05 Νοεμβρίου 2008

Διαδήλωση για τα Κ.Ε.Σ.

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΕΜΠΤΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008, ΩΡΑ 19:00, ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Για μια ακόμα χρονιά η κυβέρνηση μειώνει τις δαπάνες του προϋπολογισμού για τη δημόσια εκπαίδευση και την έρευνα. Την ίδια στιγμή σπεύδει να αναγνωρίσει τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και τα κολέγια ως ιδιωτικά πανεπιστήμια, παραβιάζοντας κατάφορα το άρθρο 16 του Συντάγματος, παρά την αποτυχία της να το ανατρέψει μέσω της προταθείσας συνταγματικής αναθεώρησης.

Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ουσιαστικά συμβάλλει στην εφαρμογή της πολιτικής και των κατευθύνσεων της διαδικασίας της Μπολόνια που με ευθύνη της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων εφαρμόζονται στη χώρα μας. Αυτή η απόφαση, σε συνδυασμό με το νόμο για τα κολέγια, που νομιμοποιεί την ύπαρξη και λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων, και την αποφασισμένη από την κυβέρνηση ενσωμάτωση της Οδηγίας 36/2005, θα οδηγήσει στην πλήρη υποβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου, ειδικά της περιφέρειας, στην εμπορευματοποίηση της γνώσης, στην επιχειρηματικότητα και την ιδιωτικοποίηση, στην υποταγή του στις δυνάμεις του κεφαλαίου και της αγοράς.

Διεκδικούμε για το δημόσιο Πανεπιστήμιο τις προϋποθέσεις σε υποδομή, σε αξιοπρεπώς αµειβόµενο διδακτικό προσωπικό και σε πόρους για τη διδασκαλία, τη βασική έρευνα και τη φοιτητική μέριμνα, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας και να προσφέρει δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση υψηλής στάθμης σε όλους τους νέους, για να αντιμετωπιστεί τόσο το εμπόριο πτυχίων των Κ.Ε.Σ. όσο και η φοιτητική μετανάστευση.

Απαιτούμε
  • Να αποσυρθεί ο νόμος για τα κολέγια (N. 3696/08).
  • Να κλείσουν τα κολέγια και τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και να απαγορευτεί η λειτουργία νέων.
  • Να μην ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο η οδηγία της Ε.Ε. 36/2005, που αναγνωρίζει στους αποφοίτους των κολεγίων τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά των αποφοίτων των δημόσιων Πανεπιστημίων.
Διεκδικούμε δημόσια δωρεάν επαγγελματική εκπαίδευση με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Καλούμε τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τους φοιτητές, όλους τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ και τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων να αντισταθούν στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής ιδιωτικοποίησης, εμπορευματοποίησης και εκποίησης του δημόσιου Πανεπιστημίου και να πάρουν αποφάσεις κατά της νομιμοποίησης των Κ.Ε.Σ. και της εφαρμογής της οδηγίας 36/2005 και να υπερασπιστούν την δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, το επίπεδο των σπουδών, την αξία των πτυχίων και τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα της νεολαίας.

Η διαδήλωση διοργανώνεται από τους Ενιαίους Φορείς Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και της Φιλοσοφικής Σχολής.

Συμμετέχουν η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων Επιστημών Αγωγής ο Σύλλογος Φοιτητών Ψυχολογίας και συλλογικότητες φοιτητών των ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: