Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2011

Ενημέρωση για τις δράσεις του Συντονιστικού Πρωτοβάθμιων Σωματείων ενάντια στο ειδικό τέλος επί των ακινήτων (χαράτσι της ΔΕΗ)

Το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ρεθύμνου, σε συνέχεια των δράσεών του για την Πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει ενάντια στα χαράτσια, εξέδωσε το παρακάτω κείμενο που απευθύνεται προς τον Δήμο Ρεθύμνου και το διακινεί με σκοπό τη συλλογή υπογραφών από τους πολίτες, ώστε να επιδοθεί με όσο το δυνατόν περισσότερες υπογραφές στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23/11 στις 19:00 στο Δημαρχείο:
Προς:
 1. τον Δήμαρχο Ρεθύμνου
 2. το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου 

  ΘΕΜΑ: «Φόρος ακίνητης περιουσίας μέσω τον λογαριασμών της ΔΕΗ»

  Οι πολίτες του Ρεθύμνου όπως και ολόκληρης της χώρας έχουμε υποστεί μια άνευ προηγουμένου ληστρική επιδρομή στο εισόδημα μας με μια σειρά άδικα εισπρακτικά μέτρα. Από τα πιο άδικα είναι ο φόρος ακίνητης περιουσίας που έχει εισαχθεί στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Η ίδια η νομιμότητα του συγκεκριμένου μέτρου τίθεται εν αμφιβόλω και αναμένονται αποφάσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας έπειτα από πολλές προσφυγές που έχουν πραγματοποιηθεί. Την ίδια στιγμή, η διακοπή του ρεύματος που επισύρεται ως ποινή σε όσους δεν έχουν ή δεν θέλουν να πληρώσουν το άδικο αυτό χαράτσι συνιστά πράξη απάνθρωπη, που πλήττει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ζωή και την υγεία πολλών οικογενειών όταν δεν θα έχουν φως, ρεύμα για να λειτουργούν μηχανήματα υποστηρικτικά της υγείας ασθενών συμπολιτών μας (συμπυκνωτές οξυγόνου κ.λ.π.) ρεύμα για να μαγειρέψουν και συσκευές θέρμανσης τώρα που μπαίνουμε στους χειμερινούς μήνες.

  Εσείς ως δήμαρχος και δημοτικό συμβούλιο τι θέση παίρνετε; Άλλοι δήμοι σε όλη την Ελλάδα (Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ιλίου, Σαρωνικού, Περιστερίου, Βύρωνα, Κορυδαλλού, Ψυχικού, Φιλοθέης, Χαλκιδέων Λαμιέων κλπ) καθημερινά παίρνουν θέση και στηρίζουν έμπρακτα τους δημότες που δεν έχουν ή αρνούνται να πληρώσουν τον ληστρικό φόρο. Πόσο κοντά είστε στου συμπολίτες σας που υποφέρουν; Θα συνταχτείτε στο πλάι τους στην άρνηση πληρωμής των άδικων και αντισυνταγματικών φόρων;
  Ζητάμε:
  1. Να παρθεί απόφαση κατά του άδικου μέτρου, να απαιτηθεί η ανάκλησή του και να κληθούν τα νοικοκυριά του Δήμου μας που αδυνατούν ή δεν θέλουν, να μην πληρώσουν.
  2. Το Δημοτικό Συμβούλιο να δεσμευτεί ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα τόσων δήμων πανελλαδικά και θα μπει μπροστάρης ώστε να μην κοπεί το ρεύμα σε κανένα σπίτι συνδημότη μας, κινητοποιώντας τους πολίτες, τα τοπικά συμβούλια και τους μαζικούς φορείς, οργανώνοντας λαϊκές συνελεύσεις ανά γειτονιές ενάντια σε όποια τέτοια προσπάθεια επιχειρηθεί από αρμόδιο συνεργείο της ΔΕΗ και οργανώνοντας ομάδες στήριξης (νομική προστασία -μαζικές προσφυγές-ομάδες επανασύνδεσης).
  3. Στα πλαίσια της παραπάνω απόφασης να κληθούν οι δημότες να πληρώσουν σε ΑΤΜ τράπεζας που έχουν δυνατότητα (εφ' όσον μπορούν) το μέρος του λογαριασμού που αντιστοιχεί σε όλα πλην του πρόσφατου χαρατσιού, και το απόκομμα του λογαριασμού να κατατεθεί στην νομική υπηρεσία του Δήμου η οποία θα αναλάβει την μαζική προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια, για την ακύρωση του απεχθούς αυτού μέτρου.
  4. Να συμβάλετε στην πλατιά ενημέρωση των δημοτών για το συγκεκριμένο θέμα με όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν (τοπικός τύπος, ταχυδρομικές επιστολές κα).

    Απαιτείται η κοινή και άμεση υποστήριξη όλων μας ενάντια στην αδικία, με αίσθημα ευθύνης, αλληλεγγύης και σεβασμού προς τον συνάνθρωπό μας.

    Ήδη, σε μια σειρά από Δήμους έχουν ληφθεί αντίστοιχες αποφάσεις μετά από την πίεση των κατοίκων. Ενδεικτικά, παραθέτουμε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων:
    Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για το ειδικό τέλος επί των ακινήτων 
    18/11/2011 
    Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων, στη συνεδρίασή του την Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011, συζήτησε διεξοδικά το μέτρο της επιβολής του ειδικού τέλους επί των ακινήτων, τέλος που οι πολίτες καλούνται να το καταβάλλουν, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, και κατέληξε ομόφωνα στα παρακάτω συμπεράσματα – αποφάσεις:

    «Θεωρεί το μέτρο άδικο και επιπλέον σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις του νομικού κόσμου, το μέτρο αυτό είναι και παράνομο και αντισυνταγματικό.

    Είναι συνέχεια της λεηλασίας που υπέστη το λαϊκό εισόδημα με τις αλλεπάλληλες περικοπές μισθών και συντάξεων αλλά και τις φοροεπιδρομές, ολόκληρο τον προηγούμενο χρόνο. Γίνεται απαιτητό και από το ένα εκατομμύριο των ανέργων, από όσους βρίσκονται σε πλήρη εισοδηματική αδυναμία χωρίς να είναι καταγεγραμμένοι άνεργοι, το ίδιο και από μικροεπαγγελματίες με κλειστά μαγαζιά και επιχειρήσεις με ελάχιστο ή μηδενικό τζίρο και εισόδημα.

    Ο τρόπος είσπραξης έχει όλα τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής βαρβαρότητας, που συνοδεύει την κυβερνητική πολιτική στο σύνολό της. Θα κόβουν το ρεύμα, αγαθό πρώτης και ζωτικής ανάγκης για την επιβίωση, σε οικογένειες με αρρώστους, μικρά παιδιά, υπερήλικες. Δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτόν τον σύγχρονο καιάδα.

    Η κοινωνία της πόλης μας, έχοντας δεχτεί ανελέητα πλήγματα εδώ και δύο δεκαετίες με την πλήρη αποδιάρθρωση της παραγωγικής της βάσης, βιώνει την σημερινή κρίση έχοντας ποσοστά ανεργίας και φτώχειας διπλάσια από τους πανελλαδικούς μέσους όρους. Ήδη πολλές οικογένειες αδυνατούν να πληρώσουν τώρα τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, του νερού, του τηλεφώνου. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναζητούν με απόγνωση ένα μεροκάματο για να εξασφαλίσουν την διατροφή των παιδιών τους. 
    Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφασίζει: 
    Καλεί τους δημότες σε ανυπακοή, σε άρνηση πληρωμής των χαρατσιών και καταδικάζει την πολιτική της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ- ΝΔ -ΛΑΟΣ.

    Απαιτεί την άμεση ανάκληση του ειδικού χαρατσιού.

    Δίνει εντολή για την άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου, προκειμένου να προβεί σε επανασύνδεση με το τμήμα ηλεκτροφωτισμού, όπου γίνει διακοπή ρεύματος, της νομικής υπηρεσίας για αντιμετώπιση νομικών κυρώσεων κλπ. (!!)

    Στηρίζει κάθε συλλογική δράση ενάντια στα φοροχαράτσια και σε υποστήριξη όσων αρνούνται να τα πληρώσουν. Καλεί όλους τους κοινωνικούς φορείς να πρωτοστατήσουν στον αγώνα και στην έμπρακτη συμπαράσταση στον κάθε δημότη. Να συντονίσει την δράση του με άλλους δήμους.

    Η απόφαση να κοινοποιηθεί στον Πρωθυπουργό, στους αρμόδιους Υπουργούς και τη Διοίκηση της ΔΕΗ και να δημοσιοποιηθεί σε όλα τα μέσα ενημέρωσης».

    Καλούμε όλους τους συναδέλφους:

    • Τη Δευτέρα 21/11 στις 19:00 στο Εργατικό Κέντρο, όπου θα γίνει ανοιχτή συνάντηση σωματείων και φορέων (Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Εργατικό Κέντρο, ΑΔΕΔΥ, Σύλλογος Καταστηματαρχών κλπ) να συντονίσουμε τη δράση μας για τα χαράτσια.
    • Την Τετάρτη 23/11 στις 19:00 στο Δημαρχείο, που θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου θα συζητηθεί το ζήτημα για τα χαράτσια. Όσο περισσότερος κόσμος παρευρεθεί τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η πίεση που θα ασκηθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει μια ουσιαστική απόφαση στήριξης όσων δεν έχουν και δεν θέλουν να πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ.

    Δεν υπάρχουν σχόλια: