07 Δεκεμβρίου 2008

Ανακοίνωση - Κάλεσμα για την απεργία στις 10 Δεκέμβρη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ
24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ στις 10 Δεκέμβρη
ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους:
  • Τα ασφαλιστικά μας ταμεία βρίσκονται στα όρια κατάρρευσης. Οι νέοι συνταξιούχοι περιμένουν για μήνες, ακόμη και χρόνια, την έκδοση έστω και αυτής της ισχνής σύνταξης (κύριας και επικουρικής).
  • Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που χορηγεί το «εφάπαξ», δηλώνει ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στις σημερινές υποχρεώσεις του.
  • Είναι αποκαλυπτικό ότι σήμερα στο ΤΠΔΥ εκκρεμούν 15.000, περίπου, αιτήσεις και για την ικανοποίησή τους απαιτούνται 600 εκατομμύρια, όταν τα χρήματα που υπάρχουν στο Ταμείο φτάνουν μόνο για 100 συνταξιούχους. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν έχουμε καμιά ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση.
  • Ο ΟΠΑΔ (Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου) βουλιάζει στα χρέη του. Το 2003 οι ασφαλισμένοι Δημόσιοι Υπάλληλοι ήταν 1.100.000, ενώ το 2008 έγιναν 1.435.000 (αύξηση 29%) με την επιχορήγηση να μένει ίδια. Η κυβέρνηση ενέταξε στον ΟΠΑΔ στρατιωτικούς, ιερείς, πανεπιστημιακούς, ειδικούς φρουρούς, εργαζόμενους στον ΟΛΠ, χωρίς, ωστόσο, να αυξήσει την επιχορήγηση στον ΟΠΑΔ, με αποτέλεσμα να «βουλιάζει».
  • Ταυτόχρονα, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου παραμένουμε ουσιαστικά χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αφού κάθε τόσο δεν μας χορηγούνται ούτε οι βασικές παροχές εξαιτίας της καταγγελίας των συμβάσεων είτε από τους φαρμακοποιούς είτε από τους γιατρούς.
  • Εμείς όμως πληρώνουμε κανονικά τις εισφορές και τη συμμετοχή μας. Συγκεκριμένα, από τις αποδοχές των εκπαιδευτικών γίνονται κρατήσεις από 366 € στο εισαγωγικό κλιμάκιο (χωρίς να υπολογίσουμε τις επιπλέον εισφορές των 2 πρώτων χρόνων) μέχρι 650 € στο καταληκτικό κλιμάκιο για την υγειονομική περίθαλψη (ΟΠΑΔ), την κύρια σύνταξη, τα ασφαλιστικά ταμεία ΤΕΑΔΥ και ΜΤΠΥ, το «εφάπαξ» (ΤΠΔΥ) και το φόρο.

Μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης υπάρχουν δύο επιλογές: Ή θα πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν, ή για μια ακόμα φορά θα πέσουν τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων. Με την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού η κυβέρνηση έδειξε καθαρά ποια «λύση» προκρίνει. Έτσι, οι εκπαιδευτικοί αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι βλέπουμε να επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο η οικονομική μας κατάσταση, με την εντεινόμενη ακρίβεια και την οριακή πλέον κατάσταση των ασφαλιστικών μας ταμείων.
Η ακρίβεια μειώνει ακόμη περισσότερο την αγοραστική αξία του μισθού μας. Τα δημόσια κοινωνικά αγαθά υποβαθμίζονται και ιδιωτικοποιούνται. Η δημόσια παιδεία δέχεται τα πισώπλατα κτυπήματα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής με στόχο την απαξίωσή της και μέσω αυτής την ιδιωτικοποίησή της (ΣΔΙΤ στα σχολεία, νομιμοποίηση ΚΕΣ κ.λπ.). Η δημόσια υγεία διαλύεται.
Δεν αποδεχόμαστε πλέον οι εισφορές μας να γίνονται βορά στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων. Θέλουμε να παίρνουμε μισθό και σύνταξη που να καλύπτουν τις ανάγκες μας και να μας επιτρέπουν να ζούμε με αξιοπρέπεια.
Η ευθύνη βρίσκεται σ’ αυτούς που με την πολιτική τους έχουν οδηγήσει τα Ταμεία μας στη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση. Να πληρώσουν αυτοί!
Ξέρουμε καλά ότι μια εικοσιτετράωρη απεργία δεν αρκεί για να ανατρέψει αυτή την πολιτική. Για να μη φορτωθεί ο λαός τα βάρη της οικονομικής κρίσης, χρειάζεται επίμονος αγώνας, με σχέδιο και κλιμάκωση. Χρειάζεται να βάλουμε στην άκρη τους συντεχνιασμούς και να δράσουμε ενωτικά και αποφασιστικά. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, αλλά και της ΟΛΜΕ, απαιτείται να υπηρετήσουν με συνέπεια έναν τέτοιο προσανατολισμό. Ο αγώνας αυτός όμως είναι κατά κύριο λόγο δικός μας και πρέπει να τον πάρουμε στα χέρια μας! Η ενεργός συμμετοχή και δράση των εργαζομένων είναι ο καθοριστικός παράγοντας για να αλλάξουν τα πράγματα. Ας θυμηθούμε ότι όσες πρωτοβουλίες και κινήσεις υπήρξαν πέρυσι για το ασφαλιστικό, ξεκίνησαν μετά τη μεγάλη πανεργατική απεργία στις 12/12.
Να αναδείξουμε τις διαθέσεις και τις προτεραιότητές μας με καθολική συμμετοχή στην απεργία στις 10 Δεκέμβρη!

Απαιτούμε και αγωνιζόμαστε για:

  • Άμεση κρατική επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων και ιδιαίτερα του ΤΠΔΥ προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
  • Στήριξη του ΟΠΑΔ με άμεση επιχορήγησή του, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τις καταγγελίες των συμβάσεων των γιατρών και των φαρμακοποιών και να αναβαθμιστεί η ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη.
  • Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας, χωρίς όριο ηλικίας.
  • Κατάργηση του ισχύοντος αντιασφαλιστικού – αντισυνταξιοδοτικού πλαισίου (νόμοι «Σιούφα», «Ρέππα», «Πετραλιά») και επιστροφή όλων των οφειλομένων στα ασφαλιστικά ταμεία. Να εγγυηθεί το κράτος τα αποθεματικά και να καλύψει τα ελλείμματα των Ασφαλιστικών Ταμείων που προέκυψαν από την αγορά «τοξικών» χρηματιστηριακών προϊόντων.
  • Πλήρη διαφάνεια για τη λογιστική και περιουσιακή κατάσταση των Ασφαλιστικών Ταμείων.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.
  • Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία τουλάχιστον στο 5% επί του ΑΕΠ τώρα!

Σας καλούμε να συμμετάσχετε όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει την Τετάρτη, 10 Δεκέμβρη, ώρα 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: