29 Ιανουαρίου 2009

Για τις κλήσεις διευθυντών σχολείων από τον εισαγγελέα στο Ρέθυμνο

Τις τελευταίες μέρες, διευθυντές σχολείων του Ρεθύμνου κλήθηκαν στον εισαγγελέα προκειμένου να δώσουν συγκεκριμένα ονόματα μαθητών που συμμετείχαν στις καταλήψεις του περασμένου Νοέμβρη καθώς και να του αναφέρουν τις ενέργειες στις οποίες προέβησαν μετά το τέλος των καταλήψεων.

Θεωρούμε ότι η ενέργεια αυτή εντάσσεται στην πολιτική της κυβέρνησης για ένταση της καταστολής, ειδικά απέναντι στη νεολαία και το μαθητικό κίνημα. Στους αγώνες της νέας γενιάς για μια καλύτερη παιδεία και ένα καλύτερο μέλλον το μόνο που έχουν να αντιπαραβάλλουν είναι οι σωρηδόν συλλήψεις και οι ποινικές διώξεις, με αποκορύφωμα τη δίωξη ακόμα και ανήλικων μαθητών στη Λάρισα με τις διατάξεις του τρομονόμου.

Ξεκαθαρίζουμε ότι μάταια ψάχνουν να βρουν συνεργάτες στο πρόσωπο των εκπαιδευτικών. Σε κάθε προσπάθεια εφαρμογής αυτής της πολιτικής θα μας βρουν απέναντί τους, δίπλα στους μαθητές μας όπως απαιτεί ο ρόλος μας και η συνείδησή μας.

Σε μια δημοκρατική κοινωνία, η λειτουργία των σχολικών μονάδων δε μπορεί να αποτελεί αρμοδιότητα του εισαγγελέα και της αστυνομίας. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τον αντιδημοκρατικό της κατήφορο και να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση της περιβόητης «Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου» του 1999, που ποινικοποιεί τους μαθητικούς αγώνες και αστυνομεύει τη λειτουργία του σχολείου. Ειδικά τη στιγμή που διατείνεται ότι επιθυμεί να προχωρήσει σε διάλογο «από μηδενική βάση» για τα προβλήματα της εκπαίδευσης, τέτοιες ενέργειες αποτελούν δείγματα γραφής για την ειλικρίνεια των προθέσεών της…

Δεν υπάρχουν σχόλια: