24 Νοεμβρίου 2008

Ενωτική Αριστερή Συνεργασία στην ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Ενωτική Αριστερή Συνεργασία

(Πρωτοβουλία Ανανέωσης, Ριζοσπαστική Κίνηση Καθηγητών – Παρέμβαση, Εργατική Αριστερά, ανένταχτοι)

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Πολλά χρόνια τώρα βιώνουμε τη ραγδαία επιδείνωση της θέσης των εκπαιδευτικών και της δημόσιας εκπαίδευσης γενικότερα. Όμως αυτά που γίνονται το τελευταίο διάστημα δεν έχουν προηγούμενο:
  • Κάθε δημόσιο αγαθό όπως η δημόσια εκπαίδευση και η δημόσια υγεία υποχρηματοδοτούνται και απαξιώνονται πλήρως. Τα νοσοκομεία δεν έχουν ούτε οινόπνευμα και οι προϋπολογισμοί του 3% στην εκπαίδευση συνεχίζονται, τη στιγμή που οι ανάγκες είναι κραυγαλέες, βλ. το κτιριακό στο Ρέθυμνο. Η κυβέρνηση αυτή δεν είναι κυβέρνηση των εργαζομένων και της νεολαίας. Είναι κυβέρνηση πλασιέ των ιδιωτικών συμφερόντων. Ξεπουλάνε τη δημόσια παιδεία στους κολεγιάρχες, την Ολυμπιακή στους εμίρηδες, τον ΟΤΕ στους Γερμανούς κοκ.
  • Η ακρίβεια εξανεμίζει τον ήδη χαμηλό μισθό και τις μηδενικές αυξήσεις που δίνει η εισοδηματική πολιτική.
  • Το ασφαλιστικό σύστημα καταρρέει. Το Ταμείο Πρόνοιας Δημόσιων Υπαλλήλων που χορηγεί το «εφάπαξ», δηλώνει ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στις σημερινές υποχρεώσεις του. Ο ΟΠΑΔ (Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου) βουλιάζει στα χρέη του, με αποτέλεσμα να μένουμε ουσιαστικά χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Εμείς όμως τόσα χρόνια πληρώνουμε κανονικά τις εισφορές μας. Από 366 € ο νεοδιόριστος, μέχρι 650 € στο καταληκτικό κλιμάκιο. Που πήγαν αυτά τα λεφτά; Ξέρει κι αυτή η κυβέρνηση και η προηγούμενη που τζόγαραν και «επένδυαν» όλα αυτά τα χρόνια τα ταμεία μας. Αυτοί που με τις πολιτικές τους τροφοδότησαν την κρίση, μας κλέβουν τον πλούτο μας και μας καλούν να πληρώσουμε εμείς την κρίση τους. Σήμερα είναι το εφάπαξ και η ιατρικοφαρμακευτική περίθαλψη. Αύριο θα αμφισβητηθούν οι ίδιες οι συντάξεις; Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε! Για την κρίση να πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν! Αντί να δώσουν 28 δις στις τράπεζες να στηρίξουν άμεσα τα ταμεία μας με κρατική χρηματοδότηση πριν καταρρεύσουν!
Σε αυτό το γενικό πλαίσιο, η νέα ηγεσία του ΥΠΕΠΘ συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση της προηγούμενης:
  • Προωθεί το σχολείο της αμάθειας. Με την αποθέωση της εξεταστικής λογικής, με την αντικατάσταση της πολύπλευρης γνώσης από την πληροφορία, της επιστημονικής δεξιότητας από τις επικοινωνιακές τεχνικές, με την απαρχαιωμένη υποδομή, με την πίεση για σύμπτυξη των τμημάτων, με την αντιπαιδαγωγική εμμονή στον αριθμό μαθητών 30 ανά τάξη. Το ενιαίο δημόσιο σχολείο που διεκδικούμε, απαντάει στις παραπάνω πολιτικές και διεκδικεί ένα σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει, ένα σχολείο που δε θα είναι το δεκανίκι της παραπαιδείας.

  • Προωθεί την αξιολόγηση από το παράθυρο. Με δήθεν αθώες εγκυκλίους προγραμματισμού του διδακτικού έργου, με την κατάθεση των τεστ – διαγωνισμάτων, με όργανο επιβολής τον επιθεωρητισμό των σχολικών συμβούλων. Με το σκάνδαλο της συνέντευξης στις κάθε είδους επιλογές στελεχών.

  • Συνεχίζει και εμπαίζει τους εκπαιδευτικούς. Με εργασιακή περιπλάνηση, αδιαφάνεια στις αποσπάσεις (βλ. Διευθύνσεις, γραφεία, υπηρεσίες του Υπουργείου, Πανεπιστήμια, «για τις ανάγκες της υπηρεσίας»), αδιαφάνεια στη χορήγηση των εκπαιδευτικών αδειών, σχέσεις εξάρτησης- με όρους εκλογικής πελατείας- στις προσλήψεις στην ΠΔΣ, συνέχιση του εξευτελιστικού θεσμού της ωρομίσθιας ομηρίας, καθήλωση των μισθών και όλων των αποζημιώσεων. Στις εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια στο Ρέθυμνο η αποδοκιμασία των εκπροσώπων του δικομματισμού και η σαφής στροφή προς το χώρο της αριστεράς, δείχνει ότι αυτός ο εμπαιγμός δεν είναι πλέον ανεκτός από τους συναδέλφους.

  • Η πολιτική της υποχρηματοδότησης έχει τον αντίκτυπό της και στο Ρέθυμνο: το κτιριακό πρόβλημα επιδεινώνεται με την πρόσφατη εξέλιξη της έξωσης του Μουσικού σχολείου να δείχνει το μέγεθος του προβλήματος και με τα 30άρια τμήματα να είναι ο κανόνας στα σχολεία της πόλης.
Ποιος θα «μας σώσει» από αυτήν την κυβέρνηση;
  • Δεν μπορούμε να περιμένουμε απλά από τις επόμενες εκλογές και την όποια κυβέρνηση προκύψει όταν είναι δοκιμασμένο ότι θα κινείται στις ίδιες νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Πρέπει να δράσουμε άμεσα, συλλογικά, ενωμένα, αποφασιστικά.

  • Δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από τον υποταγμένο συνδικαλισμό των ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚ. Από το συνδικαλισμό του «εγώ θα σε βολέψω» και του ατομισμού. Του συντεχνιασμού και της μοιρολατρίας.

  • Δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Η πρόσφατη αστοχία με την πρόταση για απεργία διαρκείας χωρίς καμία προϋπόθεση για αποτελέσματα, δείχνει τα όρια και τις πολιτικές αντιφάσεις του ΔΣ της ΟΛΜΕ.
Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Κανένας «εκπρόσωπος» δεν θα λύσει τα προβλήματα για μας, χωρίς εμάς. Χρειάζεται να συσπειρωθούμε στην ΕΛΜΕΡ, να κινητοποιηθούμε, να διεκδικήσουμε συλλογικά. Εμείς, από την πλευρά μας, έναν τέτοιο συνδικαλισμό θέλουμε να υπηρετήσουμε γιατί μόνο ένας τέτοιος συνδικαλισμός μπορεί να βάλει φρένο στις πολιτικές που χτυπούν το δημόσιο σχολείο και τα δικαιώματά μας.
Το επόμενο ΔΣ της ΕΛΜΕΡ πρέπει να καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες, σε σύγκριση με το απερχόμενο, στην παραπάνω κατεύθυνση. Να είναι πιο κοντά στο συνάδελφο και στα προβλήματα, να λειτουργήσει πιο συλλογικά, να δώσει μεγαλύτερο βάρος στη συλλογική διεκδίκηση. Οι επιτυχημένες παρεμβάσεις μας για το κτιριακό πρόβλημα και για το ασφαλιστικό πρέπει να είναι ο οδηγός μας για την επόμενη χρονιά.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Όλα δείχνουν ότι το αύριο δε θα είναι όπως το χθες. Η κρίση του καπιταλισμού δημιουργεί ανασφάλεια και προβληματισμούς. Δημιουργεί όμως και την ανάγκη για τη μέγιστη συσπείρωση της αριστεράς για μια αγωνιστική διέξοδο από την κρίση. Με βάση αυτήν την εκτίμηση, οι συλλογικότητες Πρωτοβουλία Ανανέωσης, Ριζοσπαστική Κίνηση Καθηγητών – Παρέμβαση και Εργατική Αριστερά προχωράμε σε κοινή δράση και συνεργασία στα πλαίσια της ΕΛΜΕΡ.
  • Όλοι στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση την Πέμπτη 27/11/2008 στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου.

  • Την προηγούμενη μέρα των εκλογών συμμετέχουμε στη στάση εργασίας που έχει προκηρύξει η ΟΛΜΕ για την κρατική χρηματοδότηση των ταμείων μας.
Υποψήφιοι για το Δ.Σ.:
  • Γιακουμάκης Παντελής, 2ο Λύκειο
  • Καλλέργης Μανώλης, Λύκειο Ανωγείων
  • Καρουζάκης Ευθύμης, 2ο Λύκειο
  • Μητρόπουλος Δημήτρης, 3ο Λύκειο
  • Μυστακίδου Αλεξάνδρα, Γυμνάσιο Πανόρμου
  • Ντρέκη Δήμητρα, Λύκειο Σπηλίου
  • Παγιαβλή Γιάννα, 2ο Λύκειο
  • Σουρουλής Χρήστος, Λύκειο Περάματος
  • Χασάπη Σάσα, 4ο Γυμνάσιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: