Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010

Για το πάρκινγκ στους 4 Μάρτυρες

Πρόσφατα, με την κήρυξη του διαγωνισμού για το πάρκινγκ των Τεσσάρων Μαρτύρων ως άγονου, έκλεισε ένας κύκλος συζήτησης σχετικά με το τι πρέπει να γίνει στο χώρο αυτό. Πριν βρεθούμε ξανά μπροστά σε προειλημμένες αποφάσεις, θέλουμε να επισημάνουμε τη διαφωνία μας στα σχέδια εκμετάλλευσης και «ανάπλασης» ενός από τους ελάχιστους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους στο κέντρο της πόλης μας.

Διαφωνούμε λοιπόν, επειδή:
  1. Είναι ένα ερώτημα κατά πόσον το πάρκινγκ που προβλέπεται να δημιουργηθεί θα συμβάλει στη λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης. Είναι δεδομένο ότι οι σχετικές υποδομές ενθαρρύνουν την προσέλευση περισσότερων αυτοκινήτων στο κέντρο.

  2. Στο χώρο αυτό προβλέπεται να χτιστεί εμπορικό κέντρο και νέο δημοτικό κτίριο 1500 και 1000 τετραγωνικών μέτρων αντίστοιχα. Η πόλη μας όμως έχει αγορά, η οποία εν μέσω κρίσης ασφυκτιά. Και ποιες αλήθεια υπηρεσίες θα στεγάσει εκεί ο δήμος τώρα που ελέω κρίσης και Καλλικράτη όλες οι υπηρεσίες συρρικνώνονται και οι υπάλληλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης μετατάσσονται ή απολύονται; Σαν κάτοικοι αυτής της πόλης δεν αισθανόμαστε καμία ανάγκη για τέτοιου είδους «ανάπτυξη». Αντίθετα, θεωρούμε πολύ πιο σημαντικό πρόβλημα – και πρώτης προτεραιότητας για την καθημερινότητά μας – το γεγονός ότι αντιστοιχούν μόλις 2 τετραγωνικά μέτρα ελεύθερου χώρου σε κάθε κάτοικο αυτής της πόλης. Αυτή η πόλη έχει άμεση ανάγκη από χώρους για παιχνίδι, άθληση και αναψυχή. Εκτός και αν θεωρούμε τα αυτοκίνητά μας πιο πολύτιμα από τα παιδιά μας…

  3. Σύμφωνα με την διακήρυξη του προηγούμενου διαγωνισμού, πρόκειται να παραχωρηθεί σε ιδιώτη η εκμετάλλευση του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων για είκοσι (και πλέον;) χρόνια. Για είκοσι χρόνια θα πληρώνουμε για τη χρήση ενός χώρου που, ως δημότες, μας ανήκει. Επιπλέον, αν ο ιδιώτης επιδοτηθεί από τον «αναπτυξιακό» νόμο, θα πληρώσουμε όχι μόνο δύο, αλλά τρεις φορές. Τα λεφτά αυτά είναι δικά μας και ΟΧΙ, ΔΕΝ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΜΑΖΙ!

  4. Ειδικά για μας, είναι εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα ότι η ήδη ασφυκτική κατάσταση στα δύο παρακείμενα σχολεία, με την υλοποίηση ενός τέτοιου φαραωνικού για τα μέτρα της πόλης μας έργου, πρόκειται να γίνει αβίωτη. Η σχολική κοινότητα του 3ου Γυμνασίου και του 3ου Λυκείου έχει εκθέσει επανειλημμένα δημόσια και μέσα από τον τοπικό τύπο τα προβλήματα που προκαλεί στη σχολική ζωή η έλλειψη αύλιου χώρου. Το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται τώρα επειδή, λόγω της χρόνιας αδιαφορίας για την επίλυση του προβλήματος της σχολικής στέγης, φτάσαμε στο σημείο να χτίζονται στο προαύλιο επιπλέον αίθουσες για να στεγάσουν τους μαθητές. Η χρήση των γηπέδων για τις ανάγκες των σχολείων είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Θα θέλαμε να προσθέσουμε ότι τα σχολεία «κανονικά» δεν πρέπει να γειτνιάζουν με πάρκινγκ και εμπορικά κέντρα αλλά με πάρκα και χώρους άθλησης, όμως σε μια πόλη όπου δεν έχει χτιστεί σχολείο εδώ και 25 χρόνια, αυτά ίσως και να φαντάζουν για κάποιους ρομαντικές ανοησίες...

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: