20 Δεκεμβρίου 2008

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ 176 ΕΥΡΩ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε, με την υπ’ αριθμ. 1132/2008 τελεσίδικη απόφαση του ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, με την οποία δικαιώθηκαν 53 ενάγοντες συνάδελφοι/σσες μας για τα αναδρομικά της ειδικής μηνιαίας παροχής των 176 €, ανοίγει ο δρόμος να διεκδικήσουμε την καταβολή των 176 € και για τα έτη 2007 και 2008 και μάλιστα έντοκα με το ισχύον επιτόκιο υπερημερίας.
Για να μην παραγραφούν τα αναδρομικά που δικαιούμαστε, θα πρέπει, όπως και πέρυσι, να υποβάλουμε σχετική αίτηση στο σχολείο από το οποίο μισθοδοτούμαστε ή όπου υπηρετούμε μέχρι 31-12-2008. Έχουμε στείλει σχετικό υπόδειγμα αίτησης στα σχολεία μέσω e-mail.
Ένα φωτοαντίγραφο της πρωτοκολλημένης αίτησης σας θα φροντίσετε να τοποθετηθεί στον Προσωπικό σας Μητρώο και, κατά σχολείο, με ενιαίο διαβιβαστικό, θα τις στείλετε στο Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο οποίο υπάγεστε, ώστε να πρωτοκολληθούν ομαδικά - προς αποφυγή φόρτου εργασίας των διοικητικών υπαλλήλων.
Θερμά σας παρακαλούμε να ενημερώσετε τους συναδέλφους μας που πιθανόν να απουσιάζουν, καθώς και όσους έχουν αποσπαστεί ή συνταξιοδοτηθεί.

18 Δεκεμβρίου 2008

Ανακοινώσεις της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ για τη νέα δολοφονική επίθεση εναντίον μαθητή

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ –ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καταδικάζει απερίφραστα τη δολοφονική ενέργεια ενάντια σε μαθητή, μέλος του 15μελούς Συμβουλίου του 1ου Γενικού Λυκείου Περιστερίου.
Για τους εκπαιδευτικούς, η νέα αποτρόπαιη πράξη εντάσσεται σε ένα γενικότερο κλίμα εκφοβισμού της νέας γενιάς. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι σοβαρότατες, διότι όσο συντηρείται και αναπαράγεται, με τις δικές της επιλογές, η δυσφημιστική εκστρατεία ενάντια στους αγώνες των νέων, των μαθητών/μαθητριών και των εργαζομένων όλο και περισσότερο θα οπλίζονται χέρια δολοφόνων, θα στοχοποιούνται νέοι, μαθητές και μαθήτριες που πρωταγωνιστούν στις κινητοποιήσεις.
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς και κάθε σκεπτόμενο πολίτη να σταθούν συνοδοιπόροι και αρωγοί στα δίκαια αιτήματα της νέας γενιάς. Να ορθώσουμε όλοι μαζί, με κάθε θεμιτό μέσο και πρόσφορο τρόπο, ένα δημοκρατικό κλοιό υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας και αλληλεγγύης στη νεολαία.
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί τη νέα γενιά να διεκδικήσει όλα τα δικαιώματά της στη ζωή, στην εκπαίδευση και στην εργασία, όλα τα δημοκρατικά δικαιώματά της, περιφρουρώντας ταυτόχρονα τους αγώνες της.
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς και όλους τους εργαζόμενους σε ενότητα και επαγρύπνηση. Καμιά δολοφονική ενέργεια δεν μπορεί να ανακόψει το κίνημα εργαζομένων και νεολαίας για ένα καλύτερο μέλλον.

****************************************************

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
με αφορμή τη νέα δολοφονική επίθεση εναντίον μαθητή

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τη νέα δολοφονική επίθεση, με πυροβόλο όπλο, εναντίον μαθητή, γιου του μέλους του Δ.Σ. της ΔΟΕ Παπλωματά Κώστα.
Η κυβέρνηση μπροστά στην ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και στις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις λαού και νεολαίας, οξύνει τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία, οξύνει την καταστολή και τη βία.
Η εισβολή ενόπλου στο Παλαιό Δημαρχείο Χαλανδρίου, οι επιθέσεις σε εκπαιδευτικούς που μιλούν στους μαθητές τους για τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου, τα σκισίματα αφισών στα σχολεία, τα απειλητικά τηλεφωνήματα σε μέλη Συλλόγων Π.Ε. που διοργανώνουν τοπικές κινητοποιήσεις, και η νέα δολοφονική επίθεση εναντίον μαθητή δείχνουν ότι ενεργοποιούνται παρακρατικοί μηχανισμοί για να σταματήσουν τους αγώνες. Δυστυχώς, διαμορφώνεται αντίστοιχο κλίμα με αυτό που οδήγησε στη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα.
Το Δ.Σ. της ΔΟΕ εκφράζει τη συμπαράστασή του στο συνάδελφό μας και την οικογένειά του. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν αρκούν μόνο οι καταγγελίες. Χρειάζονται μαζικοί αγώνες και παλλαϊκός ξεσηκωμός. Σε αυτό τον αγώνα οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι παρόντες.

15 Δεκεμβρίου 2008

Να αποσύρει τις υβριστικές επιθέσεις στους καθηγητές ο Υπουργός Παιδείας!

Μετά από 6 μέρες που ήταν εξαφανισμένος ο Υπουργός Παιδείας (είχε αρκετές κοινωνικές υποχρεώσεις…), αποφάσισε να πάρει το λόγο και να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά.
Λίγο – πολύ κατηγόρησε όσους καλούν σε κινητοποίηση - και τους εκπαιδευτικούς - ενάντια στην κυβέρνηση και τις αντιεκπαιδευτικές, αντιλαϊκές, κατασταλτικές πολιτικές της, ότι «εκμεταλλεύονται το θυμό των μαθητών για να τους μετατρέψουν σε τρομοκράτες και κουκουλοφόρους» και ότι πρέπει όλοι «να μαζευτούμε». Τη συγκεκριμένη φράση την επανέλαβε αρκετές φορές, αντιγράφοντας μάλλον τα πιο επικίνδυνα δόγματα, μιας σιδηρόφραχτης δημοκρατίας, που κωδικοποιούνται στο «όποιος βγαίνει στο δρόμο, είναι εν δυνάμει τρομοκράτης»!!! Επίσης κάλεσε σε ανοιχτά σχολεία και ότι θα κάνει διάλογο με την εξαγριωμένη μαθητική νεολαία μέσω ενός καινούριου site...

Την ίδια επίθεση δεχτήκαμε ως εκπαιδευτικοί και από την ηγεσία της αστυνομικής διεύθυνσης Ρεθύμνου, κατά το συλλαλητήριο της Παρασκευής. Χαρακτηριστικά μας ειπώθηκε ότι «οι καθηγητές είναι οι αυτουργοί για ότι συμβαίνει» και «μαζέψτε τα μικρά».

Στην παραπάνω απαράδεκτη και αντιδημοκρατική μεθόδευση έχουμε να απαντήσουμε τα εξής:
  • Ο θυμός της νεολαίας δεν οφείλεται απλά στη δολοφονία του 15χρονου μαθητή. Οφείλεται στην κρίση αξιών και θεσμών που κατοικούν στα κυβερνητικά κτήρια και εκπορεύονται από όλα τα κέντρα εξουσίας. Σε ένα ασφυκτικό σχολείο για το μαθητή που του ζητιούνται όλο και πιο πολλά και του δίνονται ελάχιστα, στα μελλοντικά αδιέξοδα που βιώνει η εργαζόμενη νεολαία. Υπάρχει ένας ρατσισμός ενάντια στη νεολαία. Και αυτό το βιώνει στο σύνολο των ρατσιστικών πολιτικών που χτυπούν οράματα και δικαιώματα παλιότερων γενεών! Αυτό το αδιέξοδο και η πολυεπίπεδη κρίση, είναι που βγάζει στο δρόμο τη νεολαία και την εξοργίζει! Θα έπρεπε να το είχε καταλάβει αυτό ο κ. Υπουργός τόσες μέρες…
  • Καλό σχολείο δεν είναι απλά το ανοιχτό σχολείο. Είναι το δημόσιο ισχυρά χρηματοδοτούμενο με γενναία αύξηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ανοιχτό σχολείο. Για να φτιαχτούν σχολεία, εργαστήρια, να διοριστούν εκπαιδευτικοί, να χτυπηθεί το καρκίνωμα της παραπαιδείας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή, έστω για να «κατευνάσει τα πνεύματα», θα μπορούσε η κυβέρνηση να αποσύρει τον προϋπολογισμό της παραπαιδείας, να σταματήσει την ενίσχυση των κολεγιαρχών, να στηρίζει τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση με το περιβόητο 5% για την παιδεία. Όμως πάλι κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ο κ. Υπουργός…
  • Οι εκπαιδευτικοί έχουν χρέος να είναι δίπλα στους μαθητές τους όταν θυμώνουν, εξεγείρονται και διεκδικούν. Για να μη ταυτιστούν με τον παχυδερμισμό της εξουσίας που τους αγνοεί και τους εμπαίζει. Γιατί τα αδιέξοδα που βιώνει η νέα γενιά, δεν υπάρχει άλλος που να τα βιώνει πιο έντονα, πέρα από τους εκπαιδευτικούς. Γιατί, δυστυχώς, η αστυνομία τους αντιμετωπίζει σαν τρομοκράτες όταν κατεβαίνουν στο δρόμο…

  • Πάρτε πίσω όλες τις πολιτικές σας ενάντια στη νεολαία! Δυναμιτίζετε τα θεμέλια όλης της κοινωνίας!
  • Σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει. Δημόσιο, ισχυρό, φραγμός στην παραπαιδεία.
  • Οι μαθητές δεν είναι τρομοκράτες! Να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες και να αποσυρθούν οι κατηγορίες!
  • Τιμωρήστε τους πολιτικούς υπεύθυνους για τη δολοφονία του μαθητή. Παραδειγματική τιμωρία των δύο ειδικών φρουρών και όποιου αστυνομικού βγάζει πιστόλι ενάντια σε διαδηλωτές.
Ή αλλιώς Φ Υ Γ Ε Τ Ε!!!

Υ.Γ.: Τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, πάνω από 10.000 μαθητές χτυπιούνται βάναυσα από τα ΜΑΤ στην Αθήνα και 14χρονοι μαθητές σε όλη την Ελλάδα, σύρονται στα αστυνομικά τμήματα με κατηγορίες για σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης!!! Οι εικόνες αυτές θα κυκλοφορήσουν. Πόσο ακόμα θα τραυματίζετε κ. Υπουργέ, εσείς και η κυβέρνησή σας, τις παιδικές ψυχές; Πόσο ακόμα θα τροφοδοτείτε το θυμό;

12 Δεκεμβρίου 2008

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στην κρατική βία και τον αυταρχισμό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στην κρατική βία και τον αυταρχισμό

Τις τελευταίες μέρες ζούμε τον μεγάλο ξεσηκωμό του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας με αφορμή τη δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου. Οι αγώνες αυτοί μας γεμίζουν ελπίδα και θεωρούμε εκ του πονηρού οποιαδήποτε ταύτισή τους με πράξεις τυφλής βίας. Καθώς περνούν οι μέρες, η κυβέρνηση συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν να μην έχει καταλάβει τίποτα για τα αίτια και το νόημα αυτού του ξεσπάσματος και για το μέγεθος των ευθυνών της.
Απαιτούμε άμεσα ανάληψη ευθυνών και πραγματικές παραιτήσεις. Απαιτούμε παραδειγματική τιμωρία των ενόχων χωρίς παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη. Απαιτούμε άμεσα μέτρα για να μπει ένα τέλος στη βία και την αυθαιρεσία των σωμάτων ασφαλείας έτσι ώστε να υπηρετούν και όχι να δολοφονούν τους πολίτες.
Απαιτούμε αλλαγή πολιτικής έτσι ώστε να γίνονται σεβαστά τα πολιτικά, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα της νεολαίας. Απαιτούμε τώρα η παιδεία να μπει στο επίκεντρο της πολιτικής. Απαιτούμε να απολογηθεί ο υπουργός παιδείας που στις κρίσιμες ώρες «περί άλλων ετύρβαζε» και διασκέδαζε σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.
Επισημαίνουμε επίσης ότι δε θα επιτρέψουμε σε κανένα τηλεοπτικό μαϊντανό να ασχημονεί πάνω στη μνήμη του Αλέξη διαστρέφοντας, χωρίς τσίπα, την αλήθεια.
Τις μέρες αυτές περισσότερο παρά ποτέ οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στους μαθητές μας, να αφουγκραστούμε τις βαθύτερες ανησυχίες τους και να τους συμπαρασταθούμε τόσο μέσα στην τάξη όσο και έξω, στους δρόμους.
Για όλα τα παραπάνω καλούμε τους συναδέλφους αλλά και όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο αύριο Παρασκευή 12/12/2008. Για το λόγο αυτό το σωματείο έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ.

07 Δεκεμβρίου 2008

Ανακοίνωση για τη δολοφονία του δεκαεξάχρονου μαθητή στην Αθήνα


Από το βράδυ του Σαββάτου ένα θρανίο έμεινε άδειο…

Η δολοφονία του δεκαεξάχρονου μαθητή από τον ειδικό φρουρό ήταν το τελευταίο και πιο τραγικό γεγονός σε μια πορεία ολοένα εντεινόμενης αστυνομικής τρομοκρατίας.
Από τις «ζαρντινιέρες» και τα «πράσινα παπούτσια» μέχρι τους ξυλοδαρμούς φοιτητών και μεταναστών, τον εξευτελισμό της ανθρώπινης υπόστασης στα διάφορα «Α.Τ. Ομόνοιας» όλης της χώρας και την ανοχή –αν όχι υπόθαλψη- ρατσιστικών επιθέσεων, το κοινό χαρακτηριστικό των γεγονότων αυτών είναι ότι οι υπεύθυνοι ουδέποτε τιμωρούνται, αντίθετα καλύπτονται πολιτικά και ηθικά από το επίσημο κράτος.
Κάθε φορά πρόκειται για «μεμονωμένο περιστατικό», κάθε φορά «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο» αλλά κάθε φορά οι ποινές που επιβάλλονται στους δράστες είναι εξοργιστικά γελοίες (αν δεν αθωωθούν πλήρως). Μερικές φορές μάλιστα επιβραβεύονται με προαγωγή!
Είναι φανερό λοιπόν ότι η ηθική αυτουργία ανήκει στην κυβέρνηση που έχει επιλέξει την τακτική της άγριας καταστολής απέναντι σε οποιονδήποτε διεκδικεί δικαιώματα, και ειδικά απέναντι στη νεολαία.
Μεγάλο μέρος της ευθύνης φέρουν και πολλά Μ.Μ.Ε. που αντί να υπηρετούν την ανεξάρτητη και αντικειμενική ενημέρωση υπηρετούν την κυβερνητική πολιτική συσκοτίζοντας και διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα, υποστηρίζοντας την –όπως αποδεικνύεται- ψεύτικη αρχική εκδοχή της αστυνομίας για «εξοστρακισμό της σφαίρας» και στρέφοντας την προσοχή του κοινού σε «θεαματικές» σκηνές επεισοδίων τη στιγμή που έχει χαθεί η ζωή ενός αθώου παιδιού.
Θέλουμε ακόμα να επισημάνουμε την προκλητική στάση της κυβέρνησης: Οι παραιτήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκαν υποκριτικά για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους δεν έγιναν δεκτές από τον πρωθυπουργό με το σκεπτικό ότι «όλα βαίνουν καλώς». Με αυτόν τον τρόπο, η πολιτική ευθύνη της δολοφονίας του μαθητή βαραίνει ολόκληρη την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό. Αυτό σημαίνει ακόμα ότι όχι μόνο δεν θα πάρουν μέτρα ενάντια στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία αλλά αντίθετα, είναι πολιτική τους επιλογή να ενταθεί.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, σαν άνθρωποι και σαν εκπαιδευτικοί δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί. Φέροντας μέρος της ευθύνης για τη διαμόρφωση της συνείδησης κάθε νέας γενιάς, δεν θέλουμε να μας ταιριάζει η ρήση «δάσκαλε που δίδασκες…». Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη του αδικοχαμένου μαθητή, είναι να αγωνιζόμαστε για να μην παραμείνουν κενό γράμμα τα όσα διδάσκουμε περί κράτους δικαίου και ισονομίας.


Καλούμε σε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας τη Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου
στις 6 μ.μ. μπροστά στο Δημαρχείο.

Ανακοίνωση - Κάλεσμα για την απεργία στις 10 Δεκέμβρη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ
24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ στις 10 Δεκέμβρη
ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους:
  • Τα ασφαλιστικά μας ταμεία βρίσκονται στα όρια κατάρρευσης. Οι νέοι συνταξιούχοι περιμένουν για μήνες, ακόμη και χρόνια, την έκδοση έστω και αυτής της ισχνής σύνταξης (κύριας και επικουρικής).
  • Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που χορηγεί το «εφάπαξ», δηλώνει ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στις σημερινές υποχρεώσεις του.
  • Είναι αποκαλυπτικό ότι σήμερα στο ΤΠΔΥ εκκρεμούν 15.000, περίπου, αιτήσεις και για την ικανοποίησή τους απαιτούνται 600 εκατομμύρια, όταν τα χρήματα που υπάρχουν στο Ταμείο φτάνουν μόνο για 100 συνταξιούχους. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν έχουμε καμιά ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση.
  • Ο ΟΠΑΔ (Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου) βουλιάζει στα χρέη του. Το 2003 οι ασφαλισμένοι Δημόσιοι Υπάλληλοι ήταν 1.100.000, ενώ το 2008 έγιναν 1.435.000 (αύξηση 29%) με την επιχορήγηση να μένει ίδια. Η κυβέρνηση ενέταξε στον ΟΠΑΔ στρατιωτικούς, ιερείς, πανεπιστημιακούς, ειδικούς φρουρούς, εργαζόμενους στον ΟΛΠ, χωρίς, ωστόσο, να αυξήσει την επιχορήγηση στον ΟΠΑΔ, με αποτέλεσμα να «βουλιάζει».
  • Ταυτόχρονα, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου παραμένουμε ουσιαστικά χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αφού κάθε τόσο δεν μας χορηγούνται ούτε οι βασικές παροχές εξαιτίας της καταγγελίας των συμβάσεων είτε από τους φαρμακοποιούς είτε από τους γιατρούς.
  • Εμείς όμως πληρώνουμε κανονικά τις εισφορές και τη συμμετοχή μας. Συγκεκριμένα, από τις αποδοχές των εκπαιδευτικών γίνονται κρατήσεις από 366 € στο εισαγωγικό κλιμάκιο (χωρίς να υπολογίσουμε τις επιπλέον εισφορές των 2 πρώτων χρόνων) μέχρι 650 € στο καταληκτικό κλιμάκιο για την υγειονομική περίθαλψη (ΟΠΑΔ), την κύρια σύνταξη, τα ασφαλιστικά ταμεία ΤΕΑΔΥ και ΜΤΠΥ, το «εφάπαξ» (ΤΠΔΥ) και το φόρο.

Μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης υπάρχουν δύο επιλογές: Ή θα πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν, ή για μια ακόμα φορά θα πέσουν τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων. Με την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού η κυβέρνηση έδειξε καθαρά ποια «λύση» προκρίνει. Έτσι, οι εκπαιδευτικοί αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι βλέπουμε να επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο η οικονομική μας κατάσταση, με την εντεινόμενη ακρίβεια και την οριακή πλέον κατάσταση των ασφαλιστικών μας ταμείων.
Η ακρίβεια μειώνει ακόμη περισσότερο την αγοραστική αξία του μισθού μας. Τα δημόσια κοινωνικά αγαθά υποβαθμίζονται και ιδιωτικοποιούνται. Η δημόσια παιδεία δέχεται τα πισώπλατα κτυπήματα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής με στόχο την απαξίωσή της και μέσω αυτής την ιδιωτικοποίησή της (ΣΔΙΤ στα σχολεία, νομιμοποίηση ΚΕΣ κ.λπ.). Η δημόσια υγεία διαλύεται.
Δεν αποδεχόμαστε πλέον οι εισφορές μας να γίνονται βορά στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων. Θέλουμε να παίρνουμε μισθό και σύνταξη που να καλύπτουν τις ανάγκες μας και να μας επιτρέπουν να ζούμε με αξιοπρέπεια.
Η ευθύνη βρίσκεται σ’ αυτούς που με την πολιτική τους έχουν οδηγήσει τα Ταμεία μας στη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση. Να πληρώσουν αυτοί!
Ξέρουμε καλά ότι μια εικοσιτετράωρη απεργία δεν αρκεί για να ανατρέψει αυτή την πολιτική. Για να μη φορτωθεί ο λαός τα βάρη της οικονομικής κρίσης, χρειάζεται επίμονος αγώνας, με σχέδιο και κλιμάκωση. Χρειάζεται να βάλουμε στην άκρη τους συντεχνιασμούς και να δράσουμε ενωτικά και αποφασιστικά. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, αλλά και της ΟΛΜΕ, απαιτείται να υπηρετήσουν με συνέπεια έναν τέτοιο προσανατολισμό. Ο αγώνας αυτός όμως είναι κατά κύριο λόγο δικός μας και πρέπει να τον πάρουμε στα χέρια μας! Η ενεργός συμμετοχή και δράση των εργαζομένων είναι ο καθοριστικός παράγοντας για να αλλάξουν τα πράγματα. Ας θυμηθούμε ότι όσες πρωτοβουλίες και κινήσεις υπήρξαν πέρυσι για το ασφαλιστικό, ξεκίνησαν μετά τη μεγάλη πανεργατική απεργία στις 12/12.
Να αναδείξουμε τις διαθέσεις και τις προτεραιότητές μας με καθολική συμμετοχή στην απεργία στις 10 Δεκέμβρη!

Απαιτούμε και αγωνιζόμαστε για:

  • Άμεση κρατική επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων και ιδιαίτερα του ΤΠΔΥ προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
  • Στήριξη του ΟΠΑΔ με άμεση επιχορήγησή του, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τις καταγγελίες των συμβάσεων των γιατρών και των φαρμακοποιών και να αναβαθμιστεί η ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη.
  • Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας, χωρίς όριο ηλικίας.
  • Κατάργηση του ισχύοντος αντιασφαλιστικού – αντισυνταξιοδοτικού πλαισίου (νόμοι «Σιούφα», «Ρέππα», «Πετραλιά») και επιστροφή όλων των οφειλομένων στα ασφαλιστικά ταμεία. Να εγγυηθεί το κράτος τα αποθεματικά και να καλύψει τα ελλείμματα των Ασφαλιστικών Ταμείων που προέκυψαν από την αγορά «τοξικών» χρηματιστηριακών προϊόντων.
  • Πλήρη διαφάνεια για τη λογιστική και περιουσιακή κατάσταση των Ασφαλιστικών Ταμείων.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.
  • Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία τουλάχιστον στο 5% επί του ΑΕΠ τώρα!

Σας καλούμε να συμμετάσχετε όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει την Τετάρτη, 10 Δεκέμβρη, ώρα 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου.

05 Δεκεμβρίου 2008

Η σύνθεση του νέου Δ.Σ. της ΕΛΜΕ

Την Παρασκευή, 5/12/2008 συνεδρίασε και συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου. Η σύνθεση του νέου Δ.Σ., με τις τροποποιήσεις της 16/1/2009, είναι η εξής:
  • Πρόεδρος: Ευθύμης Καρουζάκης
  • Αντιπρόεδρος: Παντελής Γιακουμάκης
  • Γενικός Γραμματέας: Δήμητρα Ντρέκη
  • Ταμίας: Λεωνίδας Ασβεσταδέλης
  • Οργανωτικός Γραμματέας: Γιάννα Παγιαβλή
  • Μέλη: Μιχάλης Ζαχαράκης και Κωνσταντίνα Κουτσάκη

04 Δεκεμβρίου 2008

Στάση εργασίας για τα προβλήματα των καθηγητών Πληροφορικής

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ με απόφασή του καταγγέλλει την επιβαλλόμενη από το ΥΠΕΠΘ, υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών Πληροφορικής στο δημόσιο σχολείο και τη θεωρεί ως μια ακόμη απόδειξη στην επιχειρούμενη απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης συνολικά. Ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή των άλλων ΕΛΜΕ της χώρας και την ΟΛΜΕ και ζητάμε:
  1. Οι αναθέσεις μαθημάτων ΚΑΙ για τα μαθήματα τα σχετικά με την Πληροφορική να γίνονται με βάση το γνωστικό αντικείμενο του πτυχίου και μόνο.
  2. Μείωση της αναλογίας εκπαιδευτικού προς μαθητές (1:10) για όλα τα εργαστηριακά μαθήματα και κατάργηση της αδικαιολόγητης εξαίρεσης των εργαστηριακών μαθημάτων της Πληροφορικής, που σήμερα είναι δεκαεπτά (17) μαθητές ανά καθηγητή, ενώ σε όλα τα άλλα εργαστήρια είναι 1:12.
  3. Η μείωση του ωραρίου των υπευθύνων εργαστηρίων στα ΣΕΚ να προκύπτει με την αφαίρεση από το υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωράριο που προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία για κάθε εκπαιδευτικό, με βάση τα χρόνια υπηρεσίας του.
  4. Αναστολή της πρόσφατης απόφασης για τις αναθέσεις μαθημάτων και άμεση έναρξη ουσιαστικού διαλόγου του Υπ. Παιδείας με την Ομοσπονδία μας, ώστε να προκύψει νέα απόφαση, που θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά.

Για την αγωνιστική διεκδίκηση των παραπάνω κηρύσσει 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας (11:00 - 14:00) για την Παρασκευή 5/12 προκειμένου να συμμετέχουν οι συνάδελφοι στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στις 12:30 στην Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο.


Για το απερχόμενο Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος

Παντελής Γιακουμάκης