26 Οκτωβρίου 2010

Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για τις εκλογές Αιρετών στο ΠΥΣΔΕ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Τη φετινή χρονιά βιώνουμε την πιο βάρβαρη επίθεση, που ανατρέπει τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα και λεηλατεί το εισόδημά μας. Η κυβέρνηση, καταπατώντας όλες τις δικές της προεκλογικές δεσμεύσεις, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, επέβαλε μια πρωτόγνωρη λιτότητα. Λιτότητα που πλήττει κυρίως τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους, αυτούς δηλαδή που δεν ευθύνονται για την οικονομική κρίση. Η πρόκληση είναι μεγάλη. Οι τράπεζες, οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι φοροφυγάδες, οι χρηματιστές του συστήματος, οι πολιτικοί που τους εκπροσωπούν, όλοι αυτοί που δημιούργησαν την κρίση, όλοι αυτοί που συσσώρευσαν αμύθητα κέρδη σε βάρος των εργαζομένων, είναι στο απυρόβλητο. Όχι μόνο δεν πληρώνουν για την κρίση, όχι μόνο κερδίζουν όσο διαρκεί, αλλά θα βγουν και κερδισμένοι μετά από αυτή.
Τα μέτρα που αποφασίζονται δεν έχουν τέλος. Το «επικαιροποιημένο» μνημόνιο καθώς και η αναθεώρηση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους οδηγούν σε νέα μείωση των μισθών μας. Σχεδιάζεται νέα επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα μέσω της μείωσης της κύριας σύνταξης και των παροχών των ταμείων.
Η κατάσταση στην εκπαίδευση είναι επίσης δραματική. Η περικοπή των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις. Μειώθηκαν δραστικά κατά 60% οι επιχορηγήσεις προς τις σχολικές επιτροπές. Μειώθηκαν οι μόνιμοι διορισμοί, με αποτέλεσμα την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και την ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων των μόνιμων εκπαιδευτικών. Προωθούνται η σύμπτυξη τμημάτων, και η κατάργηση ή υποβάθμιση σημαντικών εκπαιδευτικών θεσμών όπως είναι η Ενισχυτική Διδασκαλία, η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κ.ά.
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, η απάντησή μας δεν μπορεί να είναι άλλη από την καθολική αντίσταση και συσπείρωση μέσα από τα συνδικαλιστικά μας όργανα και τους συλλόγους διδασκόντων των σχολείων. Δεν μπορεί να είναι άλλη από το δυνάμωμα του αυτόνομου, μαχητικού, ριζοσπαστικού και μαζικού εκπαιδευτικού κινήματος, που θα προβάλλει και θα διεκδικεί αγωνιστικά, με ένταση και διάρκεια, την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της δημόσιας εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών. Δεν μπορεί να είναι άλλη από την ανάπτυξη ενός ενωτικού κινήματος μαζί με όλους τους εργαζομένους.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ο θεσμός των Αιρετών μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων είναι μια σημαντική κατάκτηση των εργαζομένων, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι Αιρετοί εκπρόσωποί τους υπερασπίζονται τα δικαιώματα τους αποτρέποντας αδικίες σε βάρος τους, υπηρετούν τις θέσεις του κλάδου τους και συνεργάζονται στενά με τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις.
Τα αιρετά μέλη των Υπηρεσιακών Συμβουλίων:
  • Μπορούν να επιβάλουν στην πράξη, κόντρα σε εγκυκλίους, λύσεις υπέρ των συναδέλφων τους.
  • Οφείλουν να δίνουν καθημερινούς και πολυδιάστατους αγώνες μέσα στα Συμβούλια, για να υπερασπίζονται την αξιοπρέπεια, τα δικαιώματα και τα δίκαια αιτήματα των καθηγητών, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την αντικειμενικότητα, την ευθυκρισία και την ανεξαρτησία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων από τον Κυβερνητικό έλεγχο.
  • Έχουν υποχρέωση να ελέγχουν και εν τέλει να καταγγέλλουν τις τυχόν αυθαιρεσίες και τις παράνομες ενέργειες της διοίκησης και των πολιτικών προϊσταμένων της, οι οποίοι όταν αυθαιρετούν καλλιεργούν ένα εκτεταμένο δίκτυο πελατειακών σχέσεων, το οποίο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Δεν πρέπει να διαπλέκονται με την Κυβερνητική – Κομματική εξουσία, γιατί η διαπλοκή τους αφαιρεί κάθε δυνατότητα αποστασιοποίησης και ανεξάρτητης έκφρασης.
  • Οφείλουν να είναι δίπλα στους μαχόμενους καθηγητές, στους συλλόγους των καθηγητών και στα συνδικαλιστικά τους όργανα και να λειτουργούν σύμφωνα με τις αποφάσεις του κλάδου.
Η ενημέρωση και η βοήθεια στον συνάδελφο για να διεκδικήσει ό,τι του ανήκει είναι υποχρέωση του Αιρετού και όχι ψηφοθηρική εξυπηρέτηση.

Όλοι εμείς που συμμετέχουμε στην ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
  • υποσχόμαστε ότι θα ανταποκριθούμε στις παραπάνω απαιτήσεις και θα αγωνιστούμε για ένα συνδικαλισμό, που θα είναι ανεξάρτητος, χωρίς κομματικές συναλλαγές.
  • Φιλοδοξούμε να συσπειρώσουμε όλους τους συναδέλφους που είναι ενεργοί πολίτες και βλέπουν άδολα το συνδικαλισμό.
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι σας καλούμε να αγωνιστείτε μαζί μας:

Α. Για τη θεσμοθέτηση διαδικασιών και μετρήσιμων κριτηρίων, ώστε οι υπηρεσιακές μεταβολές των συναδέλφων και η επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης να γίνονται με αδιάβλητες διαδικασίες, με βάση την πρόταση της ΟΛΜΕ.

Β. Για την εκλογή τρίτου αιρετού στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Γ. Για το δεύτερο βαθμό κρίσης. Σήμερα οι ενστάσεις των συναδέλφων εξετάζονται από το ίδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο.

Δ. Για την εκλογή Αιρετών που:
  • Θα είναι η φωνή μας και το στήριγμά μας στο ΠΥΣΔΕ.
  • Θα δημοσιοποιούν τις απόψεις τους και θα καταργούν στην πράξη το απόρρητο.
  • Θα είναι μάχιμοι καθηγητές του σχολείου και δεν θα είναι διαπλεκόμενοι με την διοίκηση και την κομματική – κυβερνητική εξουσία.
  • Θα είναι απαλλαγμένοι από κάθε είδους κομματική κηδεμόνευση.
  • Θα γνωρίζουν τα υπηρεσιακά θέματα και θα ενημερώνουν τους συναδέλφους.
  • Θα συνεργάζονται στενά με την ΕΛΜΕΡ.
  • Δεν θα δημιουργούν πελατειακές σχέσεις και μηχανισμούς.
  • Θα είναι παρόντες στους αγώνες μέσα στο ΠΥΣΔΕ, αλλά και έξω από αυτό.
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

Η συγκρότηση των συμβουλίων είναι ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση, γι’ αυτό δεν μας ταιριάζει η αποχή, η αδιαφορία και η εγκατάλειψη του πεδίου αυτού στους κομματικούς μηχανισμούς.
Όπως τις προηγούμενες φορές μας δώσατε την πρώτη θέση εκτιμώντας τις αρχές αυτές που και τότε δώσαμε στη δημοσιότητα – και αγωνιστήκαμε γι’ αυτές- έτσι και τώρα σας καλούμε να στηρίξετε το ψηφοδέλτιό μας.

Οι υποψήφιοι για το ΠΥΣΔΕ με την ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ είναι:
  1. Αδράμης Νικόλαος, ΠΕ03, 1ο ΕΠΑΛ
  2. Αναστασιάδης Γεώργιος, ΠΕ04, 1ο Λύκειο Ρεθύμνου
  3. Αντωνάκης Ζαχαρίας, ΠΕ02, Γυμνάσιο Συβρίτου
  4. Βασιλειάδης Παναγιώτης, ΠΕ019, Γυμνάσιο Ατσιπόπουλου
  5. Γεωργιάδου Γεωργία, ΠΕ02, Μουσικό Γυμνάσιο
  6. Γιακουμάκης Παντελής, ΠΕ19, 2ο Λύκειο Ρεθύμνου
  7. Δαμανάκης Ανδρέας, ΠΕ03, Γυμνάσιο Συβρίτου
  8. Καλαϊτζιδάκης Νικόλαος, ΠΕ03, 2ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου
  9. Καλλέργης Μανώλης, ΠΕ03, Γυμνάσιο Ανωγείων
  10. Καρουζάκης Ευθύμης, ΠΕ02, 1ο ΕΠΑΛ
  11. Καρτερολιώτης Χρήστος, ΠΕ1708, 3ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου
  12. Μανιουδάκη Μαρία, ΠΕ02, Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου
  13. Μαρκαντώνης Ευθύμης, ΠΕ03, Γυμνάσιο Επισκοπής
  14. Μουντάκης Νίκος, ΠΕ09, 1ο Λύκειο Ρεθύμνου
  15. Μουρατίδης Φώτης, ΠΕ19, 1ο ΕΠΑΛ
  16. Μυστακίδου Αλεξάνδρα, ΠΕ02, Γυμνάσιο Πανόρμου
  17. Παγιαβλή Γιάννα, ΠΕ03, 2ο Λύκειο Ρεθύμνου
  18. Πετσαγγουράκης Βαγγέλης, ΠΕ1801, ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου
  19. Ρέβη Χριστιάνα, ΠΕ02, 1ο ΕΠΑΛ
  20. Σάμιος Παναγιώτης, ΠΕ04, Λύκειο Σπηλίου
  21. Σιγαλού Ελένη, ΠΕ04, 4ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου
  22. Σουρουλής Χρήστος, ΠΕ02, 3ο Λύκειο Ρεθύμνου
  23. Χασάπη Αθανασία (Σάσα), ΠΕ02, 1ο ΕΠΑΛ
  24. Ψαρουδάκης Σταύρος, ΠΕ1802, 1ο ΕΠΑΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: