όπως οι συγχωνεύσεις των σχολείων και η κατάργηση της 2ης ξένης γλώσσας χωρίς να παραμελήσει τα «μικρά», τα επιμέρους προβλήματα των σχολείων και των συναδέλφων. Μέσα από όλα αυτά επιδιώχθηκε η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση και ουσιαστική συμμετοχή όλων των συναδέλφων χωρίς αποκλεισμούς.

Σαν παράταξη που είχε την κύρια ευθύνη για τη λειτουργία του σωματείου μας, νιώθουμε ότι συμβάλαμε έτσι ώστε να είναι η ΕΛΜΕΡ ένα ζωντανό σωματείο, σημείο αναφοράς για τους συναδέλφους και για όλους τους εργαζόμενους στο νομό μας και να προβάλει ένα διαφορετικό συνδικαλιστικό παράδειγμα.

Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να βάλουμε τέρμα στη χρεοκοπημένη και καταστροφική πολιτική κυβέρνησης – τρόικας - Ε.Ε.

Όλοι στη γενική απεργία της 1ης Δεκέμβρη!

***

Σας καλούμε να συμμετάσχετε στις εκλογές του σωματείου στις 29 Νοέμβρη
και να στηρίξετε το σχήμα της Ενωτικής Αριστερής Συνεργασίας.

Υποψήφιοι για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ με την Ενωτική Αριστερή Συνεργασία
  1. Αδράμης Νίκος, 1ο ΕΠΑΛ
  2. Αντωνάκης Ζαχαρίας, Γυμνάσιο Συβρίτου
  3. Βασιλειάδης Παναγιώτης, Γυμνάσιο Ατσιποπούλου
  4. Γεωργιάδου Γιούλη, Μουσικό Γυμνάσιο
  5. Δαμανάκης Ανδρέας, Γυμνάσιο Συβρίτου
  6. Ιωαννίδης Ανδρέας, Λύκειο Περάματος
  7. Καλλέργης Μανόλης, Γυμνάσιο Ανωγείων
  8. Καρουζάκης Ευθύμης, 1ο ΕΠΑΛ
  9. Μανιουδάκη Μαρία, Πειραματικό Λύκειο
  10. Μαρκαντώνης Ευθύμης, 1ο ΕΠΑΛ
  11. Μουντάκης Νίκος, 1ο Λύκειο
  12. Νικολάου Δέσποινα, Γυμνάσιο Περάματος
  13. Ντρέκη Δήμητρα, 1ο Λύκειο
  14. Οικονόμου Νίκος, 1ο ΕΠΑΛ
  15. Παπαστάθη Χρυσούλα, Εσπερινό ΕΠΑΛ
  16. Πετσαγγουράκης Βαγγέλης, 1ο ΕΠΑΛ
  17. Σουρουλής Χρήστος, Λύκειο Περάματος

Δεν υπάρχουν σχόλια: