Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Μαρινάκη και τον αντιδήμαρχο για θέματα παιδείας κ. Γεωργαλή. Η συνάντηση αφορούσε τα εξής ζητήματα:

1. Ζήτημα στατικότητας του 1ου Γυμνασίου

Κατόπιν πρότασης του δημάρχου θα συσταθεί άμεσα επιτροπή από μηχανικούς (έναν εκ των οποίων θα προτείνει η ΕΛΜΕΡ), η οποία θα γνωμοδοτήσει περί της καταλληλότητας του κτιρίου και θα προτείνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις. Η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε ότι αυτές θα εκτελεστούν στο σύνολό τους, όποιο κι αν είναι το κόστος.

2. Πρόβλημα σχολικής στέγης

Ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ένα τουλάχιστον από τα τρία σχολεία που ο Δήμος ετοιμάζει για ωρίμανση [Α. Γυμνάσιο-Λύκειο Ατσιποπούλου, Β. 4ο Λύκειο (στον παλαιό Δήμο Αρκαδίου), Γ. Ένα ακόμα σχολείο στην πόλη, πιθανότατα στην έκταση της ΧΕΝ στον Τίμιο Σταυρό]. Σε μια τέτοια περίπτωση η ανέγερσή του θα ξεκινήσει άμεσα και θα ολοκληρωθεί ίσως και εντός διετίας. Επίσης ενημερωθήκαμε ότι προχωράει το τοπικό ρυμοτομικό για το ΕΠΑΛ Ρεθύμνου στην περιοχή Νησί. Για το άμεσο πρόβλημα στέγασης των αποφοίτων του Γυμνασίου Ατσιποπούλου προτείνεται η προσωρινή λειτουργία του Λυκείου Ατσιποπούλου στο Δημοτικό Σχολείο του Πρινέ.

3. Γυμνάσιο Αργυρούπολης

Ο δήμαρχος εξέφρασε τη γνώμη ότι το Γυμνάσιο Αργυρούπολης δεν είναι πρακτικά βιώσιμο, ούτε παιδαγωγικά κατάλληλο να λειτουργεί. Λόγω της διαφωνίας που υπήρξε, το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ αυτόνομα θα μεταβιβάσει μέσω του αντιδημάρχου παιδείας κ. Γεωργαλή στην υπουργό επιστολή (η οποία ακολουθεί) με την οποία θα ζητάει να δοθεί η ευκαιρία στην τοπική κοινωνία να κρατήσει το σχολείο ανοιχτό.

4. Στέγαστρο Γυμνασίου Ατσιποπούλου

Ο αντιδήμαρχος κ. Γεωργαλής μάς ενημέρωσε ότι βρέθηκαν τα σχετικά κονδύλια και το στέγαστρο θα γίνει άμεσα.

5. Πάρκινγκ Τεσσάρων Μαρτύρων

Η δημοτική αρχή επιμένει στη δημιουργία του πάρκινγκ. Εναλλακτικά προτείνει δημιουργία χώρου άθλησης στον δημοτικό κήπο και οικολογικές παρεμβάσεις στον υπόλοιπο χώρο στους 4 Μάρτυρες, που θα απομείνει ελεύθερος.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ θα παρακολουθεί όλα τα ζητήματα και θα προχωρήσει σε νέες ενέργειες και ενημέρωση των συναδέλφων.

Η επιστολή του ΔΣ της ΕΛΜΕΡ προς την υπουργό παιδείας:

Για τις προτεινόμενες συγχωνεύσεις σχολείων στο νομό Ρεθύμνου
    Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου εκφράζει την αντίθεσή του στις προτεινόμενες συγχωνεύσεις σχολείων στο νομό Ρεθύμνου για τους εξής λόγους:
  1. Θεωρούμε ότι το κριτήριο για τις συγχωνεύσεις δεν είναι παιδαγωγικό - λειτουργικό, αλλά οικονομικό.
  2. Δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την ενίσχυση των υποδομών των σχολείων που θα υποδεχθούν τους μαθητές οι οποίοι φοιτούν στα σχολεία που προτείνεται να κλείσουν. Το αποτέλεσμα θα είναι να προκύψουν πολύ μεγάλα τμήματα ή/και να ενταθεί το στεγαστικό πρόβλημα των σχολείων στο νομό μας.
  3. Όπως ίσως γνωρίζετε, ο νομός Ρεθύμνου έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά σχολικής εγκατάλειψης στην Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι η πολιτική της συγχώνευσης των σχολείων με την επακόλουθη ανάγκη μετακίνησης των μαθητών θα εντείνει ακόμη περισσότερο αυτό το πρόβλημα.
  4. Κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ρεθύμνου με την παρουσία εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών, καταλήξαμε στη θέση να δοθεί ευκαιρία ενός έτους στις τοπικές κοινωνίες έτσι ώστε να δούμε εάν μπορεί να στηριχθεί η λειτουργία των σχολείων αυτών. Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο για να μην τηρηθεί τελικά αυτή η συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: